MSCI 

MSCI: Η εταιρική πρόοδος στον περιορισμό των εκπομπών επιβραδύνεται

Η δράση για την απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα επιβραδύνεται και οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται πλέον σε πορεία να παραβιάσουν το όριο εκπομπών που απαιτείται για να διατηρηθεί η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου έως τον Απρίλιο του 2026, όπως έδειξε την Τρίτη το Net-Zero Tracker της MSCI.

.

Η MSCI εταιρεία παροχής δεικτών και δεδομένων, βασίζει τα συμπεράσματά της σε ανάλυση σχεδόν 4.500 εισηγμένων εταιρειών που εδρεύουν στην ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών.

Η MSCI και η Google συνεργάζονται σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου για τους επενδυτές

Ο πάροχος επενδυτικών δεδομένων και ερευνών MSCI και η Google Cloud ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας σειράς λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για τον κλάδο των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων που επιτρέπουν στους επενδυτές να αξιολογούν τον κλιματικό κίνδυνο του χαρτοφυλακίου και να εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

.

Εντός MSCI Greece Standard η Τράπεζα Πειραιώς - Εκτός η Τέρνα Ενεργειακή

Το κατώφλι του MSCI Greece Standard θα περάσει και επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου (effective date) η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε ο οίκος MSCI, με τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακής να διαγράφεται και να υποβιβάζεται στον Small Capόπως ανέφερε και η Morgan Stanley, λίγες ημέρες νωρίτερα.

.

MSCI: Λίγα "βιώσιμα" αμοιβαία κεφάλαια ευθυγραμμίζονται με τα πράσινα κριτήρια της Ε.Ε

Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων που προωθούνται στην αγορά ως βιώσιμα δεν ευθυγραμμίζονται με τον κατάλογο ή την "ταξινόμηση" των φιλικών προς το κλίμα επενδύσεων της ΕΕ, κυρίως επειδή υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για να γίνει αξιολόγηση, διαπίστωσε η εταιρεία ερευνών MSCI.

.

Οι δύο αλλαγές της MSCI που φέρνουν τα πάνω κάτω στις αξιολογήσεις ESG 

Εκατοντάδες κεφάλαια πρόκειται να απογυμνωθούν από τις αξιολογήσεις τους για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση και χιλιάδες άλλα θα υποβαθμιστούν σε μια αναταραχή που προωθείται από τον πάροχο δεικτών MSCI, σύμφωνα με τους Financial Times.

.

Στον δείκτη MSCI Standard Greece μπαίνει η Motor Oil

Στον δείκτη MSCI Standard Greece προστίθεται η Motor Oil, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI.

.

Τον δείκτη απαρτίζουν, πλέον οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.

Υποψήφια για ένταξη στον δείκτη θεωρούνταν και η Τράπεζα Πειραιώς, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.

7 τάσεις ESG που η ερευνητική ομάδα του MSCI θα παρακολουθεί στενά το 2023

Το 2022, το ESG βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο ανέβασαν τον πήχη της πράσινου ξεπλύματος και των αυστηρότερων γνωστοποιήσεων των κλιματικών στόχων.

.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια εκτεταμένη αντίδραση στο θέμα του ESG, όταν οι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης χρημάτων σε βιώσιμα κεφάλαια.

MSCI: Οι 32 παράγοντες ESG και κίνδυνοι για τους επενδυτές το 2023

Μια ανάλυση της MSCI ESG Research σημείωσε 32 παράγοντες και κινδύνους που οι θεσμικοί επενδυτές και οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους για το 2023 και μετά, όταν αξιολογούν το χώρο ESG.

.

Οι εκτιμήσεις κινδύνου χωρίστηκαν σε επτά διαφορετικές κατηγορίες: μεταβαλλόμενη εταιρική διακυβέρνηση, αντιδράσεις στη νομοθεσία, καινοτομία στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλαγές στον εργασιακό βίο, σημεία καμπής για τα περιουσιακά στοιχεία ESG, επέκταση της παρακολούθησης των εκπομπών και νέοι τύποι επενδύσεων σε ESG.

MSCI: Οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να προκαλέσουν κλιματικό χάος

Η εταιρεία MSCI, που καταρτίζει τους δείκτες μετοχών, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως βρίσκονται σε τροχιά να προκαλέσουν υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου, πολύ πάνω από τον στόχο για τον περιορισμό των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

.

Μυτιληναίος: Δεν κινδυνεύουμε από τη φορολόγηση 90% των κερδών στην ηλεκτροπαραγωγή

Σε επιβεβαίωση της εκτίμησης για διπλασιασμό της κερδοφορίας της Mytilineos το 2022 σε σχέση με το 2020, παρά την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στο Ουκρανία προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων. Ο κ.