Σκληρή κριτική του ιδρυτή της Klarna στην...ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια ESG

Body

Ο Niklas Adalberth, ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας Klarna Bank AB, επέκρινε τον κλάδο των επιχειρηματικών κεφαλαίων για τη απόλυτη εστίαση στην ανάπτυξη, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη το ευρύτερο κόστος για την κοινωνία.

.

"Όταν έχτιζα την Klarna δεν υπήρχε καμία απολύτως σκέψη για το αν ήταν καθαρή θετική για τους ανθρώπους και τον πλανήτη", δήλωσε ο 40χρονος Adalberth σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Ήταν απλά ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Και με αυτόν τον τρόπο αποτιμούμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες". Το μοντέλο πρέπει να αλλάξει για να αυξηθεί το μερίδιο της χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων που διατίθεται σε νεοσύστατες εταιρείες που μετριούνται με βάση τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ο σουηδός. 

Ο Adalberth έγινε γνωστός ως επιχειρηματίας τεχνολογίας στη Σουηδία, αφού μαζί με τους φίλους του Sebastian Siemiatkowski και Victor Jacobsson ίδρυσε την Klarna το 2005. Μέχρι το 2021, είχε εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο με αξία 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η αποτίμηση της Klarna είχε πέσει σε μόλις 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα που είναι "εντελώς καταστροφικό για τους ανθρώπους και τον πλανήτη", δήλωσε ο Adalberth. "Αυτό μπορεί να είναι εθιστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, η παροχή πίστωσης σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το προϊόν ή η δημιουργία πόλωσης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης".

Αφού έγινε πλούσιος από το μερίδιο του στην Klarna, ο Adalberth δήλωσε ότι χρειαζόταν "να κάνει κάτι που να έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα". Τελικά πούλησε πάνω από το 90% της συμμετοχής του στην Klarna και το 2016 ίδρυσε το Ίδρυμα Norrsken, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που περιλαμβάνει έναν βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων με έμφαση στις βιώσιμες επενδύσεις. 

Ο Adalberth λέει ότι ένας από τους στόχους του μη κερδοσκοπικού οργανισμού είναι να διασφαλίσει ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Norrsken συνεργάστηκε με άλλους φορείς, όπως το Ίδρυμα Ομπάμα και η Softbank Investment Advisers, για τη δημιουργία ενός top-100 καταλόγου με τις πιο υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

H σουηδική start up έγινε γνωστή για το μοντέλο buy now - pay later.