Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύει στη βιωσιμότητα

Επανασχεδιάζοντας το επιχειρηματικό του μοντέλο, στόχος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπήρξε η υιοθέτηση μια βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής με έμφαση στην υγιή και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, μέσα από εστιασμένες επενδύσεις, καινοτόμες πρακτικές και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου αποτέλεσε η Διεύθυνση Στρατηγικής ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε, καθώς και η σύσταση της ομώνυμης Επιτροπής, γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως τη δέσμευση του Ομίλου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, το 2021 ο Όμιλος προχώρησε σε αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων και στόχων του, παρουσιάζοντας τη νέα ESG Στρατηγική του Ομίλου, καθώς και το πλάνο των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ενεργειών προς την επίτευξη των στόχων αυτών.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης αυτής, καθορίστηκαν οι νέοι στρατηγικοί άξονες σε επίπεδο Ομίλου, οι οποίοι αφορούν στην κλιματική αλλαγή και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την Υγεία, Ασφάλεια & Ανάπτυξη των Εργαζομένων, την Κοινωνική Υπευθυνότητα καθώς και την Ακεραιότητα και Επιχειρηματική Ηθική, ενώ στην καρδιά όλων βρίσκεται η Καινοτομία και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Ελλακτωρ

ΕλλακτωρΑναφορικά με την επίδοση του Ομίλου σε θέματα διαχείρισης Περιβάλλοντος το 2021, αξίζει να αναφερθούν οι μειωμένες κατά 8% εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGs) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η συμβολή στην αποτροπή εκπομπών ύψους 2,7 εκατ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2 eq.) τρίτων, μέσω της παραγωγής 1.380 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και η διαχείριση συνολικά 925 χιλ.τόνων αποβλήτων από τις μονάδες του κλάδου Περιβάλλοντος του Ομίλου. Οι επιδόσεις αυτές του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελούν την πιο ουσιαστική απόδειξη της δέσμευσής του για τη συνεισφορά στον συλλογικό ευρωπαϊκό στόχο της επιτυχούς και βιώσιμης μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Επιπλέον, η Αναβάθμιση της Λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (EMA) Άνω Λιοσίων και η μετατροπή του σε «Πράσινο Εργοστάσιο» αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. συγκαταλέχθηκε ως η μοναδική ελληνική εταιρεία στη λίστα Carbon Clean 200™ (Clean200) με τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, βάσει εσόδων από πράσινες δραστηριότητες.

ΕλλακτωρΜε επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες της ευρύτερης Κοινωνίας, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνεχίζει τόσο την ουσιαστική συνεισφορά και στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, όσο και τις δράσεις με στόχο την προσφορά σε περισσότερους τομείς της κοινωνίας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την υλοποίηση του προγράμματος «Ζήσε την επιστήμη». Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή η δημιουργία εργαστηρίων φυσικών επιστημών σε επιλεγμένα δημόσια γυμνάσια σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική επαφή των μαθητών στην πράξη με τις επιστήμες αυτές.

Στο πλαίσιο της στήριξης της Νέας Γενιάς και των υγιών προτύπων που προάγουν την προσπάθεια, το ήθος, την εξέλιξη και την αριστεία, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2022 τη Χρυσή Χορηγία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης. Στόχος μέσα από τη στήριξη αυτή είναι να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για όλους τους αθλητές και τα σωματεία της ομοσπονδίας σε όλη την Ελλάδα, να προωθηθεί η αξία του αθλητισμού για τη Νέα Γενιά και να στηριχθούν οι επαγγελματίες του υγρού στίβου – των εθνικών ομάδων στην προσπάθειά τους έως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Βασική προτεραιότητα, όμως, αποτελεί και η καλλιέργεια του εθελοντισμού και της στήριξης πρωτοβουλιών που συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου και τους στόχους για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος -μεταξύ άλλων- πραγματοποιεί κάθε χρόνο την εθελοντική δράση Grant-A-Wish, σε συνεργασία με την οργάνωση Make-A-Wish, για την εκπλήρωση ευχών παιδιών ηλικίας 3-18 ετών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες, ενισχύοντας έτσι τον αγώνα τους για ζωή, συνεργάζεται με την Wise Greece για τη διατροφική ενίσχυση των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, ενώ αποτελεί πλέον μέλος και στην Περιβαλλοντική Συμμαχία της We4all.

Η προάσπιση της υγείας, ασφάλειας και ανάπτυξης των εργαζομένων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του Ομίλου, με συνεχή ενίσχυση της κουλτούρας Υγείας & Ασφάλειας (Υ&Α) για την επίτευξη µηδενικών ατυχηµάτων, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι και προγράμματα ολιστικής βελτίωσης του ευ ζην των εργαζοµένων του Οµίλου.

ΕλλακτωρΟ Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έχοντας θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες και στόχους σε θέματα επιχειρηματικής ηθικής και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης για τα έτη 2021-2023, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη Διαχείριση του Κινδύνου Απάτης, ως κρίσιμου παράγοντα που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία ενός Συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης και στην εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας Ακεραιότητας.

Με στόχο την προώθηση υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών στους Συνεργάτες του, ο Όμιλος προτρέπει τους προμηθευτές και τους συνεργάτες του να λειτουργούν με υπεύθυνο τρόπο, θέτοντας υπόψιν τους τον Κώδικα Ηθικής και τον Κώδικα Δεοντολογίας Επιχειρηματικών Συνεργατών και ζητώντας τη δέσμευση τους ως προς τη συμμόρφωση με τις αρχές που αποτυπώνονται σε αυτούς.

Τέλος, η πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων αποτελεί σημαντικό παράγοντα της Στρατηγικής του Ομίλου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων με την υιοθέτηση και λειτουργία συστημάτων και διεργασιών που βελτιστοποιούν την αποτελεσματική τους διαχείριση.

Ελλακτωρ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες των εταιρειών για το 2023»

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύει στη βιωσιμότητα
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Τα τελευταία δύο χρόνια για τον Όμιλο προτεραιότητα υπήρξε η λειτουργική και χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση, με στόχο τόσο τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και επαναφοράς του σε τροχιά κερδοφορίας, όσο και τη διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση.