Tην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Global Female Leaders Outlook» για το 2025 παρουσίασε η KPMG στην Ελλάδα, με τον Αλκιβιάδη Σιαράβα, Marketing, Communications & Corporate Citizenship Μanager, να καλωσορίζει τους/τις παρευρισκόμενους/ες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμπερίληψης και της παρουσίας των γυναικών σε ηγετικές θέσεις και κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην αφετηρία του Global Female Leaders Outlook.
.
Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, από την άλλη πλευρά, αγγίζοντας ψυχιατρικά το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «παρενέργειες» όλων όσων καταγράφει η έρευνα. «Η σκληρή δουλειά δεν είναι απλά ένα ζήτημα επαγγελματικής εξέλιξης, αλλά ένα ζήτημα υπαρξιακής επιβίωσης». Όπως ανέφερε, η ανθεκτικότητα που προκύπτει μέσα από την μεγάλη αυτή προσπάθεια, μπορεί να καταλήξει σε έναν αόρατο καταναγκασμό. Το ερώτημα λοιπόν, σύμφωνα με τον Δημήτρη, δεν είναι αν μπορούν οι γυναίκες να πετύχουν αλλά αν υπάρχει κάποιο ψυχικό τίμημα για τις γυναίκες στο διαμοιρασμό των ρόλων.
Στη συνέχεια η Πέγκυ Βελλιώτου επικεντρώθηκε στη θεματική της Τεχνητής Νοημοσύνης, απευθύνοντας τον λόγο στην Άννα Νatsvlishvili με το ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα». Σύμφωνα με την ίδια, «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση στο τομέα του “personalization”, στην αποδοτικότητα, μέσω της ανάλυσης δεδομένων και στο πόσο γρήγορα μπορεί μια διαδικασία να επιτευχθεί, και τέλος, στην αποτελεσματικότητα».
Η Ρούλη Χριστοπούλου τοποθετήθηκε, δηλώνοντας ότι σε έναν μεγάλο οργανισμό, πρέπει η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντιμετωπίζεται ως ένα έργο τεχνολογικής αναβάθμισης και πολιτιστικής μετάβασης. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο που δουλεύουμε αλλά με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, οργανωνόμαστε και με τον τρόπο που λαμβάνουμε αποφάσεις». Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι πρέπει να επιτευχθεί μια «χρυσή ισορροπία» προκειμένου να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υπάρχει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο να μπορεί να στοχάζεται, να κρίνει, και να αξιολογεί.
Όσον αφορά στην παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της εκπαίδευσης, η Ζωζέτα Μηλιοπούλου, μεταξύ άλλων δήλωσε, «Πρέπει εμείς οι άνθρωποι της εκπαίδευσης να μάθουμε καλύτερα από τους φοιτητές την Τεχνητή Νοημοσύνη, να αλλάξουμε τους τρόπους εξέτασης και αξιολόγησης.»
Από την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, στην ανάπτυξη και την επένδυση στην τεχνολογία, ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), η συστηματική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μειώνει την εγκεφαλική λειτουργεία κατά 47%, οριζόντια και κάθετα.
Η συζήτηση μετατοπίστηκε στη θεματική της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, με τη Ρούλη Χριστοπούλου να υπογραμμίζει ότι η συζήτηση για την ισότητα των φύλων στις ηγετικές θέσεις δεν πρέπει να γίνεται πλέον στην βάση της εκπροσώπησης αλλά στη βάση της απόδοσης. Τόνισε ότι «Η έρευνα μας δείχνει ότι μιλάμε για ισότητα όχι επειδή είναι πολιτικά ορθό αλλά επειδή είναι “business value”». Όπως σχολίασε, «Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις αλλά αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη ηγεσία. Οι περισσότερες γυναίκες οδηγούν σε μια καλύτερη ηγεσία. Δεν μπορούμε το 2025 να μιλάμε για διοικητικά συμβούλια και για ηγετικές θέσεις αν δεν υπάρχει συμπερίληψη, διαφορετικότητα κι αν δεν εκπροσωπείται η μισή μερίδα του πληθυσμού της κοινωνίας».
Όπως τόνισε σχετικά η Ζωζέτα Μηλιοπούλου «Η GenZ είναι ιδιαίτερα αφυπνισμένη με το θέμα της ισότητας φύλων. Μεγάλο ποσοστό των αγοριών είναι πολύ υποστηρικτικό απέναντι στα συνομήλικα κορίτσια της γενιάς τους. Τοποθετούνται πολύ πιο ενεργά υπερ των δικαιωμάτων των γυναικών».
Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης τόνισε, «Δεν χρειάζεται μια δίκαιη κοινωνία με ηρωΐδες, αλλά η δημιουργία συστημάτων που επιτρέπουν στις γυναίκες να δείχνουν αυτό που πραγματικά είναι χωρίς να προσπαθούν να υπερ-προσαρμόσουν τον εαυτό τους για να χωρέσουν στη κοινωνία».
Το θέμα αυτό στις startups εταιρείες είναι ακόμα πιο έντονο, όπως ανέφερε η Άννα Νatsvlishvili, με το 13% των founders να είναι γυναίκες.
Η συζήτηση έκλεισε με την θεματική «Ψηφιακή βία κατά των γυναικών», μια νέα προσθήκη στην φετινή έρευνα. Σύμφωνα με την Ζωζέτα Μηλιοπούλου, η εκπαίδευση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αναγνωρίζει κάποιος τι είναι πραγματικός κίνδυνος και έπειτα να λαμβάνονται αποφάσεις με κριτήριο τη λογική και τη συζήτηση.
Η Ρούλη Χριστοπούλου, ανέφερε, «Είναι ένα πρόβλημα κουλτούρας και γι’ αυτό πρέπει οι εταιρείες να δείχνουν μηδενική ανοχή, να υπάρχουν οι μηχανισμοί για καταγγελίες, καθώς και η κατάλληλη εκπαίδευση».
Ή Άννα Νatsvlishvili τόνισε τον ρόλο που οφείλει να έχει ο γονέας, μπαίνοντας στη διαδικασία να κατανοήσει τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή ενός νέου με συζήτηση και όχι με απαγόρευση. Σύμφωνα με την ίδια, όσο το Cyber Bullying εξακολουθεί να είναι αρκετά έντονο, η αυθεντικότητα στη ζωή τους παύει να υπάρχει. Τη συζήτηση ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, υπογραμμίζοντας ότι η εποχή που ζούμε είναι ναρκισσιστική και είμαστε δέσμιοι της εικόνας μας. Πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους να σταματήσει.
Με θέμα συζήτησης «Η ματιά των CEOs μέσα από το ψηφιακό μετασχηματισμό, την κοινωνία και τις συνεχείς προκλήσεις», η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Γενική Διευθύντρια, Microsoft Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, και η Σάρρα Σαλμόνα, Managing Director Greece, Member of the Group Executive Management Team, Hoist Finance, συνομίλησαν με την Πέγκυ Βελλιώτου, Partner & Head of People, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, για την οικονομική προοπτική και στρατηγική των επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, τη σημασία της ηγεσίας σε απαιτητικούς καιρούς και πολλά άλλα επίκαιρα ζητήματα που ανέδειξε η έρευνα της KPMG.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το ερώτημα «Τι σημαίνει γυναικεία ηγεσία, και αν συναντούν διαφορές στην ηγεσία ανδρών ηγετών». Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, θεωρεί ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία με την ηγεσία ανδρών ηγετών αλλά και μερικές διαφορές, «Έχουμε μάθει να ακούμε τα συναισθήματά μας λόγω πολλαπλών ρολών που αναλαμβάνουμε στην καθημερινότητα και γινόμαστε πιο οργανωτικές και ανθεκτικές, ακολουθώντας μια λογική στρατηγικής σκέψης», τόνισε. Η Σάρρα Σαλμόνα, προσέθεσε ακόμη ότι η γυναικεία προσέγγιση μπορεί να φέρει στον εργασιακό χώρο μια πιο ισορροπημένη και συνεργατική μορφή ηγεσίας, που μαζί με την ανδρική, βοηθάει τις ομάδες να αναπτυχθούν ακόμα καλύτερα.
Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και συγκεκριμένα στο πως μπορούμε να ανταποκριθούμε ο καθένας ξεχωριστά σε αυτές τις προκλήσεις και ποια είναι η ευθύνη των εταιρειών και της πολιτείας. Σύμφωνα με την Γιάννα Ανδρονοπούλου, η εκπαίδευση και η κουλτούρα συνεχούς μάθησης, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι εφόδια απαραίτητα, παρόλα αυτά είναι αναγκαία η συνεργασία ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίες εταιρείες να κατανοήσουν τις αλλαγές και να δουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να είναι πιο ανταγωνιστικές.
Σύμφωνα με την Σάρρα Σαλμόνα, η τεχνολογία αυτοματοποιεί διαδικασίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, έχει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και διαχείριση κινδύνων, επιτρέπει την πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες, καθώς και τη διαχείριση δεδομένων και φέρει και την καινοτομία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ενώ κάποιος θα έλεγε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στον τομέα αυτό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Εταιρείες που προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, δημιουργούν εξαιρετικά προϊόντα, που προσφέρουν λύσεις που πιθανόν να μην υπάρχουν στο εξωτερικό».
Σχετικά με την αντιμετώπιση διακρίσεων και προκαταλήψεων στον επαγγελματικό χώρο, η Γιάννα Ανδρονοπούλου ανέφερε ότι υιοθέτησε προγράμματα που βοηθάνε ή ετοιμάζουν καλύτερα τις γυναίκες ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν συγκεκριμένους ρόλους. Η Σάρρα Σαλμόνα μίλησε για τη σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας με την ομάδα, ώστε μέσω της ανατροφοδότησης να διαπιστώνεται η προκατάληψη που έχει επηρεάσει τυχόν διαφορετικό χειρισμό καταστάσεων.
Το λόγο συνέχισε να έχει η Σάρρα Σαλμόνα, αναφερόμενη στις δεξιότητες που αναζητάει ο κλάδος της, τόνισε την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία, καθώς και τη διάθεση για συνεχή μάθηση και εξέλιξη, κριτική σκέψη, επικοινωνία και ανάληψη πρωτοβουλιών. Όσον αφορά στις δεξιότητες που σήμερα βρίσκονται σε μικρότερη προτεραιότητα και αποφεύγονται, πρόκειται σύμφωνα με την Γιάννα Ανδρονοπούλου, για την αυθεντία χωρίς ικανότητα συνεργασίας και το micromanagement.
Η ημέρα έκλεισε με τις δύο κυρίες να δίνουν μια συμβουλή στις νέες ηγέτιδες. Για τη Σάρρα Σαλμόνα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η δικτύωση και η δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων εμπιστοσύνης και για την Γιάννα Ανδρονοπούλου, χρειάζεται οι νέες ηγέτιδες να κυνηγάνε τα όνειρα τους με σχέδιο και να μην διστάζουν.
Την εκδήλωση υποστήριξε η εταιρεία WELLA COMPANY.

500 γυναίκες σε ηγετικές θέσεις παγκοσμίως και 90 στην Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους για τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν.