Η Κίνα ξεπέρασε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην έρευνα που σχετίζεται με τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη που έγινε για τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ, δημιουργώντας μια πρόκληση για τις φιλοδοξίες του αναφορικά με την πράσινη τεχνολογία.
.
Η Κίνα πρωτοστάτησε στον αριθμό των δημοσιεύσεων σε τομείς όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και οι μπαταρίες λιθίου, η αντλία θερμότητας και η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, το 2021. Αυτό είναι μια αντιστροφή από το 2010, όταν η ΕΕ ερχόταν πρώτη σε δημοσιεύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς εκτός από την αιολική ενέργεια.
«Η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο παγκόσμιος ηγέτης στην επιστήμη και την καινοτομία, για αρκετές κρίσιμες τεχνολογίες», ανέφερε η μελέτη.
Το έγγραφο δεν αντιπροσωπεύει την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά μπορεί να τροφοδοτήσει τη λήψη των αποφάσεών της, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει προωθήσει μια στρατηγική μείωσης της εξάρτησης από την Κίνα, σε αρκετές κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα αποκαλύψει πρόταση την Τετάρτη με κανόνες που στοχεύουν στην ενίσχυση της δύναμής του να ελέγχει και να εμποδίζει ενδεχομένως τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητες βιομηχανίες.
Ενώ η ευρωπαϊκή εξάρτηση από την παραγωγή της Κίνας για προϊόντα όπως τα φωτοβολταϊκά είναι ευρέως γνωστή, το έγγραφο υπογράμμισε πώς το χάσμα στην έρευνα και την καινοτομία θα μπορούσε να δυσκολέψει την ΕΕ να μειώσει τέτοιες εξαρτήσεις.
«Τα κενά στην έρευνα και την καινοτομία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε εξαρτήσεις από τις εισαγωγές μελλοντικών τεχνολογιών και συναφών προϊόντων», ανέφερε.
«Η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμους τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και οι ηλεκτρονικές συσκευές έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένες επιλογές για διαφοροποίηση του εμπορίου», σημείωσε.
Περίπου το 22% των εισαγωγών της ΕΕ προέρχονταν από την Κίνα το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνοντας τα τελευταία χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ μειώθηκε.
Ωστόσο και η Κίνα εξαρτάται εμπορικά από την ΕΕ, μεταξύ άλλων για «στρατηγικά προϊόντα και κρίσιμες τεχνολογίες». Ο τομέας ηλεκτρονικών της Κίνας βασίζεται σε εισροές της ΕΕ για σχεδόν το 5% της συνολικής αξίας της παραγωγής του, εκτιμά η μελέτη. Αυτός είναι παρόμοιος με τον βαθμό εξάρτησης που έχει ο συνολικός βιομηχανικός τομέας της ΕΕ από τις κινεζικές εισροές.
«Πρόκειται για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ΕΕ, σε ένα πλαίσιο φθίνουσας κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και πιθανώς αυξανόμενων εντάσεων Κίνας-ΗΠΑ», ανέφερε.
Πηγή: Moneyreview.gr
Η Κίνα πρωτοστάτησε στον αριθμό των δημοσιεύσεων σε τομείς όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και οι μπαταρίες λιθίου, η αντλία θερμότητας και η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, το 2021.