Πριν από την τελευταία μεγάλη συνάντηση της COP, στο Παρίσι το 2015, η καινοτομία μόλις και μετά βίας ήταν στην ατζέντα για το κλίμα. Φέτος στη Γλασκώβη είναι το επίκεντρο. Η μετατόπιση της παγκόσμιας εστίασης στην δημιουργία «καθαρών» τεχνολογιών ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Παρισιού. Η συνέχιση αυτής της διαδικασίας είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία φέτος, επειδή η καινοτομία είναι ο μόνος τρόπος που ο κόσμος μπορεί να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από περίπου 51 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως σε μηδέν έως το 2050.
Υπάρχουν πλέον περισσότερα χρήματα για βασική έρευνα και ανάπτυξη και περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια για καθαρές νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες σημαντικές καθαρές τεχνολογίες —όπως βιώσιμα καύσιμα αεροπλάνων, πράσινος χάλυβας και εξαιρετικά ισχυρές μπαταρίες— υπάρχουν πια.
Ωστόσο, εάν ο κόσμος είναι πραγματικά αφοσιωμένος στην καινοτομία για το κλίμα, τότε αυτές οι ανακαλύψεις πρέπει να είναι μόνο η αρχή της ιστορίας και όχι το τέλος. Στην COP26 πρέπει να σκεφτούμε πώς να μετατρέψουμε τις δοκιμασμένες στο εργαστήριο τεχνολογίες σε προϊόντα που οι άνθρωποι θέλουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Αυτό θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια.
Είναι απίστευτα δύσκολο για κάθε νεοσύστατη επιχείρηση να εμπορευματοποιήσει το προϊόν της, αλλά είναι μοναδικό για τις εταιρείες ενέργειας. Όταν ξεκινούσα τη Microsoft, δεν χρειαζόμασταν μεγάλη υποδομή για να γράψουμε κώδικα και, μόλις τον γράψαμε, μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σχεδόν άπειρα αντίγραφα.
Στην καθαρή τεχνολογία, υπάρχει όμως ένα ακόμα πρόβλημα. Όταν τελειώσει όλη αυτή η περίπλοκη, επικίνδυνη, ακριβή διαδικασία, καταλήγετε σε ένα προϊόν που κάνει λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα με αυτό που προορίζεται να αντικαταστήσει — ο πράσινος χάλυβας έχει σχεδόν την ίδια λειτουργικότητα με τον σημερινό χάλυβα — αλλά κοστίζει περισσότερο, τουλάχιστον για λίγο.
Φυσικά, είναι δύσκολο να βρεις αγοραστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνουν περισσότερα για δάνεια. Το υψηλό κόστος κεφαλαίου, με τη σειρά του, αυξάνει την τιμή των προϊόντων. Επειδή η χρηματοδότηση είναι τόσο δύσκολη, η εμπορική επίδειξη μπορεί να είναι μια βασανιστικά αργή διαδικασία.
Αυτήν τη στιγμή, το κλειδί για την ατζέντα για την καινοτομία για το κλίμα είναι να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο γρήγορα.
Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν αναλάβει καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις και έχουν δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύσουν. Εάν δημιουργήσουμε συστήματα που τους δίνουν κίνητρα να χρηματοδοτήσουν αυτά τα έργα και να δεσμευτούν στην αγορά προϊόντων όπως τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα και ο πράσινος χάλυβας, τότε έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τον κύκλο καινοτομίας.
Πηγή: Financial Times
Στην COP26 πρέπει να σκεφτούμε πώς να μετατρέψουμε τις δοκιμασμένες στο εργαστήριο τεχνολογίες σε προϊόντα που οι άνθρωποι θέλουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Αυτό θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια.