Οι κίνδυνοι ESG αναφέρονται σε παράγοντες που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική θέση ή τη φήμη μιας εταιρείας, όπως ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και οι στρατηγικές πολυμορφίας και ένταξης.
«Οι κίνδυνοι ESG υπήρχαν πάντα, αλλά η πίεση που δέχονται οι οργανισμοί είναι διαφορετική και προέρχεται από διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων», δήλωσε στο Insurance Business η διευθύνουσα σύμβουλος της πρακτικής ESG και διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων (ERM) της Gallagher, Lisanne Sison.
Οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση από ποτέ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων κλίματος και βιωσιμότητας, δήλωσε η Sison, και μπορεί να είναι συντριπτικό να αντιμετωπίζεις πολλές διαφορετικές προτεραιότητες. «Υπάρχουν περιβαλλοντικές πτυχές, κλιματικές πτυχές, κανονιστικές επιπτώσεις, κοινωνικές επιπτώσεις, επιπτώσεις στην ασφάλεια - πώς ξέρω σε τι πρέπει να επικεντρωθώ ως οργανισμός;», διερωτήθηκε.
Οι κίνδυνοι ESG απαιτούν πιο σκόπιμες, ολιστικές στρατηγικές από τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό που ο Sison αποκαλεί «οικοσυστημική» προσέγγιση.
Τι είναι η «οικοσυστημική» προσέγγιση των κινδύνων ESG
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Gallagher, η αξιοποίηση μιας προσέγγισης του οικοσυστήματος στις εκθέσεις ESG μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, να αυξήσουν τη δέσμευση των ενδιαφερόμενων μερών και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Πρόκειται για μια προσέγγιση που καλεί τους leaders να εξετάσουν πώς οι κίνδυνοι συνδέονται μεταξύ τους και πώς μπορούν να επηρεάσουν τους οργανισμούς ως μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος κινδύνων. «Εάν έχετε έναν τραυματισμό στον χώρο εργασίας, ανταποκρίνεστε σε αυτόν τον τραυματισμό, και όταν έχετε μια αξίωση για διακρίσεις, ανταποκρίνεστε σε αυτήν την αξίωση για διακρίσεις. Αλλά οι προληπτικοί οργανισμοί και οι ηγέτες σκέφτονται γιατί αυτός ο εργαζόμενος τραυματίζεται ή γιατί έχουν πολλαπλές αξιώσεις αποζημίωσης των εργαζομένων», είπε. «Ποιο είναι το περιβάλλον που δημιουργεί αυτές τις αξιώσεις; Υπάρχει κάποιο διατροφικό πρόβλημα; Ταιριάζει με την εργασία; Είναι εκπαίδευση;» διερωτάται.
«Έτσι, όταν μιλάω για μια οικοσυστημική προσέγγιση των ESG, σημαίνει ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν κινδύνους ESG και ότι αυτοί μπορεί να έχουν πολλαπλούς παράγοντες που τους οδηγούν. Πρέπει να κατανοήσουμε τι οδηγεί στον κίνδυνο και πώς επηρεάζει τους άλλους. Έχει μια ευρύτερη θεώρηση των ομάδων των ενδιαφερομένων μας» συμπλήρωσε.
Βρίσκοντας ένα σημείο εκκίνησης για τη στρατηγική κινδύνου ESG
Με τόσα πολλά είδη κινδύνων ESG, πώς μπορούν οι εταιρείες να γνωρίζουν σε τι πρέπει να επικεντρωθούν και τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους όταν αναπτύσσουν τη δική τους προσέγγιση του οικοσυστήματος
Για τον Sison, είναι καλύτερο να ξεκινάμε με τους στόχους και τους σκοπούς ενός οργανισμού.
Οι ηγέτες θα πρέπει να εξετάζουν πώς το ESG επηρεάζει τη συνολική επιχειρηματική στρατηγική τους, καθώς αυτό ευθυγραμμίζει καλύτερα τις δραστηριότητές τους στον τομέα του ESG με τους στόχους τους και «βοηθά να δημιουργηθεί η βάση» για ένα συνεκτικό σχέδιο.
«Όταν ξεκινάς με το ESG και δεν την ευθυγραμμίζεις με τη στρατηγική του οργανισμού, αισθάνεσαι ότι είναι πολύ ξεχωριστή και αποσυνδεδεμένη από την ταυτότητα και τους στόχους του οργανισμού», εξήγησε. «Πραγματικά ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται το ESG ως μέρος της συνολικής τους στρατηγικής και όχι ως ξεχωριστή στρατηγική».
Όταν πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης ESG, τα λιγότερα είναι συχνά περισσότερα, σύμφωνα με την ίδια. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους σε έναν κατάλογο με τις δραστηριότητες που έχουν το μεγαλύτερο νόημα για την ταυτότητα και την επιχειρηματική τους στρατηγική.
«Θεωρώ ότι η αξιοποίηση μιας προσέγγισης διαχείρισης επιχειρηματικού κινδύνου μπορεί να βοηθήσει, επειδή αναγνωρίζει ότι οι πόροι μας είναι πεπερασμένοι», δήλωσε. «Πρέπει να καταλάβουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού που προσπαθούμε να πετύχουμε ως οργανισμός».
Οι πιέσεις ESG θα αυξηθούν
Η ύπαρξη μιας ισχυρής και σκόπιμης στρατηγικής κινδύνου ESG θα είναι το κλειδί για τους οργανισμούς, καθώς οι ρυθμιστικές και κοινωνικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η Sison αναγνώρισε το «πολύ περίπλοκο τοπίο» για τις εταιρείες που πρέπει να πλοηγηθούν στις διαφορετικές κανονιστικές απαιτήσεις και στα έντονα συναισθήματα υπέρ και κατά του ESG.
«Υπήρξε μεγάλη απόσυρση από το ESG σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όχι σε όλους, αλλά σε ορισμένους τομείς», είπε. «Υπήρξε ένας δισταγμός να εμπλακούμε, αλλά το θέμα είναι η εξισορρόπηση αυτών των διαφορετικών ενδιαφερομένων. Νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω στους οργανισμούς είναι να σκεφτούν τι θέλουν να είναι σε 5, 10 ή 20 χρόνια από τώρα και να σκεφτούν ποιοι από αυτούς τους κινδύνους ESG είναι σημαντικοί για το μελλοντικό τους όραμα» κατέληξε.
Οι κίνδυνοι ESG απαιτούν πιο σκόπιμες, ολιστικές στρατηγικές από τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό που η Lisanne Sison, διευθύνουσα σύμβουλος της πρακτικής ESG και διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων (ERM) της Gallagher, αποκαλεί "οικοσυστημική" προσέγγιση.