Αναλύοντας πάνω από 35. 000 κεφάλαια, το ESG Book διαπιστώνει ότι χωρίς περαιτέρω μείωση της έντασης των εκπομπών, κανένας από τους σημαντικότερους δείκτες της παγκόσμιας αγοράς δεν θα παραμείνει κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.
.
Πάνω από το 70% των περιουσιακών στοιχείων κατά μέσο όρο των μεγαλύτερων ταμείων του κόσμου θα υπερβούν τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου για το 2050 αν δεν μειώσουν εντατικά τις εκπομπές, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του ESG Book.
Αναλύοντας πάνω από 35.000 αμοιβαία κεφάλαια σε παγκόσμιο επίπεδο, που καλύπτουν περισσότερες από 160.000 καταχωρίσεις αμοιβαίων κεφαλαίων, το ESG Book διαπιστώνει ότι χωρίς περαιτέρω μείωση της έντασης των εκπομπών, κανένας από τους σημαντικότερους δείκτες της παγκόσμιας αγοράς δεν θα παραμείνει κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050, ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί. Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι σε όλα τα κεφάλαια αξίας 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 20% των περιουσιακών στοιχείων δεν γνωστοποιεί τις εκπομπές κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ESG Book, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones (ΗΠΑ) έχει τη χαμηλότερη ένταση εκπομπών από τους τυπικούς δείκτες της αγοράς, εκπέμποντας 40 τόνους CO2e ανά εκατομμύριο δολάρια εσόδων, χάρη στους χαμηλούς δείκτες έντασης εκπομπών (EIR) στους τομείς των χρηματοοικονομικών, του λιανικού εμπορίου και των τεχνολογικών υπηρεσιών. Ο NASDAQ 100 είχε τη δεύτερη χαμηλότερη ένταση εκπομπών, με 74 τόνους CO2e ανά εκατομμύριο δολάρια εσόδων.
Ο ASX 200 (Αυστραλία) έχει τον υψηλότερο δείκτη EIR με μεγάλη διαφορά, με 327 τόνους CO2e ανά εκατομμύριο δολάρια εσόδων, που οφείλεται στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των ενεργειακών ορυκτών. Στα ETF του ASX 200 ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αποτελεί το 5% του αμοιβαίου κεφαλαίου, αλλά συμβάλλει στο 19% του EIR. Παρομοίως, οι εταιρείες ενεργειακών ορυκτών αποτελούν το 9%, αλλά συνεισφέρουν το 35% του EIR.
Τα ETF που παρακολουθούν δείκτες κοινής ωφέλειας ή κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στον τομέα είχαν τα υψηλότερα EIR. Ο μέσος δείκτης έντασης εκπομπών για τα 15 πιο έντονα κεφάλαια είναι ~2. 500t/$m, ξεπερνώντας το ASX 200 σχεδόν κατά 10 φορές. Συνολικά, τα ETF που παρακολουθούν τους τυπικούς δείκτες έχουν πολύ παρόμοια ποσοστά έντασης εκπομπών. Η ανάλυση δείχνει ότι τα ETF που παρακολουθούν τον S&P 500 (ΗΠΑ) και τον STOXX 600 (ΕΕ) έχουν λόγο ~171t/$m, ενώ ο FTSE 100 (Ηνωμένο Βασίλειο) έχει ελαφρώς χειρότερο λόγο ~177t/$m.
Πάνω από το 70% του ενεργητικού κατά μέσο όρο των μεγαλύτερων ταμείων του κόσμου θα υπερβεί τον στόχο του 1,5 βαθμού για το 2050 χωρίς μεγάλες μειώσεις των εκπομπών, σύμφωνα με το ESG Book.