Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να ανακυκλώνεται επ’ άπειρον. Κι όμως, το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Σήμερα, το σώμα και το καπάκι του κουτιού κατασκευάζονται από δύο διαφορετικά κράματα αλουμινίου. Ενώ το ελασμένο αλουμίνιο για το σώμα του κουτιού περιέχει ήδη υψηλό ποσοστό ανακυκλωμένου αλουμινίου και υποστηρίζει εξαιρετικά υψηλή ανακυκλωσιμότητα, υπάρχουν επιπλέον προοπτικές βιωσιμότητας που σχετίζονται με το καπάκι. Το έργο θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση εναλλακτικού, φιλικού προς την ανακύκλωση κράματος/κραμάτων για το καπάκι του κουτιού. Η χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου μειώνει δραστικά τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και εξοικονομεί 95% της ενέργειας σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου από βωξίτη. Ένα εναλλακτικό κράμα υψηλής περιεκτικότητας σε ανακυκλωμένο αλουμίνιο για το καπάκι του κουτιού θα επιτρέψει στους παραγωγούς κουτιών να προσφέρουν κουτιά για αναψυκτικά, μπύρες και άλλα ποτά, με σημαντικά μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα κουτί από αλουμίνιο το οποίο θα μπορεί να παραχθεί από ανακυκλωμένα χρησιμοποιημένα κουτιά σε ποσοστό έως και 100% και να διατεθεί στην αγορά.
Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, μαζί με κορυφαίες βιομηχανίες μεταποίησης και ανακύκλωσης αλλά και παραγωγούς κουτιών αλουμινίου, δεσμεύτηκε για καινοτομία στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων.
Τέσσερις κορυφαίες βιομηχανίες έλασης αλουμινίου και μέλη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Συσκευασίας Αλουμινίου (European Aluminium Packaging Group-EAPG), Constellium, Elval, Novelis και Speira, υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή τους σε ένα σημαντικό έργο τυποποίησης που έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου στα κουτιά αλουμινίου για τη συσκευασία αναψυκτικών, μπύρας και άλλων ποτών και ως εκ τούτου, τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως με την αύξηση ανακυκλωσιμότητας στο καπάκι του κουτιού.
Η συμφωνία τυποποίησης EAPG δημιουργήθηκε με κοινό στόχο τη μεγιστοποίηση των επιπέδων ανακυκλωμένου περιεχομένου των κουτιών και, ως εκ τούτου, τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ακολουθούνται δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη προσέγγιση είναι μια διαδρομή με ένα μόνο κράμα, κατασκευάζοντας τόσο το άκρο του κουτιού όσο και το σώμα του κουτιού από ένα κράμα AA3104, παρέχοντας έτσι από το σχεδιασμό μια πλήρως κυκλική λύση που επιτρέπει την άπειρη ανακύκλωση του κουτιού με πολύ μειωμένη ανάγκη για προσθήκη πρωτογενούς αλουμινίου.
Η EAPG θα παρέχει την πλατφόρμα για την εκτέλεση του έργου, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία της στην ανάπτυξη τέτοιων συνεργατικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα πολυετές έργο που αποσκοπεί στην πλήρη συμμετοχή των εταίρων της αλυσίδας αξίας που εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία παραγωγής, στο γέμισμα και στο κλείσιμο των κουτιών.
"Η συνεργασία και η συγκέντρωση τεχνογνωσίας σε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα είναι κάτι στο οποίο όλες οι εταιρείες-μέλη της Ευρωπαικής Ομάδας Συσκευασίας Αλουμινίου έχουν δεσμευτεί πλήρως και θα συμβάλει στηναπεξάρτηση της βιομηχανίας μας από τον άνθρακα", δήλωσε ο Maarten Labberton, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Συσκευασίας Αλουμινίου. Το έργο αποτελεί βασικό μοχλό προς την κατεύθυνση της πλήρους κυκλικότητας και θα καταστήσει τα κουτιά αλουμινίου ένα ακόμη πιο βιώσιμο είδος συσκευασίας. Επιπλέον, με τη σταθερή ανάπτυξη των Ανταποδοτικών Συστημάτων Ανακύκλωσης (Deposit Return Systems-DRS) σε όλη την Ευρώπη, θα είμαστε σε θέση να ανακυκλώνουμε περισσότερα κουτιά μέσω λύσεων επαναχύτευσης από κουτάκι σε κουτάκι (can to-can), σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κοινό οδικό χάρτη (roadmap) με τους παραγωγούς κουτιών, προς την επίτευξη του στόχου 100% ανακύκλωσης κουτιών έως το 2030. Ήδη σήμερα υπάρχουν χώρες που προσεγγίζουν το 99%, έχοντας βάλει σε εφαρμογή έξυπνα συστήματα εγγυοδοσίας συσκευασιών (DRS), τα οποία συμβάλλουν σε ψηλά ποσοστά συλλογής και ανακύκλωσης με αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων μικρότερου αποτυπώματος άνθρακα. Η λειτουργία των συστημάτων αυτών βασίζεται στην απόδοση ενός αντίτιμου από τον αγοραστή, το οποίο και του αποδίδεται πίσω με την επιστροφή της συσκευασίας.
Η ανακύκλωσή του, αποτελεί λοιπόν μία πολύ σημαντική και απαραίτητη πρακτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τροφοδοτώντας τις λεγόμενες μεγατάσεις της εποχής μας, όπως η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η αστικοποίηση και η κυκλική οικονομία.
Σε μία σημαντική συμμαχία προχώρησε η Elval με άλλες τρεις επίσης κορυφαίες βιομηχανίες έλασης αλουμινίου με στόχο τη μεγιστοποίηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου στα κουτιά αλουμινίου.