Όντας μηχανικός, η Ιφιγένεια Στεφανίδου έχει υπάρξει συχνά η μοναδική γυναίκα στο αμφιθέατρο, ωστόσο βλέπει ως ενθαρρυντική την αύξηση της συμμετοχής γυναικών, ιδίως στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics.
Όπως δήλωσε στο energypress, οι ομάδες που απαρτίζονται από άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο και δεξιότητες μπορούν να ξεχωρίσουν. Έτσι, βλέπει αυξανόμενες ευκαιρίες για τις γυναίκες να συνεισφέρουν και να προοδεύσουν επαγγελματικά και στον τομέα της ενέργειας.
Ποια βήματα σε οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ειδικεύτηκα στις τηλεπικοινωνίες. Αμέσως μετά επέλεξα τον τομέα της ενέργειας για περαιτέρω εξειδίκευση και ως επαγγελματική προοπτική. Η απόφασή μου αυτή ήταν εύκολη δεδομένου ότι αποτελούσε για μένα ιδιαίτερη πρόκληση να δραστηριοποιηθώ σε έναν τομέα που μετασχηματιζόταν ριζικά τεχνολογικά και νομοθετικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης ομιλίας μου σε φοιτητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης μια νεαρή φοιτήτρια μου ζήτησε να απαριθμήσω λόγους ικανούς για να ακολουθήσει η ίδια τον τομέα της ενέργειας: Η ενέργεια είναι ένα ολοένα αυξανόμενης σημασίας αγαθό. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν κοινωνικά ζητήματα που αφορούν όλους μας. Ο τομέας της ενέργειας χρειάζεται όσο ποτέ μηχανικούς με ανοιχτούς ορίζοντες και καινοτόμες ιδέες, it’s the place to be για κάθε φιλόδοξη νέα μηχανικό. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ τυχερή που συμβάλω ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση και είμαι μέρος της λύσης σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη τεχνολογικά και θεσμικά βιομηχανία.
Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό;
Οι γυναίκες συχνά αποθαρρύνονται από το να ακολουθήσουν τομείς STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) λόγω κοινωνικών στερεοτύπων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην υποεκπροσώπησή τους σε αυτούς τους τομείς. Έχω υπάρξει σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο συχνά ως η μοναδική γυναίκα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, ότι το ποσοστό των κοριτσιών που επιλέγουν να ασχοληθούν με τομείς STEM αυξάνεται, καθώς οι σταδιοδρομίες σε αυτούς τους χώρους συνδέονται με τα επαγγέλματα του μέλλοντος και την καινοτομίας. Στη Landis+Gyr, έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό (πάνω από 25%) των διευθυντικών και διοικητικών θέσεων που καταλαμβάνουν γυναίκες και προωθούμε ενεργά τη διαφορετικότητα και την ένταξη στο εργατικό δυναμικό μας. Στο εργοστάσιό μας στην Κόρινθο, το 61% των εργαζομένων είναι γυναίκες - και κατέχουν διάφορες θέσεις ευθύνης από την παραγωγή πρώτης γραμμής έως τη διοίκηση.
Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι το φύλλο παίζει (…ή δεν παίζει) ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη;
Υπήρξαν στιγμές, κυρίως στην αρχή της καριέρας μου, όπου έπρεπε να καταβάλλω μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποδείξω τις τεχνικές μου γνώσεις. Παράδειγμα αποτελεί μια από τις πρώτες μου επαγγελματικές εμπειρίες στο πλαίσιο μιας πρακτικής εργασίας, όταν δεχόμουν καυστικά σχόλια και παρατσούκλια σχετικά με το φύλο. Η ανάγκη μου για αναγνώριση με ώθησε να καταβάλλω διπλάσια προσπάθεια και να αποδείξω τελικά πως αν και γυναίκα ήμουν καλή μηχανικός. Στο τέλος του προγράμματος εξέλαβα επαίνους για το έργο μου από τα ίδια πρόσωπα. Τέτοιου είδους γεγονότα μπορούν, δυστυχώς, να δράσουν και αποθαρρυντικά στην καθημερινότητα μια γυναίκας μηχανικού. Μετά από 14 χρόνια εμπειρίας πλέον, νιώθω ακόμα μεγαλύτερο πάθος για τη δουλειά μου και πιστεύω ότι οι δεξιότητες, η προσωπικότητα και η εμπειρία ενός επαγγελματία παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξή του, ανεξάρτητα από το φύλο. Πλέον είναι εμφανές, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συμπερίληψης και ομαδικότητας, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές δεξιότητες που αναπτύσσουν τα δυο φύλα.
Ποια ήταν η στιγμή που κατάλαβες ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον προς το καλύτερο;
Αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, του πάθους που με διακατέχει για αυτό που κάνω και της δέσμευσής μου να διαμορφώσω ένα καλύτερο αύριο, είμαι πλέον αναπόσπαστο και πολύτιμο μέλος της ηγετικής ομάδας της Landis+Gyr. Με τη δουλειά μου βοηθώ καθημερινά τους πελάτες μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεών τους ενώ παράλληλα συνεισφέρω στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος. Ομάδες που απαρτίζονται από άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο και δεξιότητες προσφέρουν καλύτερες λύσεις και πετυχαίνουν υψηλές αποδόσεις. Καθώς ο τομέας της ενέργειας συνεχίζει να εξελίσσεται, βλέπω αυξανόμενες ευκαιρίες για τις γυναίκες να συνεισφέρουν και να προοδεύσουν επαγγελματικά. Θεωρώ πλέον προσωπικό μου καθήκον να συμβουλεύω και να ενθαρρύνω κάθε νέα γυναίκα που ενδιαφέρεται για νέες τεχνολογίες και τον ενεργειακό τομέα, να μην επηρεαστεί από κοινωνικά στερεότυπα και να ακολουθήσει τα όνειρα της. Δεν θα είναι πάντα εύκολο. Αλλά αξίζει!
Who is who
Η Ιφιγένεια Στεφανίδου είναι στέλεχος του ελβετικού πολυεθνικού Ομίλου Landis+Gyr και στο Zug, όπου βρίσκεται η έδρα του, κατέχει τη θέση Head of Product Management Grid Edge.
Aποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2007 (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών) και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο ETH Zurich και στο University of Zurich. Ξεκίνησε την καριέρα της από τον πολυεθνικό όμιλο ABB στην Ελβετία και στη συνέχεια μεταπήδησε στην Axpo Group, όπου παρέμεινε για μια πενταετία περνώντας από θέσεις ευθύνης στον τομέα της διαχείρησης του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Οκτώβριο του 2015 εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της Landis+Gyr στα κεντρικά του Ομίλου στο Zug της Ελβετίας και από το Νοέμβριο του 2019 είναι επικεφαλής των προϊόντων Grid Edge.
Η απόφαση της Ιφιγένειας Στεφανίδου να ασχοληθεί με την ενέργεια αποτέλεσε πρόκληση, ήδη από τις σπουδές της. Σήμερα κατέχει τη θέση της Head of Product Management Grid Edge, στον όμιλο Landis+Gyr και νιώθει όπως αναφέρει ιδιαίτερη τύχη που συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση.