Η ELVALHALCOR αποτελεί μέρος της λύσης για την κλιματική ουδετερότητα

Η ELVALHALCOR δεν είναι απλώς μία από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες. Με 40 και πλέον χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή δύναμη στα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, με 17 εργοστασιακές μονάδες τεχνολογίας αιχμής και πωλήσεις άνω των 2,9 δισ. ευρώ (ενοποιημένα στοιχεία 2021).

Eφαρμόζει ένα επιτυχημένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο στην εξωστρέφεια, καθώς πάνω από το 90% των πωλήσεών της (το 2021) πραγματοποιείται σε περισσότερες από 90 χώρες. Σήμερα, η Εταιρία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη, ενώ διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο, σε δυναμικότητα, θερμής έλασης αλουμινίου στη γηραιά ήπειρο. Η ELVALHALCOR παράγει βιώσιμες λύσεις και προϊόντα προστιθέμενης αξίας για δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές όπως οι συσκευασίες, οι μεταφορές, η δόμηση και οι κατασκευές, η θέρμανση, η ψύξη και ο κλιματισμός και οι ΑΠΕ, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση. 

Για την ELVALHALCOR η επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη  δεν αποτελεί καινούρια υπόθεση. Ήδη από το 2008, εφαρμόζει μεθοδικά σχετικές  δράσεις  τις οποίες δημοσιοποιεί  μέσω των Ετήσιων Απολογισμών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Από τότε μέχρι σήμερα η Εταιρία προσαρμόζει τη στρατηγική της στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον δίνοντας έμφαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και στηρίζοντας το μακρόπνοο όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.

Οι βασικές προτεραιότητες  της ELVALHALCOR στους τρεις πυλώνες Περιβάλλον, Κοινωνία, και Διακυβέρνηση (ESG) παραμένουν σταθερές, επιδιώκοντας συνεχώς βελτίωση της διαχείρισης όλων των ουσιαστικών θεμάτων που συνδέονται με τη δραστηριότητά της.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ευθύνη και καθήκον όλων μας προς τις μελλοντικές γενιές. Δέσμευση για την ELVALHALCOR, αποτελεί η συνεχής μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Επενδύει ουσιαστικά και συστηματικά σε υποδομές και μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, εφαρμόζοντας στις εγκαταστάσεις της βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ακολουθεί πιστοποιημένα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και ενέργειας (ISO 14001:2015, ISO 50001:2018) για τη μεθοδική διαχείριση όλων των θεμάτων και τη συνεχή επιδίωξη βελτίωσης. Επίσης οι δύο πιστοποιήσεις του τομέα έλασης αλουμινίου της ELVALHALCOR με το ASI Performance Standard και ASI chain of Custody Standard επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Εταιρίας για υπεύθυνη παραγωγή και επιδεικνύουν  την αποδοτικότητα των διαδικασιών και των μεθόδων που εφαρμόζει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική υπευθυνότητα, την εταιρική διακυβέρνηση και την μέριμνα για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η  ELVALHALCOR, αποτελεί μέρος της λύσης, συμβάλλοντας στην κλιματική ουδετερότητα και στην κυκλική οικονομία, μέσω της αύξησης της ανακύκλωσης του αλουμινίου και του χαλκού, αλλά και της παραγωγής προϊόντων  και λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας που ανταποκρίνονται στις επιταγές  της βιώσιμης ανάπτυξης και στις προϋποθέσεις για  την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας. Στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, η ELVALHALCOR εστιάζει στην επανένταξη του σκραπ αλουμινίου και χαλκού στην παραγωγική διαδικασία – γεγονός που αποδεικνύεται   από τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης χαλκού που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα. Έχοντας ως στόχο τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση ανακυκλωμένων υλικών σε όλους τους τομείς, επενδύει σημαντικά σε τεχνολογίες που διασφαλίζουν την περιβαλλοντικά φιλική ανακύκλωση μετάλλων, όπως οι φούρνοι απολακοποίησης που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του τομέα έλασης αλουμινίου.

Στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της ELVALHALCOR παραμένει η έμφαση στην ανάπτυξη των ανθρώπων της, η ενίσχυση δεξιοτήτων ηγεσίας, η ανάδειξη και εξέλιξη ταλέντων. Κορυφαία προτεραιότητα για την Εταιρία αποτελεί η διασφάλιση της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων και των συνεργατών της. Παράλληλα, βασική μέριμνα της Διοίκησης της Εταιρίας αποτελεί η διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών εργασίας και της δίκαιης ανταμοιβής, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διαφορετικότητα και στην παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζομένους.

Elvalchalcor

Η εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί νέες ειδικότητες, μεγαλύτερη εξειδίκευση και συνεχή εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η ELVALHALCOR επενδύει σταθερά και συστηματικά στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Η Εταιρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση. Το 2021 οι συνολικές ώρες εκπαίδευσης ξεπέρασαν τις 19.000 ενώ παράλληλα η  ELVALHALCOR αναπτύσσει συνεργασίες με Πανεπιστήμια  για την ενίσχυση  της επαγγελματικής κατάρτισης των σπουδαστών, παρέχοντάς τους εξειδικευμένες γνώσεις που αφορούν στη βιομηχανία. Επιπρόσθετα, προκειμένου να υποστηρίξει  τους νέους της χώρας μας και  να συνεισφέρει στην αναστροφή του brain drain, εφάρμοσε δύο προγράμματα δωδεκάμηνης έμμισθης πρακτικής άσκησης αποφοίτων μηχανικών. Τα προγράμματα «Engineers of tomorrow» και «Βιομηχανικοί Ορίζοντες», δίνουν σε  24 νέους και νέες μηχανικούς τη δυνατότητα να ενταχθούν στο εργασιακό περιβάλλον της ELVALHALCOR λαμβάνοντας  πολύτιμα εφόδια για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, η ELVALHALCOR στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία, επιδιώκοντας να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη και βιωσιμότητά της. Στηρίζει σημαντικά την τοπική απασχόληση, καθώς το 56% του ανθρώπινου δυναμικού της προέρχεται από τις τοπικές κοινότητες, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσονται παράλληλα και εξίσου δυναμικά με την ίδια ανεβάζοντας τον  όγκο συναλλαγών με τους τοπικούς προμηθευτές στα 30,5 εκατ. ευρώ.

Η Εταιρία, διατηρεί διαρκή και ανοιχτό διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της και μέσα από πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες, συμβάλλει διαχρονικά στην ενίσχυση και στην  πρόοδο των τοπικών κοινωνιών, στηρίζοντας τοπικούς φορείς που το έχουν ανάγκη. Το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2021 στη χώρα μας, ήταν δυστυχώς πολύ μεγάλο. Η ELVALHALCOR ανταποκρίθηκε, συμβάλλοντας με 500.000 ευρώ, στο πλαίσιο της συνολικής πρωτοβουλίας ύψους 1.000.000 ευρώ της Viohalco μέσω των θυγατρικών της, με στόχο τη στήριξη των κατοίκων, την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, την πρόληψη και αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών στο μέλλον. Όλες οι πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής προσφοράς της ELVALHALCOR, παρουσιάζονται αναλυτικά στον ετήσιο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρίας.

Ως εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ELVALHALCOR, με γνώμονα τη διαφάνεια και την υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία, εφαρμόζει και συμμορφώνεται με τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης όπως αυτές οριοθετούνται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η Εταιρία έχει δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες δομές διακυβέρνησης, ενώ  την επίβλεψη των στρατηγικών θεμάτων ESG έχει αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο επικύρωσε, τον Οδικό Χάρτη (ESG Roadmap), ο οποίος θεσπίστηκε μέσα στο 2021. Επιπρόσθετα, η ELVALHALCOR έχει προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και εντός του 2022, θα θέσει σε πλήρη λειτουργία έναν μηχανισμό αναφορών (whistleblowing mechanism) σε συνεργασία με κορυφαία εταιρία του χώρου.

Η επιτυχία του επιχειρηματικού μοντέλου της και η θετική επίδρασή της στο περιβάλλον και στην κοινωνία  αναδεικνύουν την ELVALHALCOR σε ένα καλό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης για το σήμερα και το αύριο. Με προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας η Εταιρία δεσμεύεται να  ενεργεί υπεύθυνα, να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο και να αναπτύσσει συνεργασίες που θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τις πρακτικές ESG των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Η ELVALHALCOR αποτελεί μέρος της λύσης συμβάλλοντας στην κλιματική ουδετερότητα
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η Eταιρία επενδύει συστηματικά στις νέες τεχνολογίες και στο ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία ενώ παράλληλα εφαρμόζει τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης.