Η γαλλική Startup Back Market έκλεισε άλλον έναν γύρο χρηματοδότησης σειράς E ύψους 510 εκατ. δολαρίων, που αποτιμά την εταιρεία στα 5,7 δισ. δολάρια. Τον Μάιο, η εταιρεία είχε αντλήσει επίσης 335 εκατ. δολάρια από έναν γύρο σειράς D. Η Sprints Capital ηγήθηκε του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης, ενώ συμμετείχαν και οι υφιστάμενοι επενδυτές, όπως οι Eurazeo, Aglaé Ventures, General Atlantic και Generation Investment Management.
Η εταιρεία λειτουργεί μια αγορά ανακατασκευασμένων ηλεκτρονικών συσκευών – κυρίως smartphones, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα τηλέφωνο που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, χωρίς να πληρώσουν για ολόκληρη την τιμή, αγοράζοντας ένα πιο ακριβό από έναν πάροχο ή έναν κατασκευαστή smartphone.
Παρά την εξοικονόμηση χρημάτων που εξασφαλίζει ο τρόπος αυτός, πολλοί πελάτες σκέφτονται ότι τα νέα τηλέφωνα έχουν περισσότερα updates σε σύγκριση με τα μοντέλα προηγούμενης γενιάς.
Αλλά μερικοί καταναλωτές προσπαθούν να αποφύγουν την ενίσχυση του e-waste και επιλέγουν μια μεταχειρισμένη συσκευή για το λόγο αυτό. Πολλά παλιά smartphones απλά καταλήγουν τελικά σε ένα συρτάρι. Μια νέα μπαταρία και μερικές φορές μια νέα οθόνη όμως μπορεί να είναι αρκετά για να μετατρέψουν μια παλιά συσκευή σε ένα ελκυστικό ανανεωμένο τηλέφωνο.
Η Back Market δεν ανακατασκευάζει απευθείας τις συσκευές. Αντ’ αυτού, τρίτες εταιρείες λειτουργούν ως συνεργάτες προμήθειας για αυτή, καταχωρώντας το απόθεμα τους στην αγορά του Back Market, ενώ έτσι βρίσκουν ευκολότερα και νέους πελάτες.
Από την άλλη, οι πελάτες αγοράζουν συσκευές μέσω του Back Market και παράλληλα έχουν μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών. Συνολικά, μέχρι στιγμής 6 εκατ. πελάτες έχουν αγοράσει μια συσκευή στο Back Market. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία εκτιμά ότι έχει ποσοστό αποτυχίας περίπου 4%, πράγμα που σημαίνει ότι ένα στα 25 τηλέφωνα δεν λειτουργεί όπως αναμενόταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Η νεοσύστατη επιχείρηση αναμένει να διπλασιάσει το μέγεθός της με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των ΗΠΑ καθώς αυτή τη στιγμή απασχολεί 650 υπαλλήλους, δραστηριοποιείται σε 16 χώρες μεταξύ τους και η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ακόμη ευρωπαϊκών αγορών, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Το γαλλικό tech οικοσύστημα φαίνεται ότι βρίσκεται στα καλύτερα του, καθώς πρόσφατα PayFit και Ankorstore ανακοίνωσαν επίσης ότι συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η καθεμία για την ανάπτυξη τους, συνεχίζοντας πολύ δυνατά τα βήματα τους.
Πηγή: Startupper.gr