Η Ευγενία Λειβαδάρου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του «Ελλάκτωρ», μιλώντας στο 2ο Workshop που διοργάνωσε το ESG Stories σε συνεργασία με το Innovathens, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Woman on board: Εμπειρίες, προβληματισμοί και τάσεις για ένα σύγχρονο mamagement» μίλησε μεταξύ άλλων για την γυναικεία εκπροσώπηση, τη συμπεριληπτικότητα και την ποικιλομορφία.
.
Η κα Ευγενία Λειβαδάρου, αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της εκπροσώπησης και της συμπερίληψης το οποίο όπως η ίδια επεσήμανε είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο το φύλο αλλά και την θρησκεία και το χρώμα. «Η υποεκπροσώπηση ξεπερνά τη γυναικεία εκπροσώπηση και αφορά και άλλες ομάδες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την ηλικία, τη θρησκεία, το χρώμα. Νομίζω, οι εταιρείες, λόγω των αλλαγών που δεν περιμέναμε, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταλάβει τη σημασία της ποικιλομορφίας και προσπαθούν να προσεγγίσουν ταλέντα με διαφορετικές προσλαμβάνουσες» σημείωσε και πρόσθεσε «όταν οι ομάδες και γενικότερα τα διοικητικά συμβούλια εκπροσωπούνται ισάξια αν όχι ισάριθμα από διαφορετικές ομάδες, τότε βλέπουμε ότι όλες οι απόψεις ακούγονται αλλά και η συζήτηση μετατοπίζεται σε θέματα πιο μακροχρόνιας στρατηγικής και σε θέματα βιωσιμότητας. Όταν ακούγονται όλες οι απόψεις τότε μία επιχείρηση έχει καλύτερα αντανακλαστικά σε διαδικασίες εξωτερικών ερεθισμάτων».
Μιλώντας για τις θετικές διακρίσεις που ανθίζουν λόγω της προσήλωσης των εταιρειών στην ποικιλομορφία η κα Λειβαδάρου τόνισε: «Αρχίζουμε και βλέπουμε μετρήσιμες θετικές επιπτώσεις. Στον όμιλο που εργάζομαι η ισότητα των φύλων είναι αδιαπραγμάτευτη και βρίσκεται στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας. Η ανθρώπινη αξία είναι πρώτη προτεραιότητα και δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει η πρωτοβουλία και η υποεκπροσώπηση να μην είναι τόσο έντονη.Οι μεγάλοι όμιλοι, αλλά και οι άνθρωποι που δουλεύουμε σε αυτούς έχουμε μία υποχρέωση προς την κοινωνία να δίνουμε σημασία στην ανθρώπινη αξία, να την προάγουμε, να την προασπίζουμε και να φροντίζουμε με τη δουλειά μας και την συμπεριφορά μας να προάγουμε ένα βιώσιμο μέλλον».
«Προέρχομαι από τον τομέα της κατασκευής, της ενέργειας και της τεχνολογίας, οι οποίοι διαχρονικά ήταν ανδροκρατούμενοι κλάδοι. Κατά την άποψή μου, αυτή η τάση τείνει να φθίνει καθώς η εξειδικευμένη γνώση, η δημιουργική σκέψη και η επαγγελματική ευελιξία δεν έχουν φύλο. Τα προηγούμενα χρόνια ενθαρρύναμε τα αγόρια να ακολουθήσουν όποιες σπουδές – επάγγελμα εκείνα επιθυμούσαν. Αντιθέτως, συμβουλεύαμε τα κορίτσια να επιλέξουν ένα επάγγελμα που να μπορεί να συνδυαστεί με τις απαιτήσεις μίας οικογένειας και ενός νοικοκυριού. Ωστόσο, οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα νέα κορίτσια πρέπει να έχουν ισότιμες ευκαιρίες και πληροφόρηση με τα αγόρια στις θετικές επιστήμες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και καριέρας» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Η κα Λειβαδάρου στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του παραδείγματος, το οποίο ανοίγει τον δρόμο στις επόμενες γενιές. «Το παράδειγμα έχει μεγάλη αξία και δεν πρέπει να υποτιμάται» τόνισε και σημείωσε ότι «η Ελλακτωρ αύξησε το ποσοστό των γυναικών σε έναν κατ’εξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο. Νομίζω ότι πλέον οι γυναίκες μορφώνονται και καταρτίζονται, άρα επάξια διεκδικούν τέτοιου είδους θέσεις. Νομίζω πλέον από μικρά τα κορίτσια μαθαίνουν να κυνηγούν αυτό που θέλουν και έχουν και οικογένειες που τις βοηθούν να ασχοληθούν και με τεχνικά επαγγέλματα, άρα χάρη στην ποσόστωση και κυρίως στην κατάρτιση των γυναικών νομίζω ότι θα βλέπουμε όλο και περισσότερες σε τέτοιες θέσεις. Εγώ έτυχε να είμαι από τις πρώτες του χώρου που έχουν μια θέση σε διοικητικό συμβούλιο, αλλά νομίζω ότι θα βλέπουμε όλο και περισσότερες».
Who Is Who
Η Δρ Λειβαδάρου είναι μηχανικός νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, μέλος ΔΣ του Ομίλου Ελλάκτωρ και μέλος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας. Έχει 17 χρόνια εμπειρίας σε θέματα υποδομών, στην περιβαλλοντική προστασία, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Έχει απασχοληθεί σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και έχει εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων. Στην πορεία της καριέρας της μετακόμισε στο Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέσπασε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά των υποδομών και στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Κάνοντας έρευνα στις πατέντες για πράσινες τεχνολογίες, είχε την τύχη να συνεργαστεί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ερευνητές, σε μεγάλο εύρος ερευνητικών προγραμμάτων. Παράλληλα, ασχολείται επί χρόνια με θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και προσβασιμότητας. Συμμετέχει επίσης συστηματικά σε πρωτοβουλίες γυναικείας ενδυνάμωσης με ομιλίες που ενθαρρύνουν την ενασχόληση των γυναικών με την τεχνολογία.
Η Ευγενία Λειβαδάρου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του «Ελλάκτωρ», μιλώντας στο 2ο Workshop που διοργάνωσε το ESG Stories μίλησε μεταξύ άλλων για την γυναικεία εκπροσώπηση, τη συμπεριληπτικότητα και την ποικιλομορφία και τη σημασία του παραδείγματος.