Motor Oil: Στο επίκεντρο της δράσης της η βιώσιμη ανάπτυξη κι η προσφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία

Ο Όμιλος Motor Oil, εδώ και 50 χρόνια ενεργεί ως σύγχρονος κι υπεύθυνος εταιρικός οργανισμός, υιοθετώντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με γνώμονα τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα, λειτουργεί με σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στους Ανθρώπους της, τους Συνεργάτες της, την Κοινωνία και το Περιβάλλον σχεδιάζοντας και υλοποιώντας στοχευμένα προγράμματα προσφοράς και φροντίδας για την κοινωνία.

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού  του αποτυπώματος

Ο Όμιλος, επιδιώκοντας να αφήνει θετικό αποτύπωμα στις κοινωνίες που δραστηριοποιείται, πραγματοποιεί με συνέχεια και συνέπεια επενδύσεις με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικής του αποδοτικότητας και ευελιξίας.

Παράλληλα, συνεχίζει να επενδύει στην κινητικότητα (E-Mobility), αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίες και εξοπλίζοντας συνεχώς τα πρατήρια του με σημεία φόρτισης. Μάλιστα έως το 2023 αναμένονται σχεδόν 1.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 4.000 σε βάθος χρόνου.

Motor oil

Επιπρόσθετα ο Όμιλος Motor Oil, ιδρύει την Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία με τη ΔΕΗ), με κύριο στόχο την παραγωγή και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου ενώ σχεδιάζει και ένα ολοκληρωμένο και μεγάλης κλίμακας έργο υδρογόνου.

Ασφαλώς, στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου βρίσκεται σταθερά κι ο μεγάλος στόχος της απανθρακοποίησης. Βασική προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η απόλυτη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1,2 &3) έως το 2030 κι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
  

Motor oil

Με στόχο επομένως την εξάλειψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας του, ο Όμιλος Motor Oil έχει αναπτύξει και εφαρμόζει μια πολυεπίπεδη Περιβαλλοντική Πολιτική κι ένα λειτουργικό Σύστημα Διαχείρισης, και τα δύο με πιστοποίηση ISO 14001 και ISO 50001 αντίστοιχα. Επίσης, ο Όμιλος εφαρμόζει ένα σύγχρονο σύστημα Διαχείρισης Περιβαλλοντικού Κινδύνου για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των πιθανών αρνητικών συνεπειών για το περιβάλλον που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του.

Κυκλική Οικονομία, Πράσινες Επενδύσεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων και αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και καυσίμων που θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, o Όμιλος διευρύνει το πεδίο δράσης του σε επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας.   
 

Ήδη, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Thalis E.S. ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητά του στην κυκλική οικονομία και συγκεκριμένα στη διαχείριση απορριμμάτων. 
 

Επίσης, με την εξαγορά  της VERD, ο Όμιλος Motor Oil πρωτοπορεί στις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον. 
 

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει δυναμικά μέσω σημαντικών επενδύσεων, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω της θυγατρικής MORE. Σ’ αυτό το πλαίσιο στοχεύει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης επένδυσης, μεγάλης κλίμακας, στο καθαρό βιομηχανικό υδρογόνο παραγωγής, με ασφαλή, βιώσιμο και διασυνοριακό χαρακτήρα. Η επένδυση περιλαμβάνει την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή καθαρού υδρογόνου στους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν καθαρής ενέργειας, χαμηλού έως και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Motor oil

Η ανάπτυξη συνοδεύεται από υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης

Ως προς την κοινωνική διάσταση της παρουσίας του, ο Όμιλος έχει θεσπίσει πολιτική κοινωνικής συνεισφοράς σε τοπικές κοινωνίες, ιδρύματα και ποικίλους φορείς. Τα αιτήματα συνεισφοράς μπορούν να κατατίθενται από κάθε ενδιαφερόμενο σε ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας και αφορούν δωρεές, χορηγίες ή κοινωνικά προγράμματα στους εξής τομείς: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία και Καινοτομία, Γη και Θάλασσα, Τοπικές Κοινότητες και Κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, ο Όμιλος Motor Oil επιθυμεί την προαγωγή του πολιτιστικού διαλόγου και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και την υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και την ενδυνάμωση διαφόρων πολιτιστικών θεσμών. Ακόμα, επιδιώκει να συμβάλει στην ενίσχυση μιας ποιοτικής εκπαίδευσης, προτάσσοντας τη σημασία της οδικής ασφάλειας για τους νέους, την κατάρτιση σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και την προώθηση μιας κουλτούρας χωρίς πλαστικό.

Επίσης, πραγματοποιεί δράσεις με γνώμονα τη διασφάλιση καθαρών ακτών και ωκεανών, ενώ εργάζεται για τη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως οι αναδασώσεις στα Γεράνεια Όρη με τη χρήση drone, καθώς και η υιοθεσία του Εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας.

Motor oil

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, κατά το 2021, το «κοινωνικό προϊόν» του Ομίλου Motor Oil ανήλθε σε 636 εκατ. ευρώ, χωρίς να προσμετρώνται οι κοινοτικές επενδύσεις και χορηγίες. Ειδικότερα, οι μισθοί και οι παροχές προς τους εργαζομένους του Ομίλου ανήλθαν σε 196,4 εκατ. ευρώ, οι φόροι εισοδήματος ανήλθαν σε 55,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές προς τους παρόχους κεφαλαίων υπολογίζονται σε 151,6 εκατ. ευρώ.

Motor oil

Οι φιλόδοξοι στόχοι βιωσιμότητας με ορίζοντα το 2030

Ο Όμιλος έχει θέσει φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους που δείχνουν ισχυρή προσήλωση για την επίτευξη μιας ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας, επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Με ορίζοντα το 2030, ο Όμιλος Μotor Oil δεσμεύεται για υπεύθυνη δράση, ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επένδυση σε νέες βιώσιμες τεχνολογίες καθώς και παροχή λύσεων ενέργειας και κινητικότητας στους πελάτες. Mέσα σε αυτούς τους μακροπρόθεσμους στόχους εντάσσονται η 30% Μείωση των εκπομπών CO2 (Scope 1, 2) και 25% (Scope 3) έως το 2030, οι καθαρές μηδενικές εκπομπές (Scope 1, 2, 3) μέχρι το 2050. Ταυτόχρονα στοχεύει σε στρατηγικές επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030, λειτουργική ισχύς από ΑΠΕ πάνω από 2,0 GW έως το 2030, περισσότερα από 4.000 σημεία φόρτισης έως το 2030.

Το μεγάλο εύρος, λοιπόν, των εργασιών του Ομίλου Motor Oil, σε συνδυασμό με τη διαρκή πρόοδο και εξέλιξή του, έχουν ως αποτέλεσμα την πολύ σημαντική συνεισφορά του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η συνεισφορά αυτή, πηγάζει από την επιτυχή έκβαση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε διεθνή κλίμακα και πραγματώνεται μέσω της παραγωγής αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη συνεπή καταβολή φόρων και εισφορών καθώς και τη ρωμαλέα εξαγωγική πολιτική του Ομίλου, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον.

Motor oil

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες των εταιρειών για το 2023»

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Motor Oil: Στο επίκεντρο της δράσης της η βιώσιμη ανάπτυξη κι η προσφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η βιωσιμότητα και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί κοινό παρονομαστή σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου.