To Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησε στη διενέργεια μελέτη που αποτυπώνει το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, αλλά και την τήρηση των κριτηρίων ESG.
Ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Νίκος Μυλωνάς, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στην παρουσίαση του Δείκτη ESG από το Χρηματιστήριο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο Οκτώβριος 2020- Ιανουάριος 2021 και έλαβαν μέρος 104 εταιρείες, αλλά για την διεξαγωγή της συλλέχθηκαν στοιχεία δημοσιοποιημένων μετρήσεων 170 εταιρειών.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η πλειονότητα των εταιρειών (μεγάλες και μικρομεσαίες) κατανοεί τα κριτήρια ESG αλλά μόνο το 1/3 τα εφαρμόζει, ενώ πολλές είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της στρατηγικής ESG.
Από το σύνολο των εταιρειών, μόνο 29 (κυρίως μεγάλες) δημοσιεύουν σε ξεχωριστή έκθεση τη συμμόρφωσή τους στα κριτήρια ESG. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στην τήρηση των κριτηρίων ESG μεταξύ των εταιρειών τόσο ως προς αυτά που δηλώνουν στο ερωτηματολόγιο όσο και σε αυτά που δημοσιοποιούν στις οικονομικές εκθέσεις. Πιο συγκεκριμένα η κατάταξη των εταιρειών σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες μετρήσεις και το ερωτηματολόγιο ομοιάζουν κατά 60%.
Στις 30 εταιρείες με την καλύτερη τήρηση των κριτηρίων περιλαμβάνονται 23 εταιρείες του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με την μελέτη, η μεγαλύτερη τήρηση των κριτηρίων είναι στη διάσταση της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ υπολείπεται η τήρηση στα κριτήρια του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με την έρευνα οι κλάδοι που τηρούν περισσότερα τα κριτήρια της εταιρικής διακυβέρνησης με μεγάλη διαφορά είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αγγίζοντας το 70%, και μετά οι υποδομές και η υγειονομική περίθαλψη που αγγίζουν το 25%. Ακολουθούν ο χρηματιστηριακός κλάδος, η τεχνολογία- επικοινωνία, οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, η επεξεργασία εκχυλισμάτων και ορυκτών και τα καταναλωτικά αγαθά. Τελευταίοι είναι ο κλάδος των τροφίμων και ποτών και ο κλάδος μετασχηματισμών πόρων.
Αναφορικά με την τήρηση των κριτηρίων για το περιβάλλον, πρώτοι είναι ο χρηματιστηριακός κλάδος και οι ΑΠΕ που φτάνουν λίγο πάνω από το 30%. Ακολουθούν με σειρά η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, η τεχνολογία και επικοινωνία, τα τρόφιμα και τα ποτά, ο μετασχηματισμός πόρων, η επεξεργασία εκχυλισμάτων και ορυκτών, οι υποδομές και τελευταία τα καταναλωτικά αγαθά.
Στην τήρηση των κριτηρίων για την κοινωνία πάλι πρώτος κλάδος είναι οι ΑΠΕ με 50% και ακολουθεί ο χρηματιστηριακός κλάδος με ποσοστό λίγο πάνω από το 20%, οι μεταφορές με 20%, οι υπηρεσίες, η τεχνολογία και επικοινωνία, η υγειονομική περίθαλψη, ο μετασχηματισμών πόρων, η επεξεργασία εκχυλισμάτων, οι υποδομές, τα τρόφιμα και τα ποτά και τα καταναλωτικά αγαθά.
Αυτό που βγαίνει συμπερασματικά είναι ότι συνολικά στο ESG σκοράρουν ψιλά πρώτα οι ΑΠΕ και μετά ο χρηματιστηριακός κλάδος. Ακολουθούν η υγειονομική περίθαλψη, οι υποδομές, οι μεταφορές και η τεχνολογία και επικοινωνία. Οι υπόλοιποι κλάδοι βρίσκονται ακόμα αρκετά χαμηλά.
Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σκοράρει ψηλά στους δείκτες ESG. Τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΠΑ;