Γιατί καθυστερεί η ψηφοφορία του CSDDD;

Body

Η βελγική προεδρία αποφάσισε να αναβάλει την ψηφοφορία για την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) στο Συμβούλιο της ΕΕ την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για αποχή και την ανάγκη περαιτέρω συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

.

Το τελικό σχέδιο του CSDDD, που κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου, φαινόταν αρχικά έτοιμο για εύκολη έγκριση. Η καθυστέρηση δείχνει ότι γίνονται προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για την αναβίωση της πρότασης, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες. Εικάζεται ότι η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το CSDDD, που ονομάζεται επίσης CS3D, θεσπίζει ένα εταιρικό πρότυπο δέουσας επιμέλειας σε θέματα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή, η βιωσιμότητα αφορά πιο άμεσα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μόλις την περασένη Τετάρτη, η Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή, οι Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις Βιώσιμες Επενδύσεις προέτρεψαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για την CSDDD.

Η συμφωνία, δήλωσαν, είναι «αναλογική και εφαρμόσιμη» στην πράξη για τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, παρέχοντάς τους ένα σαφές και συνεκτικό πλαίσιο δέουσας επιμέλειας για τη βιωσιμότητα σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο υποστηρίζει τη διαχείριση κινδύνων και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Δήλωσαν επίσης ότι το CSDDD «θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ», η οποία είναι θεμελιωδώς συνυφασμένη με την ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της ΕΕ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις γύρω από το CSDDD έχουν βαλτώσει. Η υποστήριξη στη Γερμανία είναι αμφιταλαντευόμενη, με τον υπουργό Οικονομικών, Christian Lindner, να γράφει στο X (πρώην Twitter) ότι «θα επιβαρύνει μαζικά τις εταιρείες χωρίς να διασφαλίσει πρόοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και ότι η Γερμανία προφανώς δεν είναι καθόλου μόνη με τις ανησυχίες της». Μαζί με τη Γερμανία, η Ιταλία αναμενόταν επίσης να απέχει από την ψηφοφορία για την CSDDD, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση, καθώς τα κράτη μέλη συζητούν περαιτέρω τη συμφωνία.

Η Isabella Ritter, υπεύθυνη για την πολιτική της Ε.Ε. στην ShareAction, δήλωσε ότι η απόφαση να αναβληθεί η ψηφοφορία για το CSDDD ήταν «εξωφρενική» και η καθυστέρηση «αποτυχία της ηγεσίας», θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και την ευημερία του πλανήτη. «Πρόκειται για μια νομοθεσία που αλλάζει τα δεδομένα και έχει τη δύναμη να αναβαθμίσει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία έχει καθυστερήσει από τα κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και καλούμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν το προσωπικό συμφέρον, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διασφαλίσουν την ψήφιση αυτού του κρίσιμου νόμου το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Παρά την αρχική αισιοδοξία, υπήρξαν αναφορές για αντιδράσεις κατά του CSDDD από ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., γεγονός που έθεσε εν αμφιβόλω το μέλλον της.

Οι γερμανικές αντιρρήσεις για το CS3D δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς η Γερμανία έχει πρόσφατα αποτελέσει πηγή σημαντικών αντιδράσεων όσον αφορά τους κανονισμούς για τη βιωσιμότητα. Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους ότι η ΕΕ υπερρυθμίζει τον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπερβολικά οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, ενώ η αντίθεση στις απαιτήσεις βιωσιμότητας είναι η ισχυρότερη από τη Γερμανία, είναι επίσης η πατρίδα ενός από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της. Ο Axel Voss, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι εισηγητής για πολλαπλές οδηγίες της ΕΕ για τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας και του CS3D. Τα δελτία Τύπου της ΕΕ σχετικά με αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν γενικά δηλώσεις του Voss. Είναι επίσης συχνός υπερασπιστής των έργων σε άλλα φόρουμ.

Για τη νομοθεσία της ΕΕ, όπως το CS3D, εγκρίνονται τρεις προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια διαπραγματεύονται μέχρι την τελική συμφωνία. 

Οι προτάσεις προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσω νομοθετικών πράξεων που έχουν ψηφιστεί μεμονωμένα. Στη συνέχεια, οι διαφορές αυτές στις προτάσεις αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τους εκπροσώπους κάθε οργάνου, ώστε να καταλήξουν σε ένα τελικό σχέδιο πρότασης, το οποίο στη συνέχεια επανέρχεται στους τρεις αρχικούς φορείς για τελική έγκριση. Μόλις εγκριθεί, τα κράτη μέλη έχουν δύο χρόνια για να την ενσωματώσουν στο κρατικό δίκαιο.

Το τρέχον τελικό σχέδιο του CS3D δεν μπορεί να τροποποιηθεί από τα όργανα ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία είναι είτε έγκριση είτε απόρριψη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες που πρέπει να γίνουν για την τροποποίηση του υπάρχοντος κειμένου. Εάν το Συμβούλιο ψηφίσει υπέρ της απόρριψης, η πρόταση θα επιστραφεί για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή αναποδιά για το CS3D. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024 έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου. Οι υποστηρικτές της αειφορίας ανησυχούν ότι η σύνθεση του σώματος μπορεί να αλλάξει σε αυτό το θέμα, αφαιρώντας την υποστήριξη της πλειοψηφίας για το CS3D και άλλες οδηγίες για την αειφορία.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Γιατί καθυστερεί η ψηφοφορία του CSDDD;
Επικεφαλίδα

Αντιμέτωπο με μια επικείμενη αποτυχία λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την αστική ευθύνη των επιχειρήσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθυστέρησε την ψηφοφορία της Παρασκευής σχετικά με την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα.