Οι κίνδυνοι ESG συγκαταλέγονταν μεταξύ των πιο σημαντικών κινδύνων που αντιμετώπιζoυν οι οργανισμοί. Για το λόγο αυτό το ESG δεν είναι ένα θέμα ποτυ αφορά μόνο τα τμήματα Βιωσιμότητας ως μία καλή πρακτική των εταιρειών.
.
Οι εταιρείες που έχουν αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα, στελεχώνουν τα τμήματα ρίσκου με στελέχη που ειξιδεικεύονται στην βισιμότητα. Ο κίνδυνος ESG βρίσκεται πλέον δίπλα σε πιο παραδοσιακούς τομείς εστίασης κινδύνου, όπως η χρηματοδότηση, το ταμείο και η πληροφορική.
Οι εταιρείες οφείλουν να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν διαδικασίες και διεργασίες για να ανταποκριθουν στις πιέσεις των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τα ESG.
Η αυξανόμενη εστίαση στις τάσεις ESG αλλάζει ριζικά τον ρόλο του διαχειριστή κινδύνων, ο οποίος θα διαδραματίζει όλο και περισσότερο κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη βιώσιμων αλλαγών.
Γιατί οι παράγοντες ESG έχουν γίνει τόσο σημαντικοί για τους διαχειριστές κινδύνου;
Γιατί υπήρξε αυτή η μετατόπιση της εστίασης των ενδιαφερόμενων μερών σε θέματα ESG; Αυτό αντανακλά κυρίως την αυξανόμενη αναγνώριση από τα ενδιαφερόμενα μέρη της σημασίας των κινδύνων ESG. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στην οποία κυριαρχούν οι κίνδυνοι ESG. Οι μισοί από τους δέκα κορυφαίους βραχυπρόθεσμους κινδύνους τους σχετίζονται με το περιβάλλον και έξι από τους δέκα κορυφαίους μακροπρόθεσμους κινδύνους - συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων κορυφαίων - κατηγοριοποιούνται ως περιβαλλοντικοί. Σχεδόν όλες έχουν άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με την ESG.
Η έκθεση του WEF υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τον αυξημένο ανταγωνισμό για τους πόρους, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεωπολιτικές εντάσεις και εμπορικές διαμάχες.
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξορυκτική βιομηχανία. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως η κλιματική αλλαγή, εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαία ανησυχία, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη λειψυδρία να θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.
Η έκθεση του WEF υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τον αυξημένο ανταγωνισμό για τους πόρους, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεωπολιτικές εντάσεις και εμπορικές διαμάχες. Οι κοινωνικοί κίνδυνοι αποτελούν επίσης σημαντική ανησυχία για τις εταιρείες εξόρυξης- η έκθεση του WEF σημειώνει το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών και εργατικών διαφορών, ιδίως σε περιοχές όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό και περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής εργασίας και της καταναγκαστικής εργασίας, αποτελούν επίσης σημαντικό κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέλος, οι κίνδυνοι διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς και της δωροδοκίας, αποτελούν άλλη μια βασική πρόκληση για τις εταιρείες εξόρυξης. Η έκθεση του WEF σημειώνει ότι τα ανεπαρκή ρυθμιστικά πλαίσια και η αδύναμη επιβολή μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ανήθικες πρακτικές.
Η έκθεσή τους για το 2023 απαριθμεί το ESG, την κλιματική αλλαγή και την άδεια λειτουργίας ως τρεις από τους τέσσερις κορυφαίους κινδύνους. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των υδάτων και τη βιοποικιλότητα ως θέματα που αναδεικνύονται σε επείγουσες προτεραιότητες που συνδέονται στενά με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Η EY υπογραμμίζει επίσης τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών ότι οι μεταλλωρύχοι θα πρέπει να αξιολογούν καλύτερα τους κινδύνους και τις ευκαιρίες ESG και να τις διατυπώνουν μέσω διαφανών, βασισμένων στα αποτελέσματα εκθέσεων.
Στην Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) κυριαρχούν οι κίνδυνοι ESG.