Κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη «σχεδιάζουν» πλωτές πόλεις

Body

Nέα δεδομένα στις οικοδομικές κατασκευές φέρνει η κλιματική αλλαγή· πλωτές πόλεις είθισται να περιγράφονται και ως πιθανή λύση και απάντηση στην αναμενόμενη σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, και τα αρχιτεκτονικά γραφεία δημιουργούν σχέδια τέτοιων πόλεων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

.

Πρόκειται για φουτουριστικές πλωτές πόλεις που αποτελούνται από ψηλά λευκά ή γκρίζα κτίρια τα οποία σαν τα δει κανείς από πανοραμική λήψη θα τα θεωρήσει νησάκια· δίνουν την εντύπωση ότι μόλις αναδύθηκαν από το υγρό στοιχείο, το οποίο φαίνεται να κυριαρχεί σε αυτές τις πόλεις.

«Ζωή» σε αυτές αναμένεται να δώσουν δέντρα, θάμνοι και κάθε είδους βλάστηση που -όπως παρατηρούμε από τις φωτογραφίες που έχουν κοινοποιηθεί- «ξετρυπώνουν» από κάθε σημείο των κτιρίων. Ενώ, υπάρχουν προδιαγραφές οι πόλεις αυτές να χρησιμοποιούν 100% πράσινα συστήματα μεταφορών και να έχουν ελάχιστη κατανάλωση άλλου είδους ενέργειας.

Εικόνες από σχέδια μιας τέτοιας πλωτής πόλης κοινοποιήθηκαν πρόσφατα και έχουν την «πατρότητα» του αρχιτεκτονικού γραφείου Luca Curci Architects και του αρχιτέκτονα Tim Fu (Zaha Hadid Architects).

«Σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες πολλών παράκτιων πόλεων, ιδιαίτερα [εκείνων] που είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του χαμηλού υψομέτρου τους, το έργο έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και να φιλοξενήσει περισσότερα από 200.000 άτομα», αναφέρεται στην περιγραφή της πρότασής τους.

Σύμφωνα με την πρόταση, η πόλη θα αποτελείται από μια σειρά από διασυνδεδεμένες πλατφόρμες, οι οποίες θα στεγάζουν ένα σύμπλεγμα πολυώροφων και χαμηλών κτιρίων. Όλα τους θα είναι καλυμμένα «από μια μεμβράνη φωτοβολταϊκών γυαλιών, που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρο το πλωτό σύστημα και το καθιστούν ενεργειακά ανεξάρτητο».

Οι πλατφόρμες θα ομαδοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη λειτουργία τους, για παράδειγμα, μια κύρια πλατφόρμα θα χωρέσει τους περισσότερους οικιστικούς χώρους. Προβλέπεται, επίσης, «η βιώσιμη πόλη να επιτρέπει στους κατοίκους της να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σε σχέση με τα φυσικά στοιχεία, αναθεωρώντας την παραδοσιακή έννοια της κοινότητας και της κοινωνίας».

Θα είναι επίσης τουριστικός προορισμός, με χώρους για ξενοδοχεία, κέντρα ευεξίας, εμπορικά κέντρα, αθλητικά κέντρα και αξιοθέατα αναψυχής.

Όσο για την επίσκεψη σε αυτές τις πλωτές πόλεις, θα γίνεται μέσω θαλάσσης ή αεροπορικώς, χάρη σε «πολλές ναυτικές εισόδους», εξωτερικές και εσωτερικές αποβάθρες και θύρες drone που συνδέονται σε κάθε πλωτή πλατφόρμα.

Η πρόταση του Luca Curci Architects και του αρχιτέκτονα Tim Fu (Zaha Hadid Architects), για την «Πλωτή Πόλη» (Floating City), θα παρουσιαστεί στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2023 η οποία έχει τον τίτλο «The Laboratory of the Future» και θα διεξαχθεί στη Βενετία μεταξύ 20 Μαΐου και 26 Νοεμβρίου 2023.

Όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες New York Post και AD (architecturaldigest.com), δεν είναι η πρώτη φορά που οι υδάτινες κοινότητες έχουν τραβήξει την προσοχή των αρχιτεκτόνων.

Ενδεικτικά, το 2017 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Καλιφόρνια πρότεινε σχέδια για μια πλωτή πόλη στα ανοιχτά της Γαλλικής Πολυνησίας, το 2019 η Bjarke Ingels Group πρότεινε τη δημιουργία της Oceanix City.

Κινητές πλωτές μονάδες κατασκευάζονται στον Παναμά, ενώ, ενδεχομένως σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή μιας πλωτής πόλης ανοικτά της Μπουσάν, στην Νότια Κορέα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image