Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μαζικά τις πράσινες επιδοτήσεις πριν από ένα χρόνο, πολλοί στην Ευρώπη φοβήθηκαν ότι αυτές θα επέφεραν νέο πλήγμα στην οικονομία της, η οποία παλεύει με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις παρενέργειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ακόμη προσφέρει μια εμπεριστατωμένη αντιπρόταση στη νομοθεσία Μπάιντεν για τον έλεγχο του πληθωρισμού (IRA), οι Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν κάνει αρκετά για να αμβλύνουν τις ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα εγκατέλειπαν τη Γηραιά Ηπειρο, αναζητώντας αμερικανικές επιδοτήσεις. Εχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ψήφιση της νομοθεσίας που προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις 369 δισ. δολ. για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών, υδρογόνου ή ηλιακών συλλεκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά, η Ε.Ε. χαιρέτισε τη φιλική προς το κλίμα αλλαγή πολιτικής από τον Μπάιντεν.
Εντούτοις ανησύχησε μήπως οι καλύτερες εταιρείες καθαρής τεχνολογίας της Ευρώπης θα μετανάστευαν προκειμένου να εξασφαλίσουν φορολογικές ελαφρύνσεις στις ΗΠΑ, απογυμνώνοντας την Ε.Ε. από τεχνογνωσία, επενδύσεις, νέες τεχνολογίες και μελλοντικές θέσεις εργασίας. «Υπήρχε μια γενική ανησυχία ότι μετά την πανδημία και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πράσινες επιδοτήσεις θα ήταν το τελικό χτύπημα στην οικονομία της Ε.Ε.», δήλωσε ο Νίκλας Πουατιέ, οικονομολόγος της δεξαμενής σκέψης Μπρίγκελ στις Βρυξέλλες. «Η σημασία του νόμου IRA για τις επενδυτικές αποφάσεις ήταν κάπως υπερεκτιμημένη», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το εάν σημειώθηκαν μαζικές μετακινήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών προς τις ΗΠΑ.
Το «κλειδί» για να μετριάσει το δέλεαρ της αμερικανικής νομοθεσίας ήταν η απόφαση της Ε.Ε. τον Μάρτιο να χαλαρώσει τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να επιτρέψει σε κάθε εθνική κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στις επιδοτήσεις που θα έπαιρνε μια ευρωπαϊκή εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, ήδη αυτές οι επιδοτήσεις ρέουν. Ο γερμανικός όμιλος πολυσχιδών δραστηριοτήτων Thyssenkrupp θα επενδύσει περίπου 3 δισ. ευρώ σε σχεδιαζόμενο εργοστάσιο χάλυβα στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων άνω των 2 δισ. ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις με την έγκριση της Ε.Ε.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν, επίσης, ότι η Ε.Ε. υποστήριξε τις πράσινες βιομηχανίες πολύ νωρίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι το 37% του τεράστιου Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία με πόρους 800 δισ. ευρώ προορίζεται για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Τέλος, προκειμένου να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες, σταθερές συνθήκες επενδύσεων για εταιρείες που ασχολούνται με ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, υδρογόνο, ηλιακούς συλλέκτες, αντλίες θερμότητας ή ανεμογεννήτριες, η Ε.Ε. επεξεργάζεται νομοθεσία μηδενικών ρύπων για τη βιομηχανία, καθώς και άλλη για κρίσιμες πρώτες ύλες.
Γιαν Στρουπβεσκι, Acting Bureau Chief in Brussels.