Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεδομένων των νέων αναγκών για συγκεκριμένες ευαίσθητες πληθυσμιακές όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αυξήθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον γύρω από τον ευρύτερο κλάδο του age-tech.
Στη φετινή CES, την έκθεση-σταθμό όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καινοτομίες στο χώρο της τεχνολογίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις απέδειξαν το μεγάλο potential του κλάδου για τα επόμενα χρόνια. Όπως τονίστηκε από αρκετούς συμμετέχοντες, εάν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ένα ηλικιωμένο άτομο να ζήσει πιο άνετα, μπορεί ταυτόχρονα λειτουργήσει ως αρωγός για πολλούς άλλους ανθρώπους. Εξάλλου, η χρησιμότητα πραγμάτων όπως τα βοηθήματα κινητικότητας, οι πλατφόρμες παρακολούθησης της υγείας και ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός δεν αφορούν αποκλειστικά στους ηλικιωμένους.
Ολοένα και περισσότεροι κολοσσοί της τεχνολογίας μπαίνουν δυναμικά στον κλάδο του health monitoring, συμπεριλαμβανομένης της LG, η οποία ανακοίνωσε στη CES ότι όλες οι έξυπνες τηλεοράσεις της περσινής και της φετινής χρονιάς θα διαθέτουν εγκατεστημένη την remote health πλατφόρμα της Independa. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις τηλεοράσεις της εταιρείας για ραντεβού τηλεϊατρικής, έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα παροχών φαρμακείου.
Από την πλευρά των Startups, η επιτυχημένη νεοφυής επιχείρηση ιατρικού εξοπλισμού Eargo λάνσαρε πρόσφατα το Eargo, το τελευταίο της ακουστικό βαρηκοΐας, με πληθώρα νέων feature όπως η ρύθμιση ήχου, η οποία χρησιμοποιώντας έναν αποκλειστικό αλγόριθμο προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις του ακουστικού, ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται να τις αλλάζουν χειροκίνητα σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Παράλληλα, η επιλογή του mask mode, μέσω του app της Eargo, επιτρέπει στους χρήστες να ακούν τους ανθρώπους που φορούν μάσκες πιο καθαρά.
Η Sensorscall προανήγγειλε ένα μεγάλο update για την remote monitoring εφαρμογή CareAlert, η οποία ενσωματώνεται με το Apple Watch, το Fitbit και άλλες συσκευές παρακολούθησης της υγείας. Ο νέος πίνακας ευεξίας επιτρέπει σε επαγγελματίες της υγείας αλλά και στα μέλη της οικογένειας να παρακολουθούν τις τάσεις στην καθημερινή ρουτίνα, τα πρότυπα ύπνου, την υγιεινή ενός ηλικιωμένου ή οποιουδήποτε ατόμου αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Ειδική μνεία αξίζει το BOCCO emo είναι ένα από τα πιο πρόσφατα ρομπότ που σχεδιάστηκαν ειδικά για γηροκομεία. Πίσω από το BOCCO emo βρίσκεται η ιαπωνική Yukai Engineering, η κατασκευάστρια ρομποτικού μαξιλαριού Qoobo. Το μικρό ρομπότ, συνδέεται με ιατρικές συσκευές IoT, παρακολουθώντας τα ζωτικά στοιχεία των ασθενών και ειδοποιώντας τους νοσηλευτές για την κατάσταση της υγείας τους. Εάν ένας ασθενής χρειάζεται βοήθεια, το BOCCO emo θα «μιλήσει» μαζί του μέχρι να έρθει μια νοσοκόμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση των οικογενειών σχετικά με τις συνθήκες των ασθενών. Το BOCCO emo έχει ήδη περάσει με επιτυχία το πιλοτικό στάδιο, ενώ ήδη χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία της Ιαπωνίας. Το μικρό ρομπότ χρησιμοποιεί τη λεγόμενη γλώσσα “emo” (από το emotional) η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, δίνει τη δυνατότητα στο ρομπότ να κατανοεί τα λόγια και τα συναισθήματα του χρήστη και να ανταποκρίνεται ανάλογα μέσω ηχητικών εφέ, εκφράσεων προσώπου και χειρονομιών».
Άλλες Startups που βοηθούν τους έχοντες ανάγκη μέσω της χρήσης αισθητήρων IoT, είναι η Nodeus Solutions η οποία έχει αναπτύξει το KoKoon, ένα δίκτυο μικρών IoT αισθητήρων συνδεδεμένων με apps κινητών, η Caregiver Smart Solutions, η Unaide και η Smart Macadam, οι οποίες συνδυάζουν το internet of things με την τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή: Startupper