κλιματικός νόμος

Οι Υποχρεωτικές Απαιτήσεις του Ελληνικού Νόμου για το Κλίμα και η νεοσύστατη Εθελοντική Αγορά άνθρακα από τον Athex Group

Submitted by faidra on Fri, 01/12/2024 - 07:00

Ο νέος ελληνικός νόμος για το κλίμα (4936/2022) μαζί με τη νεοσύστατη Εθελοντική Αγορά άνθρακα από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ATHEX), που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς αναδικνύει την ανάγκη των εταιρειών να πετύχουν γρήγορα τους Καθαρούς Μηδενικούς Στόχους τους (Co2) επενδύοντας σε νέες και καθιερωμένες εναλλακτικές λύσεις. Όπως, η αντιστάθμιση του άνθρακα με μίσθωση γης και ακινήτων για 10-20 χρόνια, προκειμένου να μειώσουν την ετήσια παραγωγή τους σε Co2, βάση προτύπων (GRI 305-Scope1/2/3).

Κλιματική κρίση: Οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας παρουσιάστηκαν στην Ε.Ε.

ις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά τις τοποθετήσεις του στη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα, όπως:

Καταλυτικός παράγοντας διαμόρφωσης του νέου τοπίου στα καύσιμα ο Κλιματικός Νόμος

Submitted by jmantzikos on Fri, 06/24/2022 - 08:29

Επί 2 σχεδόν χρόνια, η πανδημία δημιούργησε ένα συνδυασμό αμφίπλευρων αρνητικών σοκ στη συνολική προσφορά και ζήτηση, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας βαθιάς και απότομης ύφεσης στο σύνολο της οικονομίας. Μία κρίση με πολύ μεγαλύτερη ένταση και διαφορετικά χαρακτηριστικά από την οικονομική κρίση που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

Παρά το γεγονός ότι αναμφισβήτητα, το 2021 ήταν για την ελληνική οικονομία μια χρονιά δύσκολη με κύρια χαρακτηριστικά την αβεβαιότητα και την ρευστότητα, η χώρα μας από τα μέσα του 2021 ανακάμπτει.

Εθνικός Κλιματικός νόμος: Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε από την βουλή, πριν από λίγες ημέρες, φέρνει αρκετές υποχρεώσεις για τις εταιρείες. Στην εκδήλωση με θέμα «National Climate Law | Challenges & opportunities for the Greek market & economy» που  διοργάνωσε το ESG+ Stories σε συνεργασία με τη Deloitte, αναλύθηκαν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στον κλιματικό νόμο, πώς αυτός αυτός τις επηρεάζει και ποιες συνέπειες επιφέρει γενικότερα στην οικονομία.

.

Σήμερα η εκδήλωση για τον κλιματικό νόμο - Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ελληνική αγορά και οικονομία

Ο κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε από την βουλή, πριν από λίγες ημέρες, φέρνει αρκετές υποχρεώσεις για τις εταιρείες. Στην εκδήλωση με θέμα «National Climate Law | Challenges & opportunities for the Greek market & economy» θα αναλυθούν οι υποχρεώσεις των εταιρειών απέναντι στον κλιματικό νόμο αλλά και πώς αυτός επηρεάζει τις επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία.

.

Με μπόνους, κόφτες και αναβάθμιση κτιρίων, το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα, ποινές και συγκεκριμένες οδηγίες για τη θερμοκρασία των κλιματιστικών, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες.

.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, έχουν βάλει φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου παγκοσμίως, στόχος της Αθήνας είναι να μειώσει τη δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια, που το 2021 έφτασε χωρίς φόρους και τέλη, τα 800 εκατ. ευρώ.

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν ο νέος κλιματικός νόμος και η οικονομική ενίσχυση στο ρεύμα έως 600 ευρώ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε και από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης.

.

Υπερψηφίστηκε επίσης η τροπολογία που προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ για το λογαριασμό ρεύματος. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ δήλωσαν «παρόν» και το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Ποιοι από τους 17 Στόχους του ΟΗΕ περιλαμβάνονται στο νέο Κλιματικό Νόμο

Ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος της ελληνικής κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Συνολικά από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από το νομοσχέδιο να επιτύχει τους 10.

Πώς μεταφράζεται για τις επιχειρήσεις ο κλιματικός νόμος- Οι απαιτήσεις που φέρνει το ν/σ

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.