METRO ΑΕΒΕ: Στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση

Η METRO AEBE διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, το οποίο αποτελείται από  231 καταστήματα My market σε όλη την επικράτεια και από 49 καταστήματα METRO Cash & Carry, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις και προϋποθέτει επενδύσεις για τη μετάβαση στη νέα εποχή, η οποία απαιτεί τόσο μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, όσο και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού.

Μένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της για μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, επενδύει διαχρονικά σε πρωτοβουλίες και δράσεις, με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται και δείχνει μεγάλη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής της νέας γενιάς.

metro

Πιο αναλυτικά, η METRO έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 62€ εκατ. με σκοπό την ανανέωση του εξοπλισμού ψύξης, φωτισμού και κλιματισμού, με νέο, υπερσύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον και βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης στα καταστήματα και τις εγκαταστάσεις του.

Μέσα από αυτές τις επενδύσεις κατάφερε να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, που σε αριθμούς είναι 37% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τα τελευταία 6 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η ενέργεια που έχει εξοικονομήσει η εταιρεία μέσα από τις δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με την αποφυγή εκπομπής CO2 από τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τον κλιματισμό, ισοδυναμεί με αποφυγή έκλυσης 129.826 τόνων CO2. Και ενώ ως νούμερο δεν είναι από μόνο του αρκετά κατανοητό, οι 129.826 τόνοι CO2 μεταφράζονται:

  • Στους ρύπους από την κατανάλωση που απαιτείται για να διανυθεί απόσταση 525.094.230 χιλιομέτρων επιβατηγού αυτοκινήτου.
  • Στους ρύπους από την κατανάλωση 66.411.823 λίτρων βενζίνης.
  • Στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 23.580 νοικοκυριών.
  • Στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) που θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα, εάν 44.159 τόνοι ανακυκλώσιμων αποβλήτων δεν είχαν ανακυκλωθεί.
  • Στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα 643.692 περίπου στρέμματα δάσους.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει επιτύχει μείωση 27% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ανά τετραγωνικό χώρου πώλησης των καταστημάτων της, ενώ ταυτόχρονα έχει αύξηση των τετραγωνικών του δικτύου της κατά 16%. Αξίζει να σημειωθεί πως, ένα νέο κατάστημα του δικτύου, καταναλώνει κατά μέσο όρο 48% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ένα αντίστοιχου μεγέθους κατάστημα, πριν την πραγματοποίηση των δράσεων εξοικονόμησης.

metro

Ενώ ένας άλλος στόχος που επιτεύχθηκε είναι η μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ψυκτικές εγκαταστάσεις κατά 43%. 

Οι δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Η METRO σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο, δυναμικό Σχέδιο Ενεργειακής Διαχείρισης, το οποίο εξελίσσεται και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, με στόχο πάντα τη βελτιστοποίηση λειτουργίας των συστημάτων και τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Θεμέλιο αυτού του Σχεδίου, αποτελούν τα δεδομένα ιστορικότητας των καταναλώσεων των καταστημάτων. Με σκοπό την εποπτεία των επιμερισμένων καταναλώσεων μια από τις βασικές δράσεις της εταιρείας είναι η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και εποπτείας σε 170 καταστήματα του δικτύου. Συγκεκριμένα, σε κάθε ένα από αυτά τα καταστήματα έχουν εγκατασταθεί 7 διαφορετικοί μετρητές ενέργειας για τον φωτισμό και τον φωτισμό έκτακτης ανάγκης, τα ψυγεία, την ψυκτική εγκατάσταση που τροφοδοτεί τα ψυγεία/θαλάμους συντήρησης και κατάψυξης, τον κλιματισμό και τις συνολικές καταναλώσεις όλου του καταστήματος.

Μέσω της ενεργειακής επισκόπησης των δεδομένων (Data Mining), σχηματίζεται μια συνολική εικόνα των εγκαταστάσεων, υποδεικνύοντας ποιος τομέας χρήζει προσοχής και βελτιστοποίησης, ενώ είναι και το καταλληλότερο εργαλείο για την άμεση διαπίστωση της επίπτωσης εφαρμοζόμενων μέτρων στην ενεργειακή επίδοση του συστήματος. Μέσω των προγραμμάτων ενεργειακής εποπτείας, έχει διαπιστωθεί περιορισμός των καταναλώσεων προσεγγιστικά σε 4.340 MWh λόγω της σωστής ρύθμισης λειτουργίας των εγκαταστάσεων και της έγκαιρης παρέμβασης σε περιπτώσεις ασυνήθιστα αυξημένης κατανάλωσης. 

metro

Ταυτόχρονα, η METRO έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος καταγραφής της λειτουργίας και εποπτείας των ψυκτικών μονάδων σε 170 καταστήματα. Μέσω της βελτιστοποίησης των ρυθμίσεων των ψυκτικών συστημάτων σε αυτά τα καταστήματα, υπολογίζεται εξοικονόμηση ίση με 7.500 MWh. 

Αθροιστικά, με την αξιοποίηση όλων των πλατφορμών καταγραφής και παρακολούθησης, εκτιμάται πως εξοικονομήθηκαν σε μόλις ένα έτος συνολικά 11.840 MWh, που σημαίνουν αποφυγή έκλυσης 6.062 τόνων CO2 .

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2019, τα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, έχουν όλα πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης Α, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία του κλάδου που έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική ουδετερότητα.

Οι νέοι στόχοι που έχει θέσει ο όμιλος

Η METRO θα συνεχίσει να επενδύει και την επόμενη χρονιά με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα. Πιο συγκεκριμένα, έως τα τέλη του 2023, μέσω επένδυσης ύψους 20.000.000€, η εταιρεία θα προχωρήσει στην εγκατάσταση έως και 97 φωτοβολταϊκών σταθμών με τη μορφή του Net Metering, σε στέγες καταστημάτων και Κέντρων Διανομής και Αποθήκευσης, συνολικής ισχύος περί τα 25MW. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, περίπου το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της αλυσίδας υπολογίζεται ότι θα καλύπτεται από αυτές τις ιδιόκτητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι αναμένεται να οδηγηθεί σε περαιτέρω ετήσια μείωση κατανάλωσης ύψους 36.000.000 kWh, που ισοδυναμεί με αποφυγή έκλυσης 18.337 τόνων CO2 ετησίως. Να σημειωθεί πως ήδη διαθέτει 6 Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 165 kW. 

metro

Οι δράσεις και οι επενδύσεις της εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στην ενεργειακή διαχείριση, αλλά επεκτείνονται και σε δράσεις μετάβασης στην νέα πράσινη εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο, έως τα τέλη του 2022, είναι δρομολογημένη η εγκατάσταση συνολικά 320 θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο την επίτευξη πανελλαδικής κάλυψης και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Η στρατηγική συνεργασία με την nrg για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, συμπληρώνει άρτια το πλάνο Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας και στοχεύει στο μέλλον, δεδομένου του ότι η ζήτηση για αυτά τα οχήματα αναμένεται να έχει ανοδική ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Στόχος με την ολοκλήρωση της συνεργασίας είναι  η επίτευξη πανελλαδικής κάλυψης με 500 φορτιστές σε 250 καταστήματα My market και METRO Cash & Carry.

Οι Διακρίσεις του ομίλου

Όπως αναφέραμε και στην αρχή αυτού του κειμένου, η αναγνώριση των πρωτοβουλιών και των επενδύσεων που υλοποιεί η METRO, έχει έρθει μέσα από πλήθος βραβείων που έχει λάβει σε διοργανώσεις που επιβραβεύουν τις βέλτιστες πρακτικές και πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων για την Μείωση της Ενεργειακής Δαπάνης, την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Εξοικονόμηση Πόρων μέσω των καινοτόμων «Πράσινων» Έργων και Τεχνολογιών.

metro

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αποσπάσει 36 βραβεία στα Energy Mastering Awards και 2 φορές τον κορυφαίο τίτλο της διοργάνωσης, «Energy Efficient Company of the Year», ενώ έχει κατακτήσει 9 βραβεία στα Environmental Awards και βραβευτεί με τον κορυφαίο τίτλο «Energy Excellence of the Year».

Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν μια αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η εταιρεία από το 2015 για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δίνοντας της το κίνητρο να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και στο μέλλον.

Μάλιστα, ένας μεγάλος στόχος της εταιρείας αποτελεί η επίτευξη ενεργειακής ουδετερότητας μέχρι το 2027, ένας στόχος, ο οποίος συμφωνεί απόλυτα με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στρατηγική της METRO να είναι προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε, η εταιρεία το αποδεικνύει συνεχώς, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, αλλά και ενέργειες για την επίτευξη άμεσων μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

metro

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες των εταιρειών για το 2023»

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
METRO ΑΕΒΕ: Στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η εταιρεία πρωτοπορεί και υλοποιεί πολλές ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης του ενεργειακού της αποτυπώματος, οι οποίες έχουν διακριθεί με περισσότερα από 45 βραβεία.