Στην έμφαση που δίνει η Alpha Bank σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού (HR), ESG και εκπαίδευσης και τις στρατηγικές της προτεραιότητες στους τομείς αυτούς αναφέρθηκαν διευθυντικά στελέχη της τράπεζας σε παρεμβάσεις τους στο 26ο HR Symposium της KPMG.
.
Η Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer Ομίλου Alpha Bank επισήμανε ότι η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα και η κοινωνική συνιστώσα του ESG είναι ο φυσικός χώρος στον οποίο πρέπει να ηγηθεί το HR. Στην κατεύθυνση αυτή, η πιο σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνει το HR είναι να δημιουργήσει μία κουλτούρα που να πρεσβεύει τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, μία κουλτούρα στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι υπάρχει σεβασμός, αναγνώριση και εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό η Alpha Bank λάνσαρε πρόσφατα τη νέα στρατηγική της σχετικά με τη συμπερίληψη και τη Διαφορετικότητα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα, πρόσθεσε. Η στρατηγική αυτή επικεντρώνεται στους πρωταρχικούς πυλώνες της συμπερίληψης που δεν είναι άλλοι από το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και την «οικονομική συμπερίληψη.
Σε επίπεδο στρατηγικής κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν ήδη στη στόχευσή της Alpha Bank, ενώ άλλα έρχονται να προστεθούν, καθώς συνεργαζόμαστε για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην αγορά και τις προσδοκίες των συνδεδεμένων μερών μας, ειδικά των επενδυτών, ανέφερε μεταξύ άλλων στην αναλυτική της παρέμβαση η κα Μελίσσα. Αναφέρθηκε επίσης στη πρωτοβουλία της δημιουργίας της ESG ακαδημίας που περιλαμβάνει τρία διακριτά εκπαιδευτικά μονοπάτια ώστε να προετοιμάσουν τους ανθρώπους μας για την επόμενη μέρα που φέρνει η υιοθέτηση των ESG κριτηρίων.
Η κα Μελίσσα έδωσε έμφαση και στις υπόλοιπες δράσεις της στρατηγικής ESG όπως μεταξύ άλλων σε σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες στον χώρο της γυναικείας ενδυνάμωσης, αναφέροντας ότι απόδειξη των σημαντικών πρωτοβουλιών που έλαβε η Τράπεζα για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και του σεβασμού της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο και στο επιχειρείν αποτελεί η ένταξή της για πέμπτη συνεχή χρονιά στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI), αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που συμπεριλήφθηκε στον Δείκτη, και μία από τις 5 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν, σε σύνολο 418 οργανισμών παγκοσμίως.
Ο Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας, ESG Coordinator του Ομίλου Alpha Bank ανέφερε ότι η Alpha Bank βλέπει την ενσωμάτωση των κριτηρίων βιωσιμότητας «ως κάτι από το οποίο θέλουμε να αντλήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Αυτή τη στιγμή πρέπει να παραδεχθούμε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε φθάσει στον βαθμό ωριμότητας που βρίσκεται ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη αναγνώριση ότι το ESG είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανταγωνιστικής διαφοροποίησης σε πολλαπλά επίπεδα. Αντίθετα, στην Ελλάδα βλέπουμε ακόμα εταιρίες να αντιμετωπίζουν τα κριτήρια ESG σαν ένα θέμα συμμόρφωσης ή κάτι που γίνεται γιατί θεωρείται αναγκαίο, χωρίς όμως να το πιστεύουν. Αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος, και είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι οι θεσμικοί επενδυτές, που είναι μακράν οι πιο απαιτητικοί σε θέματα ESG, εστιάζουν σε αυτά γιατί έχουν αντιληφθεί το ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της βιωσιμότητας και της ικανότητας της εταιρίας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Πρέπει να σημειώσω, ωστόσο, ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βλέπουμε μια αλλαγή στη χώρα, η οποία για την ώρα ξεκινάει από τις εισηγμένες εταιρίες, αλλά ελπίζουμε ότι θα διαχυθεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της Alpha Bank.
H Πένη Γιαλακίδη, Head of Talent Development & Change ανέφερε ότι το εκπαιδευτικό οικοσύστημα της Alpha Bank συνδυάζει τον προσανατολισμό της προς τη διαρκή πρόοδο μαζί με το πάθος της για την εξέλιξη των ανθρώπων της, οι οποίοι καθημερινά υλοποιούν τη στρατηγική της Τράπεζας. Η επιλογή των Ακαδημιών που λανσάραμε το 2020 πραγματοποιήθηκε βάσει του στρατηγικού μας πλάνου και των σημαντικότερων προτεραιοτήτων που έθεσε η Τράπεζα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, αλλά και σε σχέση με τις δεξιότητες που κρίναμε απαραίτητες για τους εργαζομένους μας, ανέφερε.
Οι Ακαδημίες μας αποτελούν μέρος ενός συνόλου ενεργειών για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Ως εκ τούτου, η γνώση που παρέχεται μέσω της κάθε Ακαδημίας είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να υποστηρίζει τον εργαζόμενο να πετύχει τον στόχο του, ανέφερε παρουσιάζοντας το έργο των Ακαδημιών.
Η στρατηγική αυτή επικεντρώνεται στους πρωταρχικούς πυλώνες της συμπερίληψης που δεν είναι άλλοι από το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και την «οικονομική συμπερίληψη.