Ο «πράσινος» κώδικας κάνει eco-friendly τα κινητά μας

Body

Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αν όχι η μεγαλύτερη. Μέσα στο 2021 λήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Μια από αυτές ήταν η Συνδιάσκεψη της Γλασκώβης (COP26), τέθηκαν εκ νέου οι στόχοι βιωσιμότητας για το μέλλον. Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, όλο και περισσότερες βιομηχανίες λαμβάνουν πλέον δράσεις για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η βιομηχανία λογισμικού, με τους προγραμματιστές να πασχίζουν τα τελευταία χρόνια να παράγουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές.

Συνήθως, όταν μιλάμε για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ο νους μας συνήθως δεν πάει στις εφαρμογές. Ωστόσο, έχουν και αυτές δυστυχώς σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα, ειδικά εάν αναλογιστούμε πως δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούν καθημερινά τον υπολογιστή και το κινητό τους. Εδώ λοιπόν είναι που εισέρχεται η έννοια του «πράσινου» κώδικα, ο οποίος υπόσχεται να δώσει λύσει σε όλα αυτά τα ζητήματα. Τι ακριβώς όμως είναι ο «πράσινος» κώδικας και πως μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος; Πάμε να δούμε παρακάτω το πώς αυτή η νέα μέθοδος προγραμματισμού μπορεί να κάνει πιο βιώσιμες τις εφαρμογές μας.

Όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, συνήθως καταναλώνουν με ταχείς ρυθμούς την μπαταρία του κινητού μας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχώς επαναφόρτιση. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναλογιστούμε πως υπάρχουν δισεκατομμύρια κινητά στο πλανήτη και όλα καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Τα κινητά μας, κυρίως τα smartphone μας χρειάζονται φόρτιση τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν ετησίως 1kwh-5kwh. Εκ πρώτης όψεως το νούμερο μπορεί να μην φαίνεται τρομακτικό. Εάν αναλογιστούμε όμως ότι 1kwh αντιστοιχεί σε 0.537 CO2 και πολλαπλασιάσουμε το ποσό αυτό με τα δισεκατομμύρια κινητά που υπάρχουν, τότε καταλαβαίνουμε πως μιλάμε για εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως. Φυσικά, αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στον τύπο ενέργειας που καταναλώνουν, καθώς υποθέτουμε ότι δεν χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από την άλλη, τα laptop μας καταναλώνουν 20 φορές περισσότερη ενέργεια και οι υπολογιστές 70.

Οι προγραμματιστές συνεχώς πασχίζουν για να παράγουν πιο γρήγορο και αποδοτικό λογισμικό. Στο πλαίσιο αυτό, αναλογιζόμενοι την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έχει αναδειχθεί ένας νέος τομέας στην πληροφορική επιστήμη, η λεγόμενη πράσινη πληροφορική. Στον τομέα αυτό εντάσσεται και ο πράσινος κώδικας, επίσης γνωστός και ως καθαρός κώδικας. Ως πράσινος κώδικας ορίζεται ο κώδικας που είναι γραμμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια ενός αλγόριθμου. Μέσω του πράσινου κώδικα, γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι ενεργειακές ανάγκες τόσο του διακομιστή, όσο και των συστημάτων. Ο καθαρός κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί η ζωή της μπαταρίας στα κινητά μας, εξοικονόμηση watts, μεγιστοποίηση απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι προσφέρει ο πράσινος κώδικας στις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη εάν κάνουν τα ψηφιακά προϊόντα τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Πρώτον, ο καθαρός κώδικας μπορεί να προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία καταναλωτή. Είτε πρόκειται για ιστοσελίδα, είτε για εφαρμογή, όσο πιο διαισθητικός είναι ο σχεδιασμός, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται να ξοδέψει ο καταναλωτής, προκειμένου να βρει αυτό που θέλει. Ο λιγότερος χρόνος, έτσι σημαίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Δεύτερον, η βελτιστοποίηση στις ιστοσελίδες, στο λογισμικό η στις εφαρμογές, θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις συσκευές που τις χρησιμοποιούν. Κάτι τέτοιο διασφαλίζει ότι χρησιμοποιείται η απαραίτητη επεξεργαστική ισχύς. Τρίτον, μερικές υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι πιο βιώσιμες από άλλες και αν λειτουργούν με ΑΠΕ, τόσο το καλύτερο.

Οι κολοσσοί του Cloud, όπως η Microsoft, η Apple, η Amazon και η Meta, κάνουν και αυτοί προσπάθειες για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Cloud data center τους. Για τον σκοπό αυτό, η Microsoft, η Accenture, η ThoughtWorks, και η Linux δημιούργησαν το 2021 το «The Green Software Foundation». Μέσω του foundation οι εταιρείες αυτές επιθυμούν να προωθήσουν την πράσινη τεχνολογία λογισμικού. Επιθυμούν να καθορίσουν τα στάνταρ βάσει των οποίων θα κατασκευάζεται το πράσινο λογισμικό, αλλά και να δημιουργήσουν ένα διεθνές δίκτυο πρεσβευτών πράσινου λογισμικού. Βασικός στόχος είναι να βοηθήσουν τον ICT τομέα να μειώσει τις εκπομπές του έως και 45% μέχρι το 2030.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
© Shutterstock
Επικεφαλίδα

Ο βιώσιμoς κώδικας είναι μια νέα μέθοδος προγραμματισμού για την πράσινη τεχνολογία λογισμικού, με σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.