Σακελλαροπούλου: Η βία κατά των γυναικών έχει γίνει μία δεύτερη πανδημία

Body

«Είναι καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας», υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών».

.

Με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι τόσο οι γυναίκες στην Ελλάδα όσο και σ’ όλο τον πλανήτη βροντοφωνάζουν «δεν πάει άλλο», καθώς είναι πλέον ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι καταγγελίες για απόπειρες βιασμού, επιθέσεις ή ενδοοικογενειακή βία που τόσο συχνά καταγράφονται και μας συγκλονίζουν.

Όπως τονίζει «είναι καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας, θα παρέχουν υποστήριξη στα θύματα και θα τιμωρούν τις πράξεις κακοποίησης». Παράλληλα, συμπληρώνει ότι είναι «καιρός για περισσότερες υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και νομικής εκπροσώπησης των θυμάτων. Για αποφασιστικές παιδευτικές κινήσεις, προκειμένου οι κοινωνικές αντιλήψεις μιας άλλης εποχής και τα έμφυλα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών να πάψουν να υπάρχουν, οι ίδιες να μη φοβούνται, ούτε να ντρέπονται ή να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους και οι υποψήφιοι θύτες να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή, συγκάλυψη ή νομιμοποίηση».

Υποστηρίζει επίσης ότι η σημερινή «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών» μας θυμίζει ότι μόνο όταν «το μισό του ουρανού», οι γυναίκες και τα κορίτσια, απαλλαγούν από το φόβο, τη βία και την ανασφάλεια, ο κόσμος μας θα γίνει πιο δίκαιος, συνεκτικός, ουσιαστικά ελεύθερος και ισότιμος.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση της ΠτΔ:

«Ογδόντα και πλέον χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν πέρσι σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Και από αυτές, τουλάχιστον οι σαράντα πέντε χιλιάδες βρήκαν τον θάνατο από το χέρι συζύγου, συντρόφου ή άλλου συγγενικού προσώπου. Χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνες που κακοποιούνται καθημερινά, σωματικά, ψυχικά, σεξουαλικά, εγκλωβισμένες σε σχέσεις απόλυτης ανισότητας, παγιδευμένες σε μια ζωή υποτελή, γεμάτη φόβο.

Όσες αντιμετωπίζουν την ανδρική βιαιότητα εκτός οικίας, βιάζονται, παρενοχλούνται ή διακινούνται παράνομα, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Εκείνες που φυλακίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια ελεύθερη και αυτεξούσια ζωή.

Η βία κατά των γυναικών έχει γίνει μια δεύτερη πανδημία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. «Δεν πάει άλλο», βροντοφωνάζουν οι γυναίκες σ’ όλο τον πλανήτη, οι γυναίκες στη χώρα μας. Ο ανησυχητικά υψηλός αριθμός γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι καταγγελίες για απόπειρες βιασμού, επιθέσεις ή ενδοοικογενειακή βία που τόσο συχνά καταγράφονται μας συγκλονίζουν. Είναι καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας, θα παρέχουν υποστήριξη στα θύματα και θα τιμωρούν τις πράξεις κακοποίησης.

Καιρός για περισσότερες υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και νομικής εκπροσώπησης των θυμάτων. Για αποφασιστικές παιδευτικές κινήσεις, προκειμένου οι κοινωνικές αντιλήψεις μιας άλλης εποχής και τα έμφυλα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών να πάψουν να υπάρχουν, οι ίδιες να μη φοβούνται, ούτε να ντρέπονται ή να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους και οι υποψήφιοι θύτες να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή, συγκάλυψη ή νομιμοποίηση.

Η σημερινή «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών» μας θυμίζει ότι μόνο όταν «το μισό του ουρανού», οι γυναίκες και τα κορίτσια, απαλλαγούν από το φόβο, τη βία και την ανασφάλεια, ο κόσμος μας θα γίνει πιο δίκαιος, συνεκτικός, ουσιαστικά ελεύθερος και ισότιμος».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η ανάρτηση της ΠτΔ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.