Ρ. Καμπουροπούλου: Η ενεργειακή κρίση αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για περισσότερα αποτέλεσμα στους στόχους ESG

Η ελίν, η εταιρεία πετρελαιοειδών,  που η βασική δραστηριότητά της είναι η διανομή και πώληση ορυκτών καυσίμων είχε μπει από νωρίς στο τρένο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, σχεδόν από την έναρξη της λειτουργίας της. «Από την έναρξη της λειτουργίας μας, 68 χρόνια πριν, εφαρμόζουμε μια στρατηγική ανάπτυξης για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσφορά στην κοινωνία» αναφέρει στη συνέντευξη της η κα Ράνια Καμπουροπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρίας.

Όπως η ίδια αναφέρει οι πρωτοβουλίες για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους επεκτείνονται σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής λειτουργίας και δραστηριότητας. Οι καλές πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία αλλά και οι δράσεις που υλοποιεί γύρω από θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης περιγράφονται στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης ESG 2020-2021 που δημοσίευσαν πρόσφατα.

Η κα Καμπουροπούλου μιλώντας στο ESG+ Stories αναφέρεται στη στρατηγική που ακολουθούν γύρω από το ESG και στους στόχους που πέτυχαν το 2022, στο πώς μία εταιρία μπορεί να περάσει ομαλά στην νέα πράσινη εποχή που επιτάσσουν οι εξελίξεις, καθώς και στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα αλλά και τις εναλλακτικές δραστηριότητες που εξετάζουν στην προσπάθεια της πράσινης μετάβασης.

  1. Μπορείτε να αναφερθείτε στην στρατηγική της ελίν γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG;

Στην ελίν, από την αρχή της ίδρυσης της εταιρίας, λειτουργούμε υπεύθυνα απέναντι στους καταναλωτές, θέτοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής μας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τη λειτουργία μας προσπαθούμε ανελλιπώς να δημιουργούμε αξία για τους κοινωνικούς μας εταίρους και να μεριμνούμε όχι μόνο για τις σημερινές, αλλά και για τις μελλοντικές τους ανάγκες. Στόχος της στρατηγικής ESG που ακολουθούμε είναι η αξία αυτή που δημιουργούμε να μετακυλίεται στην κοινωνία και να μετουσιώνεται σε πράξεις ουσιαστικές που ενισχύουν το κοινωνικό μας αποτύπωμα.

«Στόχος της στρατηγικής ESG που ακολουθούμε είναι η αξία αυτή που δημιουργούμε να μετακυλίεται στην κοινωνία»

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελίν μεριμνά για την ασφάλεια και την εξέλιξη των εργαζομένων της, επενδύει σε φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα και διαδικασίες και συμβάλλει στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου μέσα από ουσιαστικές δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

  1. Μπορείτε να περιγράψετε πώς ήταν το 2022 από πλευράς επίτευξης στόχων που είχατε θέσει γύρω από τις θεματικές περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση;

Πρόσφατα δημοσιοποιήσαμε τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης ESG 2020-2021, ο οποίος αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη μέτρηση του συνολικού αποτυπώματος της εταιρίας μέσω ανάλυσης ουσιαστικότητας και χαρτογράφησης των δεικτών ESG και GRI που άπτονται των δραστηριοτήτων μας. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και θα αποτελέσουν τη βάση και των μελλοντικών αντίστοιχων μετρήσεων μας. Τη διετία 2020-2021, η ελίν συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας με τη δημιουργία περίπου του 0,82% του ΑΕΠ το 2021 και 0,87% το 2020, ενώ ο κοινωνικός αντίκτυπος της εταιρίας μας υπολογίζεται στα 293.890.000€ για το 2021. Η ελίν έχει επιτύχει, επίσης, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της μέσα από πρωτοβουλίες όπως η εφαρμογή ISO 14001 περιβαλλοντικής διαχείρισης, η ανάπτυξη φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων, η επέκταση σε νέες, φιλικότερες για το περιβάλλον μορφές ενέργειας κ.α. Παράλληλα, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμβολή μας σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

  1. Είστε μία εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως με ορυκτά καύσιμα, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο των υποστηρικτών ESG. Πώς μπορεί να γίνει μία ομαλή μετάβαση για τις εταιρείες σαν τη δική σας σε πιο «πράσινες» δραστηριότητες;

Οι ενεργειακές εταιρίες, όπως η ελίν, διατηρούν σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, καθώς η τεχνογνωσία και οι επενδύσεις τους είναι αυτά που θα οδηγήσουν στη μετεξέλιξη των ενεργειακών προϊόντων που απαιτείται για να πετύχουμε την απανθρακοποίηση. Ο ενεργειακός κλάδος είναι, επίσης, σε θέση να υλοποιήσει τις απαραίτητες υποδομές ώστε τα νέα ενεργειακά προϊόντα να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Παράλληλα, οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές τόσο στα νέα προϊόντα της πράσινης ενέργειας όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας που απαιτείται στο αμέσως επόμενο διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση, οι ενεργειακοί πάροχοι, μέσα από την εταιρική τους υπευθυνότητα, οφείλουν να εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες για τα υπάρχοντα ορυκτά καύσιμα, ώστε να επιτυγχάνουν τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος»

Εξάλλου, μέχρι να ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση, οι ενεργειακοί πάροχοι, μέσα από την εταιρική τους υπευθυνότητα, οφείλουν να εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες για τα υπάρχοντα ορυκτά καύσιμα, ώστε να επιτυγχάνουν τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, είτε μέσω βελτιωμένης σύνθεσης είτε μέσω φιλικότερης προς το περιβάλλον παραγωγικής διαδικασία. Επίσης, οι πρωτοβουλίες μας για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας επεκτείνονται σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής λειτουργίας και δραστηριότητας.

  1. Ως εισηγμένη, δέχεστε πιέσεις για μεγαλύτερη και εκτενέστερη αποτύπωση και δημοσίευση δεδομένων για τις ESG πρακτικές σας από το επενδυτικό κοινό;

Η έμφαση στη βιωσιμότητα δεν είναι κάτι καινούριο για την εταιρία μας, ούτε αποτέλεσμα πίεσης ή τυπικών υποχρεώσεων. Από την έναρξη της λειτουργίας μας, 68 χρόνια πριν, εφαρμόζουμε μια στρατηγική ανάπτυξης για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσφορά στην κοινωνία. Οι στόχοι ESG που θέτουμε επομένως, είναι κομμάτι του οράματός μας να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα σε αρμονία με τις αρχές της αειφορίας.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι δραστηριοποιούμαστε σ’ έναν κλάδο από τον οποίο οι καταναλωτές και το επενδυτικό κοινό περιμένουν πολλά σε επίπεδο εταιρικής υπευθυνότητας. Σεβόμενοι τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει, καθώς και την αξιοπιστία που μας χαρακτηρίζει, ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι για εμάς ένας πολύτιμος δίαυλος ενημέρωσης όλων των κοινωνικών μας εταίρων, συμπεριλαμβανομένου και του επενδυτικού κοινού, όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

  1. Ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει γύρω από τους στόχους ESG για το  μέλλον και ποιες οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε το επόμενο διάστημα, καθώς διανύουμε και μία ενεργειακή κρίση;

Η ενεργειακή κρίση αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Αποτελεί όμως και ευκαιρία ενίσχυσης των προσπαθειών όλου του κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη και περισσότερα αποτέλεσμα στους στόχους ESG μας. Στην ελίν, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο ιδανικό της αειφορίας και υλοποιούμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την κατεύθυνση του μηδενικού αποτυπώματος έως το 2050.

Προχωράμε, επίσης, δυναμικά στην ενεργειακή μετεξέλιξη της εταιρίας... μέσα από την είσοδό μας στις αγορές της ηλεκτροκίνησης, του συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, του υδρογόνου, αλλά και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων»

Προχωράμε, επίσης, δυναμικά στην ενεργειακή μετεξέλιξη της εταιρίας που θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει σταδιακά το ρόλο της στην πράσινη μετάβαση, μέσα από την είσοδό μας στις αγορές της ηλεκτροκίνησης, του συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, του υδρογόνου, αλλά και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς και εταιρικής διακυβέρνησης, συνεχίζουμε να προσφέρουμε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και να επενδύουμε στους ανθρώπους μας, οι οποίοι αποτελούν άλλωστε την κινητήριο δύναμή μας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες των εταιρειών για το 2023»

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Ρ. Καμπουροπούλου: Η ενεργειακή κρίση αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για περισσότερα αποτέλεσμα στους στόχους ESG
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ελίν μιλάει για τη στρατηγική που ακολουθούν γύρω από το ESG και τους στόχους που πέτυχαν το 2022, για το πώς μία εταιρία μπορεί να περάσει ομαλά στην νέα πράσινη εποχή που επιτάσσουν οι εξελίξεις, καθώς και για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα αλλά και τις εναλλακτικές δραστηριότητες που εξετάζουν στην προσπάθεια της πράσινης μετάβασης.