Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στην υποβολή εκθέσεων ESG;

Body

Μια νέα έρευνα μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται με τo ESG αποκαλύπτει ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα υποβολής εκθέσεων ESG θεωρείται ως βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια, παρά τις προκλήσεις που το συνοδεύουν.

.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία λογισμικού Workiva και σε συνεργασία με την Ascend2, διεξήχθη σε περισσότερους από 900 επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για την εργασία τους, όπως είναι σήμερα, καθώς και για τις εξελίξεις που αναμένουν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η υποβολή εκθέσεων ESG θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας του οργανισμού τους τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων ESG. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τρεις ή περισσότερες εσωτερικές ομάδες εμπλέκονται στην υποβολή εκθέσεων ESG, ενώ το 74% δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας υπάλληλος έχει διοριστεί να επιβλέπει τις μετρήσεις ESG - αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν είναι μυστικό ότι το ESG λαμβάνει αυξημένη προσοχή στις αίθουσες συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων ή ότι τα ολοένα και πιο πολύπλοκα πλαίσια, πρότυπα και κανονισμοί παρουσιάζουν νέες προκλήσεις στην υποβολή εκθέσεων ESG», δήλωσε ο Alex Edmans, καθηγητής χρηματοοικονομικών του London Business School.

Ο Edmans σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα αντίληψης με βάση τις επιδόσεις ESG, ανάλογα με το ποιος μέσα στην επιχείρηση ερωτήθηκε.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, ενώ το 62% των στελεχών "συμφωνούν απόλυτα" ότι η εταιρεία τους εφαρμόζει την ίδια επιμέλεια στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με το ESG όπως και στην υποβολή οικονομικών εκθέσεων, μόνο το 32% των διευθυντικών στελεχών εξέφρασε το ίδιο συναίσθημα. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά την ωριμότητα των προτύπων αναφοράς ESG.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι ως προς το επίπεδο των πόρων που διατίθενται για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα ESG, με το 87% των στελεχών να έχουν διορίσει κάποιον εσωτερικά σε έναν ειδικό ρόλο σχετικά με τα ESG, σε σύγκριση με μόλις το 67% των διευθυντών.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τις προκλήσεις της υποβολής εκθέσεων ESG, τα στελέχη και οι διαχειριστές είχαν επίσης διαφορετικές ανησυχίες. Τα στελέχη ανησυχούσαν περισσότερο για την κανονιστική συμμόρφωση και τη μέτρηση των ποιοτικών πρωτοβουλιών. Οι διαχειριστές, από την άλλη πλευρά, ανησυχούσαν περισσότερο για την έλλειψη επαρκούς τεχνολογίας και την απόκτηση εύλογης διασφάλισης.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι η διχοτόμηση μεταξύ των επαγγελματιών όλων των επιπέδων που συμφωνούν ότι βρίσκουν αξία στην υποβολή εκθέσεων ESG, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι δεν αντιμετωπίζεται με την πειθαρχία που απαιτείται», δήλωσε ο Edmands.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτή την εσωτερική αποσύνδεση, τα στοιχεία της έκθεσης είναι σαφή: οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το ESG σε όλα τα επίπεδα "συμφωνούν σε συντριπτικό βαθμό" ότι η υποβολή εκθέσεων ESG παράγει επιχειρηματικά οφέλη.

Προκλήσεις με την υποβολή εκθέσεων

Η ικανότητα μέτρησης ποιοτικών πρωτοβουλιών θεωρήθηκε ως η κορυφαία πρόκληση για τους μισούς σχεδόν ερωτηθέντες (40%), ακολουθούμενη από τη συμμόρφωση με τα πλαίσια και τα πρότυπα ESG (39%) και τη συγκέντρωση δεδομένων από πολλαπλές πηγές (39%).

Η δημοσίευση των τελικών προτύπων IFRS1 και IFRS2 του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων για την Αειφορία (ISSB) νωρίτερα φέτος θεωρήθηκε από πολλούς ως ένας τρόπος που θα συμβάλει στην αποσαφήνιση του τοπίου της υποβολής εκθέσεων και θα μειώσει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με τη δημιουργία μιας συνεπούς βάσης για τις γνωστοποιήσεις.

Η ρύθμιση θεωρήθηκε ως σημαντική πρόκληση, με το 33% των ερωτηθέντων να την επιλέγει ως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αναμένεται να αντιμετωπίσει. Οι κανονισμοί ESG επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο, με την έρευνα της εταιρείας διαχείρισης δεδομένων ESG, ESG Book, να διαπιστώνει ότι οι παγκόσμιοι κανονισμοί ESG αυξήθηκαν κατά 155% την τελευταία δεκαετία. Η πιο αξιοσημείωτη από αυτές είναι η οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2024 και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που εφαρμόζουν με επιτυχία ένα ισχυρό πρόγραμμα υποβολής εκθέσεων ESG μπορούν να αποκομίσουν μια σειρά από οφέλη, όπως η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας και της φήμης του εμπορικού σήματος, η εξοικονόμηση κόστους και η μείωση του κινδύνου που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στην υποβολή εκθέσεων ESG;
Επικεφαλίδα

Σύμφωνα με έρευνα η πλειονότητα των επιχειρήσεων βλέπει οφέλη από την υποβολή εκθέσεων ESG ενώ παράλληλα διαφορετικές προκλήσεις βλέπουν τα στελέχη απο τους διαχειριστές κεφαλαίων.