Ο ΔΕΣΦΑ καταλύτης για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον  

Τα τελευταία δύο χρόνια γίναμε μάρτυρες καθοριστικών αλλαγών και εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την μία βιώσαμε μια πρωτόγνωρη πανδημία που μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας και τον τρόπο που λειτουργούμε, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Από την άλλη, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα, όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και ενός πολέμου μέσα στην Ευρώπη που επηρέασε ραγδαία την καθημερινότητα μας. Μέσα από όλα αυτά, όμως, αναδείχθηκε ακόμα πιο έντονα το πολύ υπαρκτό ζήτημα της κλιματικής κρίσης που απαιτεί την άμεση λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών που θα επιτρέψουν μια πορεία προς ένα πιο βιώσιμο αύριο.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια δέσμη νομοθετικών προτάσεων, το λεγόμενο "Fit for 55" ως μέρος του EU Green Deal, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παγκόσμιου ηγέτη για το κλίμα, μειώνοντας τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Στη συνέχεια της εφαρμογής του πακέτου Fit for 55, και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αναδείχθηκε η σημαντικότητα και η ανάγκη για την ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και η επιτάχυνση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, ως μοναδική βιώσιμη λύση, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει, πριν από μερικούς μήνες  το σχέδιο REPowerEU

ΔΕΣΦΑ

Διανύοντας ήδη τον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης προς ένα μέλλον με μηδενικούς ρύπους από άνθρακα -ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η γενιά μας- είναι η ενσωμάτωση στην επιχειρηματική στρατηγική των παραγόντων εκείνων που θα συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη μιας επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Ειδικά όταν μιλάμε για τους Διαχειριστές των συστημάτων ενέργειας μιας χώρας, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και τους βοηθάει να εξασφαλίσουν τη μελλοντική τους λειτουργία, αλλά και να διατηρήσουν την κοινωνική τους αποδοχή.

Πλέον, οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται να είναι πιο ευέλικτες, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται πιο γρήγορα στις απαιτήσεις και τις εξελίξεις που μας περιβάλλουν και να στρέψουν το επίκεντρο της στρατηγικής και του επιχειρηματικού τους μοντέλου, δημιουργώντας αξίες μακροπρόθεσμες και βιώσιμες για την κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται, το περιβάλλον που τις περιβάλλει και τους ανθρώπους που αποτελούν την κινητήριο δύναμή τους.

Ο ΔΕΣΦΑ, ως μεγάλη ενεργειακή εταιρεία στην Ευρώπη, με διεθνείς μετόχους και δραστηριότητες, ηγείται αυτής της μετάβασης στην ενέργεια του αύριο, διευκολύνοντας περισσότερες βιώσιμες ενεργειακές εναλλακτικές και χτίζοντας τον δρόμο προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα, προωθώντας τη χρήση πράσινων, ανανεώσιμων αερίων και τη συνεχή εξέλιξη του συστήματός, προκειμένου να επιτρέψει τις νέες διαδρομές απανθρακωμένης ενέργειας.

Για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο ΔΕΣΦΑ, ως ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, αποτελεί τον καταλύτη για την ενεργειακή μετάβαση και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστεί τις ενεργειακές προκλήσεις τόσο του σήμερα όσο και του αύριο. Οι υπάρχουσες υποδομές φυσικού αερίου στη χώρα μας και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής αποτελούν έργα κομβικής σημασίας. 

Οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, που απαιτούν την περαιτέρω επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, συμπίπτουν με τη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ που εστιάζει στα ανανεώσιμα αέρια, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, και στην ανάπτυξη ανθεκτικών (future proof) υποδομών που θα καταστήσουν εφικτή την έγχυση και μεταφορά τους στο δίκτυο, προσφέροντας στον τελικό καταναλωτή και τη βιομηχανία καθαρή και πράσινη ενέργεια. 

ΔΕΣΦΑ

Ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ                                                                                                                                                       

Σε πλήρη εναρμόνιση με τη νέα εταιρική ταυτότητα του ΔΕΣΦΑ και την επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας και πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, αφιερώσαμε τον προηγούμενο χρόνο για να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε μια σύγχρονη στρατηγική βιωσιμότητας με συνοχή και συνέπεια, στην οποία ενσωματώνονται τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικοί, Κοινωνικοί, παράγοντες Διακυβέρνησης). 

Μέσα από τη διενέργεια εξειδικευμένων workshops και συνεντεύξεων, καθώς και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, ειδικά σχεδιασμένων για να αναδείξουν τα θέματα ουσιαστικότητας για την εταιρεία, τους ανθρώπους του ΔΕΣΦΑ, τις τοπικές κοινωνίες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη επετεύχθη ο στόχος, και προέκυψε η νέα στρατηγική ESG της εταιρείας, η οποία λαμβάνει υπόψη και την επιχειρηματική στρατηγική του ΔΕΣΦΑ.

ΔΕΣΦΑ

Ο ΔΕΣΦΑ ενσωματώνει, πλέον, τους παράγοντες ESG στην επιχειρηματική στρατηγική του και στη συνολική αλυσίδα αξίας. Η ενσωμάτωση αυτή ξεκινά με ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δέσμευση προς τις κοινότητες και την ενίσχυση της διακυβέρνησης.
Όσον αφορά στο περιβάλλον, ο ΔΕΣΦΑ υιοθέτησε μια ολιστική προσέγγιση, δεσμευόμενος όχι μόνο να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, αλλά και στην προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση και την ενίσχυση των περιοχών, όπου δραστηριοποιείται μέσω των υποδομών του. Η δέσμευση για το περιβάλλον αντανακλάται στον στόχο για την εξάλειψη της διαρροής φυσικού αερίου, καθώς και σε όλους τους στόχους που αφορούν την ενεργειακή απόδοση, την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δεξιοτήτων και υπηρεσιών, την πράσινη καινοτομία και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι, οι τοπικές κοινωνίες και οι προμηθευτές αποτελούν βασικά ενδιαφερόμενα μέρη για τη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ, καθώς μόνο μέσω της συμμετοχής τους θα είναι δυνατή η επίτευξη των απαιτητικών στρατηγικών στόχων που έχει θέσει η εταιρεία για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ ενίσχυσε τις δραστηριότητες που εφαρμόζει εδώ και χρόνια για τη διάδοση μιας εταιρικής κουλτούρας με επίκεντρο το άτομο, προστατεύοντας την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων του και προάγοντας τη διαφορετικότητα και την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση έχει επίσης δοθεί στη διαχείριση του δικτύου φυσικού αερίου με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών που διανύει το δίκτυο.

ΔΕΣΦΑ

Η ηθική, η συμμόρφωση, η ακεραιότητα, η αξιοπιστία των υπηρεσιών και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση δικτύου αποτελούν, επίσης, βασικά ζητήματα που διέπουν τις δράσεις και τα έργα που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, δεσμευόμενος να λειτουργεί με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Βασική μας επιδίωξη παραμένει η διασφάλιση υψηλών επιπέδων αξιοπιστίας των υποδομών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών -ρυθμιζόμενων και μη-, η ενσωμάτωση δεικτών ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου, διενεργώντας τακτικούς και σχολαστικούς ελέγχους για την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ενέργειες για ένα βιώσιμο μέλλον

Μέσα από ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ο ΔΕΣΦΑ υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, όπως δενδροφυτεύσεις (Πρόγραμμα «Ενέργεια για το Μέλλον») και καθαρισμούς ακτών (Πρόγραμμα «Πάμε Παραλία»), ενισχύοντας παράλληλα το στοιχείο του εθελοντισμού και της προσφοράς στο συνάνθρωπο (Πρόγραμμα «Cooking with Love & Energy») και μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση αυτή στις νέες γενιές, συμβάλλοντας σε περιβαλλοντικά προγράμματα , για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει και αναπτύσσει το στρατηγικό του σχέδιο για την επίτευξη ενός μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα (Net Zero) έως και το 2050, προσδιορίζοντας αρχικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκύπτουν από τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητές του και διατυπώνοντας προτάσεις για τεχνολογικές και διαχειριστικές ενέργειες για την επίτευξη του στόχου αυτού.

ΔΕΣΦΑ

Επιπλέον, στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, ο ΔΕΣΦΑ επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα πιο καθαρό και βιώσιμο αύριο, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ετοιμότητας του δικτύου του για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου και ενδεχομένως άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον. Την ίδια στιγμή εξερευνά λύσεις που προωθούν τη χρήση βιομεθανίου από ανανεώσιμες πηγές, αναπτύσσοντας μεγάλης κλίμακας παραγωγή βιομεθανίου και σχέδιο έγχυσης στο δίκτυο με την έναρξη σχετικών πιλοτικών έργων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τις πρακτικές ESG των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Ο ΔΕΣΦΑ καταλύτης για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον  
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Το υπαρκτό ζήτημα της κλιματικής κρίσης απαιτεί την άμεση λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών που θα επιτρέψουν μια πορεία προς ένα πιο βιώσιμο αύριο.