Η βιώσιμη ανάπτυξη στην καρδιά της στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ

Οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις του Διαχειριστή σε θάλασσα και στεριά μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας και γίνονται καταλύτες για την ασφαλή και επιτυχή μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.

Η χώρα «πρασινίζει» και θωρακίζεται ενεργειακά

Το επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ έως το 2030 θέτει τα επόμενα χρόνια το ηλεκτρικό σύστημα υψηλής τάσης σε τροχιά διπλασιασμού. Κυκλάδες, Κρήτη, Σποράδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο μπαίνουν «στην πρίζα» επεκτείνοντας την αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση προς κάθε γωνιά της χώρας.

Τα έργα του ΑΔΜΗΕ δεν εξαντλούνται φυσικά στις νησιωτικές διασυνδέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι των πράσινων επενδύσεών του αφορούν την ανάπτυξη και αναβάθμιση του χερσαίου Συστήματος Μεταφοράς και την διάνοιξη νέων ενεργειακών δρόμων με τα γειτονικά κράτη.

Μέσα από αυτά τα έργα ο ΑΔΜΗΕ δημιουργεί «ζωτικό» ηλεκτρικό χώρο για τη διείσδυση έως και 29 GW ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, ξεπερνώντας τον «πράσινο πήχη» των 25 GW που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα οφέλη των έργων του Διαχειριστή έχουν και σημαντική οικονομική διάσταση καθώς με τις διασυνδέσεις των νησιών ανοίγει ο δρόμος για την απομείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τους πολίτες ολόκληρης της χώρας, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, με την εξοικονόμηση να αναμένεται να αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2030.

Θεαματική είναι όμως είναι και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών που ενώνονται ενεργειακά με την ηπειρωτική χώρα. Με την  ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων, μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή από ρυπογόνα, ορυκτά καύσιμα στο Αιγαίο, θα μηδενιστούν.

ΑΔΜΗΕ

Εξέλιξη με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση

Ο νευραλγικός ρόλος του Διαχειριστή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας αντανακλάται και στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που έχει καταρτίσει με ορίζοντα το 2024. Κεντρική θέση σε αυτήν κατέχει αφενός η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου οι νέες δραστηριότητες που αναδύονται στο τοπίο της ενεργειακής μετάβασης.

Για το πρώτο, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταρτίσει και προχωρά σε ένα νέο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ανανέωσης κρίσιμου εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς,  ύψους 200 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Μέχρι το τέλος του 2023 ο πλέον κρίσιμος εξοπλισμός του Συστήματος θα έχει ανανεωθεί πλήρως ενώ έως το 2026 το 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος θα έχει αντικατασταθεί.

Για το δεύτερο, ενεργοποιείται σε νέα πεδία δραστηριοτήτων όπως τα  υπεράκτια αιολικά πάρκα και η αποθήκευση ενέργειας, στο ρόλο που του αναλογεί ως Διαχειριστή του Συστήματος.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδεικνύεται σε εξίσου στρατηγική προτεραιότητα. Με γνώμονα το ασφαλές πέρασμα στη νέα εποχή της καθαρής ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ, ψηφιοποιεί το ηλεκτρικό σύστημα, αξιοποιώντας παράλληλα τις υποδομές που διαθέτει στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρά σε έργα 70 εκατ. ευρώ με στόχο την ψηφιοποίηση και αυτοματοποιημένη λειτουργία τουλάχιστον 17 Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης και 27 Υποσταθμών σε ολόκληρη την Ελλάδα, βελτιώνοντας την αξιοπιστία και θωρακίζοντας ψηφιακά το Σύστημα Μεταφοράς απέναντι στις απειλές της Κυβερνοασφάλειας.

Στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ως μια σύγχρονη Εταιρεία που ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης, ο ΑΔΜΗΕ ενσωματώνει πλέον οριζόντια τη διάσταση της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων του.  

Μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που έρχεται να εμπλουτίσει την υφιστάμενη, ο Διαχειριστής εφαρμόζει ένα συμπαγές σχέδιο μείωσης του ενεργειακού του αποτυπώματος με απώτερο στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών, η νέα στρατηγική υπόσχεται να αναπροσαρμόσει συνολικά τη λειτουργία της Εταιρείας με βάση κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια, συνδυάζοντας στοιχεία πρωτοπορίας και τεχνολογικής καινοτομίας.

Μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών που ξεκινά από την υιοθέτηση διαδικασιών κυκλικής οικονομίας και τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και φτάνει μέχρι τη συνεργασία με άλλους Διαχειριστές, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων «πράσινων» τεχνολογιών, ο ΑΔΜΗΕ δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους εταίρους του και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, ο ΑΔΜΗΕ έχει υιοθετήσει το Στόχο 9 «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές», έναν από τους 17 Στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ ενώ μέσω των δραστηριοτήτων του συνεισφέρει επίσης:

Στον Στόχο 7 «Καθαρή και φτηνή ενέργεια», με τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές και αξιόπιστες υπηρεσίες ενέργειας, στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Στον Στόχο 3 «Καλή υγεία και ευημερία» και στον Στόχο 8 «Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη», καθώς από τη λειτουργία του παράγονται σημαντικά οφέλη για όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Στον Στόχο 14 «Ζωή στο νερό» και στον Στόχο 15 «Ζωή στη στεριά», δεσμευόμενος να προστατεύει, να αποκαθιστά και να προωθεί την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και να συμβάλλει στην αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Στον Στόχο 17 «Συνεργασία για την επίτευξη των στόχων», καθώς ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και επιχειρήσεις, με τις τοπικές κοινωνίες και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων και των κοινωφελών επενδύσεων του Διαχειριστή βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος και το φυσικό περιβάλλον. Με δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που την τελευταία διετία ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ ο ΑΔΜΗΕ στηρίζει με συνέπεια το κοινωνικό σύνολο ενώ παραμένει σε αγαστή συνεργασία με τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται, πάντοτε με όρους συμπερίληψης, σεβασμού και δημιουργίας αξίας σε τοπικό επίπεδο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τις πρακτικές ESG των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Η βιώσιμη ανάπτυξη στην καρδιά της στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υλοποιεί νέες ενεργειακές υποδομές και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη στροφή της Ελλάδας προς την καθαρή ενέργεια και την αειφορία.