ΗNASA εγκατέστησε φωτοβολταϊκά στο διαστημόπλοιο Europa Clipper, ένα ρομποτικό σκάφος με αποστολή να φτάσει στον δορυφόρο του Δία Ευρώπη έως το 2030. Η Ευρώπη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία έχει μελετηθεί προσεκτικά λόγω του εκτεταμένου ωκεανού κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια.
.
Το Europa Clipper θα είναι το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που έχει αναπτύξει ποτέ η NASA για μια πλανητική αποστολή. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με μεγάλα φωτοβολταϊκά που θα χρησιμεύσουν ως η κύρια πηγή ενέργειας για την αποστολή.
Οι συστοιχίες του σκάφους είναι κατασκευασμένες ως δύο πτέρυγες με πέντε πάνελ. Για να εγκαταστήσει τη συστοιχία, η ομάδα ανέστειλε την ηλιακή συστοιχία σε ένα σύστημα υποστήριξης εκφόρτωσης βαρύτητας που βοηθά στην υποστήριξη του βάρους της ηλιακής συστοιχίας ενώ είναι εδώ στη Γη. Στη συνέχεια, οι τεχνικοί της NASA θα ξεκινήσουν την επιθεώρηση και τον καθαρισμό ως μέρος των εργασιών συναρμολόγησης, δοκιμών και εκτόξευσης.
Η συστοιχία χρησιμοποιεί ηλιακές κυψέλες Azur Space 3G28 – με πάνελ υποστρώματος από την Airborne στην Ολλανδία, που κατασκευάστηκαν από την Leonardo στην Ιταλία και ενσωματώθηκαν σε ηλιακά πάνελ από την Airbus Defense και την Space στην Ολλανδία. Η NASA Juice Mission χρησιμοποιεί επίσης κύτταρα Azur Space 3G28.
Οι ηλιακές κυψέλες είναι σχεδιασμένες για ταξίδια στο διάστημα, με ιδιότητες αυτοανόπτησης και δυνατότητα λειτουργίας κάτω από την έντονη ακτινοβολία του διαστήματος.
Η συστοιχία διπλώνεται κατά την εκτόξευση και έχει σχεδιαστεί για παθητική ανάπτυξη με μεντεσέδες με ελατήριο.
«Το Europa Clipper θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024 με έναν πύραυλο SpaceX Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το διαστημόπλοιο θα πετάξει από τον Άρη και μετά πίσω από τη Γη, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα κάθε πλανήτη για να αυξήσει την ορμή του. Αυτές οι λεγόμενες «βοηθήσεις βαρύτητας» θα παρέχουν στο Europa Clipper την ταχύτητα που χρειάζεται για να φτάσει στον Δία το 2030», δήλωσε η NASA
Το Europa Clipper θα είναι το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που έχει αναπτύξει ποτέ η NASA για μια πλανητική αποστολή.