Μην τρέφουμε αυταπάτες! Η έννοια της βιωσιμότητας ταυτίζεται με την επιβίωση. Ναι το ESG είναι μια ένεση λογικής και ηθικής για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών και οργανισμών αλλά δεν αρκεί! Δεν αρκεί γιατί είναι επίκτητο. Σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλλεται να γίνει και επιβάλλεται να προβάλλεται στα αποτελέσματα.
Το ESG είναι ένα «κοινωνικό συμβόλαιο». Ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κοινωνίας και επιχειρήσεων ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Είναι ο αρμός που συνδέει το κέρδος, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τι άλλαξε σήμερα και μιλάμε για το ESG , για GRI’s , για KPI’s και reporting; Τι άλλαξε και έχουμε στο πάνω μέρος της ατζέντας την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη;
Αυτό που αλλάζει είναι το πλαίσιο και οι κανόνες της οικονομίας καθώς και οι ανάγκες της κοινωνίας. Είναι η πρώτη φορά που μπορεί να αποτυπώνεται με νούμερα η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία της κοινωνίας (είτε της μικροκοινωνίας μέσα στις εταιρείες είτε έξω από αυτές) καθώς και η ηθική και διαφάνεια των εταιρειών. Είναι η πρώτη φορά που εντάσσεται στο ευρύτερο PnL τους.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσο προετοιμασμένες είναι οι εταιρείες για την αλλαγή αυτή; Πόσο έτοιμες είναι οι εταιρείες και οι οργανισμοί να αλλάξουν μοντέλα διακυβέρνησης σε μικρό χρονικό διάστημα; Πόσο έτοιμα είναι τα στελέχη να μάθουν να λειτουργούν με διαφορετικές πρακτικές;
Το γεγονός ότι οι δείκτες της βιωσιμότητας μίας εταιρείας ή ενός οργανισμού λειτουργούν ως κλειδιά που ανοίγουν πόρτες χρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων είναι το κίνητρο, ο καταλύτης, ο επιταχυντής για τις επιχειρήσεις να το πετύχουν. Καλύτεροι δείκτες, περισσότερα λεφτά!
Πόσο εύκολο είναι για τις επιχειρήσεις να το πετύχουν όμως; Σήμερα πολλές εταιρείες θέλουν να παρουσιάζουν KPIs αλλά δεν εφαρμόζουν πολιτικές! Αναφέρονται με ευκολία στους δείκτες βιωσιμότητας που έχουν πετύχει σε θέματα περιβάλλοντος! Αναφέρονται στις πράσινες μορφές ενέργειας, στη μείωση των ρύπων, στο μηδενικό αποτύπωμα κ.τλ. με εξαιρετικές λεπτομέρειες.
Από την άλλη πλευρά, για θέματα που αφορούν το Governance ή το Social Sustainability υπάρχει ακόμα δρόμος μακρύς! Και έχει λογική γιατί είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που συμβουλεύονται εξειδικευμένους επαγγελματίες για τη διαμόρφωση πολιτικών και διαδικασιών με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία. Για να αναπτύξεις ουσιαστικά πολιτικές που θα ενισχύσουν το κοινωνικό αποτύπωμα και την εταιρική διακυβέρνηση δεν αρκεί το ανακάτεμα της εσωτερικής στελεχιακής τράπουλας ή η «τυπική νομικά γραμμένη πολιτική» ώστε να κάνουμε το ελάχιστο δυνατό.
Για αυτό τον λόγο έχει παρατηρηθεί ότι στους αντίστοιχους δείκτες παρουσιάζονται λιγότερες ενέργειες, και λιγότερες δράσεις. Παρατηρείται δε το φαινόμενο, εταιρείες που έχουν συνεργασίες με πολυεθνικές και χρειάζονται άμεσα να παρουσιάζουν δείκτες, να μην έχουν καθόλου πολιτικές παρά μόνο κάποιες πιστοποιήσεις που είναι αναγκαίες για το αντικείμενο που δραστηριοποιούνται με αποτέλεσμα να γράφουν μικρό σκορ.
Ο χρόνος προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα λιγοστεύει. Από τη στιγμή που κάθε εταιρεία είναι μέρος μεγαλύτερου κόσμου οφείλει να προσαρμοστεί άμεσα στο νέο περιβάλλον. Είμαστε πια στην εποχή που ο χρόνος δεν είναι ημερολογιακός. Δε μετράται με δευτερόλεπτα αλλά με τις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις. Τo ESG Sustainability δεν είναι οδηγία, ουσιαστικά είναι προειδοποίηση για την ενσωμάτωση των εταιρειών και οργανισμών στη νέα πραγματικότητα!
Ο Ιωάννης Μαρκέτος είναι κάτοχος MBA και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες, είναι Founder & CEO της MRK CONSULTING με αντικείμενο την Αποφυγή και Διαχείριση του Εργασιακού Εκφοβισμού ,Βίας και Παρενόχλησης Στρές, Burnout στον κόσμο της εργασίας.