Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των στρατηγικών για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν πληθώρα προκλήσεων - όχι λόγω έλλειψης φιλοδοξίας, αλλά μάλλον λόγω αποσύνδεσης με το ίδιο τους το εργατικό δυναμικό.
.
Η πρόσφατη δημοσκόπησή του World Economic Forum στο LinkedIn αποκαλύπτει μια συναρπαστική διαπίστωση: Σχεδόν οι μισές από τις συμμετέχουσες εταιρείες (πάνω από 200 ερωτηθέντες) αναφέρουν την έλλειψη δέσμευσης των εργαζομένων ως το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουν σαφείς στόχους ESG, πολλοί οργανισμοί δυσκολεύονται να μετατρέψουν τις προθέσεις σε αποτελέσματα με αντίκτυπο. Αυτό υπογραμμίζει μια κρίσιμη πραγματικότητα: Ο ανθρώπινος παράγοντας κατέχει το κλειδί για τη γεφύρωση των φιλοδοξιών προς απτά, διαρκή αποτελέσματα.
Οι παραδοσιακές στρατηγικές ESG συχνά ακολουθούν μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, όπου η ηγεσία θέτει στόχους, διαδίδει πολιτικές και αναμένει αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο συχνά δεν ανταποκρίνεται. Οι εργαζόμενοι μπορεί να αντιληφθούν τις προσπάθειες ESG ως εντολές που επιβάλλονται από τα πάνω και όχι ως κοινούς στόχους, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση. Χωρίς σύνδεση με τους καθημερινούς τους ρόλους ή χωρίς σαφή κατανόηση των λόγων για τους οποίους αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σημασία, οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να συνεισφέρουν ουσιαστικά.
Η δέσμευση των εργαζομένων επηρεάζει σημαντικά και τις τρεις διαστάσεις τοθ ESG:
Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες: Οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι ηγούνται προσπαθειών από τη βάση για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, την καινοτομία των διαδικασιών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του οργανισμού. Όταν βλέπουν το ρόλο τους στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, οι καθημερινές ενέργειες γίνονται ουσιαστικές συνεισφορές.
Κοινωνική ευθύνη: Κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως η ποικιλομορφία, η ένταξη και η συμμετοχή στην κοινότητα ευδοκιμούν όταν οι εργαζόμενοι συνδέονται με τον σκοπό τους. Η δέσμευση προάγει μια κουλτούρα σεβασμού, συνεργασίας και κοινής υπευθυνότητας.
Πρακτικές διακυβέρνησης: Η διακυβέρνηση εξαρτάται από τη διαφάνεια, την ηθική συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς. Οι δεσμευμένοι εργαζόμενοι προωθούν την ακεραιότητα, βελτιώνουν τη συμμόρφωση και υπερασπίζονται την ανοιχτή επικοινωνία.
Από τη συμμόρφωση στην εσωτερική παρακίνηση
Η εξωγενώς καθοδηγούμενη συμμόρφωση προς τα ESG - με επίκεντρο τις κανονιστικές εντολές ή την ικανοποίηση των εξωτερικών ενδιαφερομένων μερών - μπορεί να στερείται των εσωτερικών κινήτρων που είναι απαραίτητα για διαρκή αντίκτυπο. Η εσωτερική δέσμευση μετατρέπει το ESG από υποχρέωση σε αναπόσπαστο μέρος της οργανωτικής κουλτούρας. Οι εταιρείες που εμπνέουν σκοπό και εντάσσουν τους στόχους ESG στις καθημερινές λειτουργίες βλέπουν ισχυρότερη αποδοχή, μεγαλύτερη καινοτομία και βιώσιμα αποτελέσματα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να διευκολύνει αυτή τη μεταστροφή, επιτρέποντας την καλύτερη συλλογή δεδομένων, την προώθηση της επικοινωνίας και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που καθοδηγούνται από τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί- οι οργανισμοί πρέπει να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα που να εκτιμά κάθε άτομο ως βασικό συντελεστή της επιτυχίας του ESG.
Πώς να ενισχύσετε τη δέσμευση των εργαζομένων στην ESG:
1. Διαφανής επικοινωνία: Προωθήστε τον ανοιχτό διάλογο σχετικά με τους στόχους, την πρόοδο και τις προκλήσεις της ESG. Η σαφής επικοινωνία δημιουργεί εμπιστοσύνη και συνδέει τους εργαζόμενους με τον σκοπό των προσπαθειών βιωσιμότητας.
2. Ιδιοκτησία και αναγνώριση: Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να αναλάβουν την ευθύνη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και αναγνωρίστε τη συμβολή τους. Η αναγνώριση δημιουργεί υπερηφάνεια και εσωτερικά κίνητρα.
3. Εκπαίδευση και κατάρτιση: Παρέχετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για ουσιαστικές συνεισφορές. Αυτό θέτει τα θεμέλια για την ESG με βάση την εμπειρογνωμοσύνη και την πρακτικότητα.
4. Εξουσιοδότηση στη λήψη αποφάσεων: Εμπλέξτε τους εργαζόμενους στη διαμόρφωση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας μέσω συμμετοχικών διαδικασιών και βρόχων ανατροφοδότησης.
5. Ψηφιακά εργαλεία: Αξιοποιήστε ψηφιακές πλατφόρμες για την απλούστευση της υποβολής εκθέσεων ESG, την παρακολούθηση της προόδου και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Πολλές εταιρείες αξιοποιούν με επιτυχία αυτές τις μεθοδολογίες για να προωθήσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις πρωτοβουλίες τους για το ESG. Ο όμιλος Sonova Group, παγκόσμιος πάροχος λύσεων για την ακοή, τις χρησιμοποίησε για να ενισχύσει τα κοινωνικά αποτελέσματα και τη διακυβέρνηση. Οι διατμηματικές πρωτοβουλίες συνεχούς βελτίωσης (CI) ενσωμάτωσαν τις αρχές Kaizen σε όλες τις λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων που απευθύνονται στους πελάτες. Εργαλεία όπως η καθημερινή διαχείριση και η δέσμευση με γνώμονα την ηγεσία προώθησαν τη διαφάνεια και τη συνεργασία.
Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της ΙΚΕΑ για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και τη μετάβαση σε ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά έως το 2030 αντικατοπτρίζουν τη βαθιά δέσμευσή της στη βιωσιμότητα. Ένας βασικός παράγοντας της επιτυχίας τους είναι η παρακίνηση των εργαζομένων, η οποία ευθυγραμμίζει τις ατομικές προσπάθειες με τους εταιρικούς στόχους βιωσιμότητας. Ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της, η ΙΚΕΑ εμπλέκει τους εργαζόμενους μέσω εκπαίδευσης, εσωτερικών εκστρατειών και άμεσης συμμετοχής σε φιλικά προς το περιβάλλον έργα. Αυτή η προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς ενισχύει την αίσθηση της ιδιοκτησίας, καθιστώντας τη βιωσιμότητα κοινή αποστολή.
Σχεδόν οι μισές από τις συμμετέχουσες εταιρείες (πάνω από 200 ερωτηθέντες) αναφέρουν την έλλειψη δέσμευσης των εργαζομένων ως το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.