Θ.Μιχαλόπουλος (Microsoft): «Καταλυτικός ο ρόλος του cloud στη μάχη για την κλιματική αλλαγή» 

«Ο πληθωρισμός η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχει αφήσει πίσω το μεγαλύτερο θέμα της εποχής που είναι η κλιματική αλλαγή» με αυτή τη φράση ξεκίνησε την εισήγησή του ο CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Mιχαλόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Microsoft έχει κάνει μεγάλη εστίαση σε θέματα βιωσιμότητας και από σχετικά πολύ νωρίς. Μόλις το 2009 έθεσαν τους πρώτους στόχους για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Σήμερα, οι δεσμεύσεις της πολυεθνικής είναι σαφείς. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2025 η εταιρεία θα έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – που σημαίνει ότι θα έχουν συμβάσεις πράσινης ενέργειας για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs).    Αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας – από μετακινήσεις, μέχρι packaging – με σκοπό το 2030 να είναι carbon negative.

Μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της εταιρείας είναι ότι μέχρι το 2050 να έχει απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975. Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύονται 1 δισ. για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal). Η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας εξετάζει και μελλοντικές λύσεις για τα DCs, όπως αυτή του ‘πράσινου’ υδρογόνου, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας χωρίς αέρια θερμοκηπίου.

«Ως εταιρεία τεχνολογίας είναι πιο εύκολο για εμάς να πετύχουμε τους στόχους για τη βιωσιμότητα σε σύγκριση με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας» σημείωσε ο κ. Mιχαλόπουλος. Στα πλαίσια αυτά όμως η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογίες και υλοποιεί δράσεις για να βοηθήσει τις υπόλοιπες εταιρείες να πετύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επένδυση της εταιρείας σε data centers. Σύμφωνα με τον κ. Mιχαλόπουλο το κέντρο δεδομένων που κατασκευάζει η εταιρεία στο Κορωπί θα είναι έτοιμο εντός του 2023. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία που παίζει το cloud στη βιωσιμότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος. 

«Βιώνουμε δύο τεράστιες αλλαγές παράλληλα – την ψηφιοποίηση σχεδόν των πάντων σε αυτό που αποκαλούμε πλέον 4η βιομηχανική επανάσταση και τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που οδηγείται κυρίως από την κλιματική κρίση και άλλα παγκόσμια γεγονότα που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση. Στη συμβολή αυτών των δύο αλλαγών, βρίσκουμε χιλιάδες κέντρα δεδομένων που λειτουργούν όλο το 24ωρο για να υποστηρίξουν ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων υπηρεσιών. Όταν αναφερόμαστε στο Cloud, μιλάμε στην πραγματικότητα για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα κέντρα δεδομένων – τα κτίρια που στεγάζουν τράπεζες μονάδων επεξεργασίας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ενέργεια που χρησιμοποιούν τα κέντρα αυτά αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως» τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Η σημασία της μετάβασης στο cloud με παραδείγματα

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να μεταφέρουν όλες οι επιχειρήσεις τα δεδομένα σε data centers καθώς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν εξοικονόμηση έως και 90% στις εκπομπές. «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κέντρου είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια αλλά ταυτόχρονα αφαιρούν ενεργειακό αποτύπωμα από το περιβάλλον» σημείωσε και συμπλήρωσε «Η Microsoft προσφέρει τεχνολογία με built-in οφέλη που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Πέρα από το συνολικό καλό, οι λύσεις που παρέχονται μειώνουν κατανάλωση και waste – άρα και κόστος, συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη, στην κερδοφορία και ενδυναμώνουν ολιστικά το brand. Για παράδειγμα η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της χώρας έγινε 98% πιο energy efficient με τη μετάβασή του στο Cloud, ψηφιοποιώντας τις δραστηριότητές της, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες παραγωγής και διανομής ενέργειας, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα».

Μάλιστα για να γίνει πιο αντιληπτή η σημασία της μετάβασης στο cloud ο κ. Μιχόπουλος ανέλυσε ένα παράδειγμα: «Είναι σαν να θέλουν να ταξιδέψουν 10 άνθρωποι από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και για να το κάνουν παίρνουν 10 διαφορετικά παλιά αυτοκίνητα. Εμείς είναι σαν να τους προσφέρουμε τη λύση του ηλεκτρικού βαν που χωράνε όλοι μαζί» είπε.

Μεγάλο ζήτημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι η καθυστέρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μετάβαση. «Μεγάλο θέμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την αξία της μετάβασης και κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Τώρα τελευταία με τις κυβερνοεπιθέσεις οι ιδιοκτήτες σκέφτονται πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλειας και αυτό ίσως αποτελέσει ένα μεγάλο κίνητρο για να μεταβούν σε μεγάλα και αξιόπιστα data centers» σημείωσε.

Πώς το ESG θα γίνει από πρόκληση πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις 

«Το ESG μου θυμίζει τη συζήτηση που κάναμε με το GTPR. Όλοι ξέρανε ότι έρχεται μία μεγάλη αλλαγή αλλά δεν ήξεραν πώς να το κάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Όλοι μιλάνε για το ESG αλλά δυσκολεύονται στη μέθοδο» ανέφερε ο CEO της Microsoft.  

H εταιρεία προσφέρει λύσεις και σε αυτόν το τομέα. Ένα εργαλείο είναι για παράδειγμα το  Emissions Impact Dashboard. Το συγκεκριμένο εργαλείο βοηθάει τις επιχειρήσεις στην εκτίμηση των εκπομπών άνθρακα. Μπορεί κάθε εταιρεία να παρακολουθήσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με τη χρήση του Cloud, να υπολογίσει τις εκπομπές που αποφεύγονται συνολικά σε όλες τις λειτουργίες της, να επιλέξει λύσεις όπως αυτή της ΔΕΗ, που τις βοηθάει να γίνουν «πράσινες». Επίσης, η Microsft διαθέτει ένα ακόμη εργαλείο, ένα KPI tool, το Cloud for sustainability, το οποίο βοηθάει τις εταιρείες να βάζουν τα δεδομένα τους  και αυτό στη συνέχεια τους προσφέρει λύσεις για να προχωρήσουν σε βελτιώσεις. 

Εκπαίδευση σε green skills

Η Microsoft προσφέρει δωρεάν μέσω εκπαίδευσης πιστοποίηση σε Green Skills. δωρεάν. «Για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε επίπεδο net zero, χρειαζόμαστε πράσινες πρακτικές και αντίστοιχες δεξιότητες. Οι εργοδότες – και ειδικά ίσως οι μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις – θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε upskilling που εστιάζει στη βιωσιμότητα. Πρέπει να έχουμε sustainability-fluent ανθρώπους, για να διασφαλίσουμε ένα πραγματικά πράσινο μέλλον», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.  

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση/πιστοποίηση βοηθάει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Εξοπλίζει με γνώσεις και δεξιότητες για τη δημιουργία βιώσιμων ψηφιακών λύσεων. Από στρατηγικές βιώσιμου σχεδιασμού, μέχρι δημιουργία πιο φιλικών στο περιβάλλον υπηρεσιών, λύσεων, προϊόντων, μέχρι τη χρήση ψηφιακών δεδομένων και την επιρροή τους στο περιβάλλον. 

Στο μικροσκόπιο startups που ασχολούνται με λύσεις βιωσιμότητας

Η εταιρεία ενισχύει και προσθέτει στο οικοσύστημά της νεοφυείς επιχειρήσεις που ανήκουν στο portfolio βιωσιμότητας.  «Κοιτάμε πολύ τις startups που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα για να τις βάλουμε στο οικοσύστημα μας και να τις βοηθήσουμε» σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος. 

Σε συνεργασία με την Endeavor ή την StartUp Pathways εστιάζουν στις StartUp που προσφέρουν λύσεις βιωσιμότητας. Μία από αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι η  DigiSec, η οποία λάνσαρε το βραβευμένο καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης πτηνών το οποίο αποτρέπει τη σύγκρουσή τους σε ανεμογεννήτριες – προστασία της πανίδας σε συνδυασμό με αποτελεσματική διαχείριση των ανεμογεννητριών. Και άλλα παραδείγματα που εστιάζουν στη βιωσιμότητα σε σχέση με το νερό – πχ. χρήση AI μοντέλων που μπορεί να προβλέψει την προβληματική λειτουργία σωλήνων, ώστε να αποφεύγεται η απώλεια νερού και να διασφαλίζεται συνολικά η αποτελεσματική διαχείριση πόρων. Ή αντίστοιχα startups που εστιάζουν σε carbon footprint measuring, energy saving και overall health & safety, ή και αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον όπως π.χ. πυρκαγιές από διαρροή υγραερίου.  

Ο ρόλος αυτών των νέων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος 

Εκτός από τη δέσμευση της Microsoft, η εταιρεία προεκτείνει την προσπάθεια αυτή και στο ευρύτερο οικοσύστημά της, μέσω της καινοτομίας που σχετίζεται με OpenAI και ChatGPT. Ο ρόλος αυτών των νέων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος μελλοντικά. 

Στον τομέα της εκπαίδευσης, τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και να τους ενθαρρύνει να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.

Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα των υδάτων και η βιοποικιλότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό προτύπων και τάσεων με την πάροδο του χρόνου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση της περιβαλλοντικής πολιτικής και των προσπαθειών διατήρησης.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν χρήσιμες λύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συναντά μεγάλες προκλήσεις στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση των αποβλήτων προβλέποντας τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας τα επίπεδα αποθεμάτων και εντοπίζοντας ευκαιρίες για βελτιώσεις στις διαδικασίες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.

Επιπλέον, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιώσιμο σχεδιασμό δημιουργώντας βελτιστοποιημένα σχέδια με βάση περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το φως του ήλιου, ο άνεμος και η θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα κτίρια και υποδομές.

Τέλος, οι νέες τεχνολογίες είναι σημαντικές και για τη βιώσιμη γεωργία, μέσω της βελτιστοποίησης της χρήσης πόρων όπως νερό και λίπασμα. Μπορεί να βοηθήσει στη λήψη πιο ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των καλλιεργειών, τη μείωση αποβλήτων και την αύξηση των αποδόσεων.
 

Image
Θ. Μιχαλόπουλος (Microsoft): «Καταλυτικός ο ρόλος του cloud στη μάχη για την κλιματική αλλαγή» 
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Για τη σημασία της μετάβασης στο cloud για τις επιχειρήσεις, το ρόλο που παίζουν οι νέες τεχνολογίες στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η Microsoft για το ESG μίλησε ο CEO της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.