Η Hylight, ένας πατενταρισμένος κατασκευαστής drone airships με υδρογόνο, έχει συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια. Έχει αναπτύξει έναν τρόπο μηδενικών εκπομπών για την επιθεώρηση οποιασδήποτε υποδομής από τον αέρα.
.
Οι προηγούμενες λύσεις ήταν είτε δαπανηρές και ρυπογόνες (ελικόπτερα), είτε όχι αρκετά ακριβείς (αεροπλάνα drone και δορυφόροι), είτε χρειάζονταν μεγαλύτερη αυτονομία πτήσης (quadricopter drones). Μόνο οι διαρροές μεθανίου αντιπροσωπεύουν το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ετήσιες απώλειες 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Εξοπλισμένο με κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, η HyLight είναι ένας συνδυασμός τεχνολογίας drone και αερόπλοιου. Όπως ένα drone, είναι εύκολο να ελεγχθεί και να μεταφερθεί. Επιτρέπει την ακριβή συλλογή δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις με βιώσιμο τρόπο. Ενσωματώνει κάμερες HD και αισθητήρες (LIDAR, θερμικούς, υπέρυθρους κ.λπ.) για βέλτιστη ακρίβεια. Μπορεί να ανιχνεύσει δεδομένα που δεν είχαν συλλεχθεί προηγουμένως και μπορεί να δημιουργήσει λεπτομερείς αναφορές και σχέδια πρόβλεψης για την πρόληψη βλαβών ή ατυχημάτων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθεώρηση υποδομής. Έχει υπογράψει 100.000 ευρώ σε πιλοτικές συμβάσεις με ξένους και τοπικούς φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας και διαχειριστές αγωγών.
Στο μέλλον, αναμένεται να μπορεί να παρατηρήσει τα δάση για την πρόληψη πυρκαγιών ή ασθενειών, να αναλύσει τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας και να κατανοήσει την αυξανόμενη πίεση του νερού που επηρεάζει τις γεωργικές εκτάσεις.
Υπήρξε στο Y Combinator και έχει λάβει υποστήριξη από τους Ring Capital, Kima Ventures, Collaborative Fund, Y Combinator, Marc Tarpenning, συνιδρυτή της Tesla, ο οποίος επίσης καθοδήγησε την HyLight μαζί με τον πρώην διευθυντή εκτόξευσης της SpaceX Abhishek Tripathi.
Με την πρόσφατη αύξηση της χρηματοδότησης, η HyLight είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη. Θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις πρώτες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, να προσλάβει ειδικούς στους κανονισμούς της αεροπορίας, να χρησιμοποιήσει ενσωματωμένα συστήματα για τον έλεγχο των drones, να χρησιμοποιήσει συστήματα καυσίμου υδρογόνου για να τα τροφοδοτήσει, να χρησιμοποιήσει μηχανολογία για να βελτιώσει το σχεδιασμό τους και να χρησιμοποιήσει τόσο την εκβιομηχάνιση όσο και την τεχνογνωσία ανάπτυξης λογισμικού για να εξασφαλίσει ομαλή παραγωγή και λειτουργία μεγάλης κλίμακας.
Πηγή: Startupper.gr