ESMA

Σε διαβούλευση οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής για τα αμοιβαία κεφαλαία ESG

Σε ένα έγγραφο διαβούλευσης που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) προσέφερε σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τα εν λόγω κεφάλαια, λέγοντας ότι οι ονομασίες «θα πρέπει να υποστηρίζονται κατά τρόπο ουσιαστικό από αποδεικτικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά ή τους στόχους βιωσιμότητας που αντικατοπτρίζονται δίκαια και με συνέπεια στους επενδυτικούς στόχους και την πολιτική του κεφαλαίου». Η πρόταση αναφέρει ότι τα ονόματα αυτά «αποτελούν ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ».

.

Σφίγγει ο κλοιός και για τους παρόχους δεδομένων ESG

Οι ρυθμιστικές αρχές πιέζονται όλο και περισσότερο να ελέγξουν επίσημα τα δεδομένα και τους παρόχους αξιολόγησης που απονέμουν στις επενδύσεις υψηλές ή χαμηλές βαθμολογίες ως προς τις αρχές του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG).

.

Πρώτο βήμα για την ρύθμιση των αξιολογήσεων ESG από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών

Η ρυθμιστική αρχή των ευρωπαϊκών αγορών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ανακοίνωσε σήμερα τη δημοσίευση της αξιολόγησής της για τους παρόχους αξιολογήσεων ESG, αποτελώντας το επόμενο βήμα στη διαδικασία της ΕΕ για τη ρύθμιση της αγοράς.

.

Τι δείχνει η μελέτη του ESMA για τις χαμηλές πτήσεις των τιμών των ESG funds

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τις αγορές κινητών αξιών, δημοσίευσε μια μελέτη που εξετάζει τους πιθανούς λόγους πίσω από το σχετικά χαμηλότερο συνεχές κόστος και τις καλύτερες επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) σε σύγκριση με άλλα αμοιβαία κεφάλαια, μεταξύ Απριλίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2021.

Ιδού ποια επενδυτικά κεφάλαια πέτυχαν υψηλότερα κέρδη

Συχνά θεωρείται ότι οι επενδυτές πρέπει να θυσιάσουν τα κέρδη για τον καλό σκοπό, αλλά το 2020 πέτυχαν και τα δύο. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα επενδυτικά κεφάλαια λιανικής με επίκεντρο το ESG είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα μη ESG, και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ESG «ήταν συνολικά φθηνότερα από τα αντίστοιχα μη ESG, ενώ οι επιδόσεις τους αντανακλούσαν τις ισχυρές επιδόσεις συγκεκριμένων τομέων μετά την κρίση του Covid-19».