Με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή να απειλούν όλο και περισσότερο και την αγροτική οικονομία, στην πόλη Βαχενίγκεν της Ολλανδίας, το τοπικό πανεπιστήμιο παίρνει τα μέτρα του και αναπτύσσει το θερμοκήπιο του μέλλοντος.
.
Το Wageningen University & Research (WUR) θεωρείται παγκοσμίως ως ένα είδος «Silicon Valley» της γεωργίας , η πιο σημαντική εγκατάσταση αγροτικής έρευνας στον κόσμο. Το WUR εκπαιδεύει ειδικούς στις βιοεπιστήμες και εστιάζει την έρευνά του σε επιστημονικά, κοινωνικά και εμπορικά προβλήματα στον τομέα των φυσικών πόρων. Το πανεπιστήμιο του Βαχενίγκεν είναι στον αριθμό 59 στον κόσμο, αλλά είναι το καλύτερο στη γεωργία και τη δασοκομία στη κατάταξη QS World University.
Στο τεράστιο θερμοκήπιο του WUR όλες οι εγκαταστάσεις είναι ψηφιοποιημένες και οι αποδόσεις των προϊόντων πολύ υψηλές χάρη σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη τεχνολογία, στην οποία το λεγόμενο «έξυπνο γυαλί» κατανέμει καλύτερα το ηλιακό φως σε όλα τα φυτά.
Ενας υπολογιστής κλιματισμού μπορεί να επεκτείνει τρία διαφορετικά μονωτικά φιλμ κάτω από τη γυάλινη οροφή και να εισάγει την απαραίτητη ποσότητα CO2 για να επιταχύνει την ανάπτυξη, όπως εξηγεί ο γεωπόνος μηχανικός, Φρανκ Κέμπκες. «Η συνεχής βελτιστοποίηση της παραγωγής μπορεί να γίνει μόνο με γεωργία υψηλής τεχνολογίας και ακριβείας», λέει.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Κέμπκες και οι συνεργάτες του πρέπει να κάνουν πολλές προσαρμογές. Στην παραγωγή φράουλας για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται αμέτρητοι λευκοί σωλήνες ,κάτω από τα φυτά. Δίπλα στάζει νερό από τις γλάστρες αναπαραγωγής, το οποίο ανακυκλώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι: Πώς μπορούμε να μειώσουμε την εξάτμιση του νερού;» εξηγεί ο γεωπόνος. «Στο θερμοκήπιο προσπαθούμε να δημιουργούμε την ιδανική θερμοκρασία και υγρασία για κάθε ποικιλία ώστε να χάνεται λιγότερο νερό».
Η αποτελεσματικότητα είναι πολύ σημαντική στην Ολλανδία: πουθενά αλλού στον κόσμο μια χώρα δεν επιτυγχάνει μεγαλύτερη απόδοση ανά περιοχή. Στο θερμοκήπιο του WUR, τα αγγούρια μεγαλώνουν σαν σε ζούγκλα. Φυτεύονται σε πετροβάμβακα και καλλιεργούνται με θρεπτικό διάλυμα. Η συγκομιδή είναι πάνω από 270 αγγούρια ετησίως, ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή η απόδοση γίνεται επίσης δυνατή χάρη στην πλήρως αυτοματοποιημένη τεχνολογία.
Το ενεργειακό πρόβλημα
Το ενεργειακό ζήτημα είναι κρίσιμο για το κλιματικά ουδέτερο θερμοκήπιο του μέλλοντος, εξηγεί ο Κέμπκες. «Πρέπει να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και να χρησιμοποιήσουμε φιλικές προς το κλίμα αντλίες θερμότητας για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο». Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να θερμάνουν το θερμοκήπιο το χειμώνα και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υγρασίας.
Η έρευνα για τη ρομποτοποιημένη συγκομιδή λουλουδιών χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ολλανδική Ένωση Ανθοπαραγωγών. Ελπίζουν στην αυξανόμενη εμπορική χρήση ρομπότ στα θερμοκήπια, επειδή αναμένουν αυξανόμενη έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία. «Ελπίζω ότι θα σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στη ρομποτοποίηση», εξηγεί ο Κέμπκες μιλώντας στο ARD.«Το 2040, η συγκομιδή στα σύγχρονα θερμοκήπια θα είναι πιθανώς σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη». Σύμφωνα με τον Κέμπκες, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι θα χρειαστούν επίσης στα χωράφια. «Αυτό που έχει σημασία είναι αν η πλήρως αυτοματοποιημένη καλλιέργεια θα είναι κερδοφόρα».
Πηγή: Ναυτεμπορική
Η έρευνα για τη ρομποτοποιημένη συγκομιδή λουλουδιών χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ολλανδική Ένωση Ανθοπαραγωγών.