Διαμάντια, γυαλιά ηλίου και κολάν γιόγκα από διοξείδιο του άνθρακα

Body

Τι κοινό με την κλιματική αλλαγή έχουν τα διαμάντια, τα κολάν γιόγκα και πιλάτες, τα γυαλιά ηλίου και το τσιμέντο; Οτι μπορούν να κατασκευαστούν από διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο, αντί να αποσταθεροποιεί τη θερμοκρασία του πλανήτη, μπορεί να δεσμευθεί και να γίνει πρώτη ύλη.

Πολλές νεοφυείς εταιρείες οι οποίες εφευρίσκουν τους τρόπους να κάνουν την ιδέα αυτή πράξη έχουν αρχίσει να προσελκύουν και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ορισμένες εξ αυτών χρησιμοποιούν βακτήρια, άλλες πρωτεΐνες, κάποιες τρίτες χημικές διεργασίες για να επισπεύσουν τις φυσικές αντιδράσεις. Οι περισσότερες διαχωρίζουν τον άνθρακα από το οξυγόνο για να παραγάγουν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά αγαθά. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 800 εκατ. δολάρια από τις αρχές της χρονιάς, δηλαδή υπερτριπλάσια κεφάλαια από εκείνα του 2020, σύμφωνα με την εκτίμηση του Reuters, βάσει δεδομένων των φορέων PitchBook, Circular Carbon Network, Cleantech Group και Climat Tech VC.

«Δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω πράσινο φόρο, αλλά οι καταναλωτές μας, που πραγματικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να καταβάλουν ένα είδος προσαύξησης», επισημαίνει ο Ράιαν Σίρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Aether Diamonds, μιας εταιρείας η οποία κατασκευάζει διαμάντια σε συνθήκες εργοστασίου με τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.

Στον αντίποδα του φάσματος βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία και η εταιρεία CarbonCure Technologies, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία που εγχέει διοξείδιο του άνθρακα σε φρέσκο τσιμέντο ούτως ώστε να το ενισχύσει, εγκλωβίζοντας τον άνθρακα. «Σχεδόν 90% της ποσότητας που λαμβάνουμε προέρχεται από ανεξάρτητους παραγωγούς τσιμέντου μεγάλου και μικρού μεγέθους, που απλώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ο κόσμος, συνολικά μιλώντας, χρειάζεται να δεσμεύει και να αποθηκεύει 10 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση έως τα μέσα του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα την κλίμακα αυτή οι επιχειρήσεις μόνο να την ονειρευθούν μπορούν, όταν επί του παρόντος η διαδικασία αντιστοιχεί σε δέσμευση εκατοντάδων και χιλιάδων τόνων.

Οι άνθρωποι παράγουμε αέρια τα οποία προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ισοδύναμα με σχεδόν 50 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Οι κυβερνήσεις θα συγκεντρωθούν στα τέλη του μήνα και στις αρχές Νοεμβρίου στη Σκωτία για την παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα με θέμα τη μείωση των ρύπων. Ολα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και μπορούν να τα αντικαταστήσουν με ανακυκλωμένο διοξείδιο του άνθρακα αντιστοιχούν σε σχεδόν 6,8 δισεκατομμύρια τόνους ρύπων, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Κολούμπια τον Μάιο.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος συντάκτης της, Αμάρ Μπαρντβάζ, δήλωσε ότι η προσπάθεια να γίνει αυτή η αντικατάσταση θα ήταν μια κατάχρηση του ανακυκλωμένου CO2, δεδομένου ότι υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων ρύπων. Ο Νίκολας Φλάντερς, συνιδρυτής της εταιρείας Twelve, η οποία χρησιμοποιεί χημικές διεργασίες για να κάνει εκ νέου χρήση του CO2, επισημαίνει ότι η ανακύκλωση ενδείκνυται ως τεχνική έναντι της αποθήκευσης του διοξειδίου σε υπόγειους χώρους. «Από την πλευρά μας αναπτύσσουμε μια τεχνολογία η οποία μπορεί να βρεθεί ακριβώς απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την απεξάρτηση από τον άνθρακα». Τέλος, η εταιρεία αθλητικής ένδυσης για δραστηριότητες όπως η γιόγκα, Lululemon Athletica, αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει πολυεστερική ίνα από ρύπους με την τεχνολογία LanzaTech, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και σε μελλοντικά προϊόντα και αφορά τη δημιουργία αιθανόλης με βακτήρια – η αιθανόλη μετατρέπεται σε αιθυλένιο, που χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν τα πάντα, από την πλαστική φιάλη έως τον πολυεστέρα. Η ομώνυμη εταιρεία LanzaTech έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια από κάθε άλλη στο συγκεκριμένο πεδίο.

Πηγή: Καθημερινή

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
© Pixabay
Επικεφαλίδα

Νεοφυείς εταιρείες ανακυκλώνουν με καινοτόμες μεθόδους τους ρύπους CO2.