Τον Δεκέμβριο του 2019, η Energean έγινε η πρώτη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον κόσμο που δεσμεύθηκε για το net zero, δηλαδή για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050.
Και, ήδη, έχουμε επιτύχει να μειώσουμε το αποτύπωμά μας σε άνθρακα κατά 86%!
Στη διάρκεια, δε, του 2023, επιβεβαιώσαμε για άλλη μια χρονιά ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για το Κλίμα και την Βιώσιμη Ανάπτυξη , αφού η Energean συνεισέφερε ουσιαστικά:
1) Στη δημιουργία ενός υγιεινότερου πλανήτη
- Ανακυκλώσαμε το 99% του νερού που χρησιμοποιούμε.
- Πραγματοποιήσαμε εννιά καμπάνιες εντοπισμού και επιδιόρθωσης διαρροών (LDAR) και είχαμε μια ακόμη χρονιά με μηδενικές κηλίδες από πετρέλαιο στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε.
- Η παρουσία του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, αφού πλέον αποτελεί το 84% του χαρτοφυλακίου μας, έναντι 76% έναν χρόνο νωρίτερα.
- Η ενεργειακή μας ένταση μειώθηκε κατά 48% σε ετήσια βάση.
- Διατηρήσαμε την κορυφαία για τον κλάδο βαθμολογία Α- στον μηχανισμό Carbon Disclosure Project.
2) Στη σύνθεση ενός μοντέρνου εργασιακού περιβάλλοντος
- Είχαμε μηδέν ασθένειες ή τραυματισμούς σχετικούς με την εργασία
- Πραγματοποιήσαμε 8.300 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων μας σε θέματα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και 190 ασκήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και επειγόντων περιστατικών.
- Το 95% των εγκαταστάσεων και γραφείων μας είναι πιστοποιημένο κατά ISO 45001.
- Είχαμε μηδέν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπαίδευση 230 εργαζομένων μας σε σχετικά θέματα.
- Εκπαιδεύσαμε σε βελτίωση προσόντων και δεξιοτήτων το 85% του προσωπικού μας.
- Το 65% των κορυφαίων στελεχών μας προέρχεται από τοπικές κοινωνίες στις οποίες είμαστε παρόντες.
- Οι νέοι κάτω των 30 ετών αποτελούν το 14% του ανθρώπινου δυναμικού μας, έναντι 10% το 2022, σε μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι δημιουργούμε ευκαιρίες καριέρας αλλά και τη νέα Energean.
3) Στο ξεκλείδωμα ευκαιριών για τις κοινωνίες
- Δημιουργήσαμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αξία με αύξηση εσόδων 93% σε ετήσια βάση, στα 1,4 δισεκ. δολάρια
- Διευρύναμε ακόμη περισσότερο τις πρωτοβουλίες μας στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε.
- Χρησιμοποιήσαμε σε ποσοστό 85% προμηθευτές και συνεργάτες από τις περιοχές όπου είμαστε παρόντες
4) Στην καλλιέργεια υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής
- Είχαμε μηδέν παραβιάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας μας, μηδέν περιστατικά διαφθοράς ή δωροδοκίας, μηδέν ενισχύσεις σε πολιτικούς.
- Είχαμε μηδέν περιστατικά μη συμμόρφωσης με τους ισχύοντες νόμους και τα ρυθμιστικά πλαίσια.
- Είχαμε μηδέν παράπονα, περιστατικά ή παραβιάσεις στην πολιτική δεδομένων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Morgan Stanley Capital Index (MSCI) αναγνώρισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ηγετική θέση που έχει η Energean ως εταιρεία που εστιάζει σε κάθε περιοχή όπου δραστηριοποιείται στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, τα γνωστά ως κριτήρια ESG (Environment, Social, Governance). Ο ανεξάρτητος διεθνής οίκος αξιολόγησης βαθμολόγησε τις επιδόσεις μας με την ανώτατη δυνατή αξιολόγηση ΑΑΑ, κατατάσσοντάς την στο κορυφαίο 17% και στην κατηγορία Ηγέτης (Leader) σε ένα σύνολο 108 εταιρειών που παρακολουθεί διεθνώς από τον χώρο της έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική βαθμολογία που έλαβε η Energean είναι κατά 21,1% υψηλότερη του μέσου όρου του κλάδου ενώ, ως προς τα επιμέρους κριτήρια είναι υψηλότερη κατά 47,5% στο Περιβάλλον, κατά 5,2% στην Κοινωνία και κατά 13% στην Εταιρική Διακυβέρνηση.
Ειδικά στις υποκατηγορίες του Περιβάλλοντος, οι επιδόσεις της Energean είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς η εταιρεία συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία κατά 105,8% ως προς τις εκπομπές άνθρακα, κατά 79,3% ως προς την βιοποικιλότητα και την χρήση γης και κατά 63,3% ως προς άλλες εκπομπές και τα απορρίμματα, σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου.
Όμως, ήδη έχουμε προχωρήσει ακόμη πιο πέρα!
Οι δεσμεύσεις μας στο COP 28
Στο πλαίσιο του COP28 που φιλοξενήθηκε τον Νοέμβριο στο Ντουμπάι, δεσμευθήκαμε σε δύο ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες στον δρόμο για το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, το net zero:
- Το Oil& Gas Decarbonization Charter (OGDC), το οποίο έχει ως στόχο την επιτάχυνση των δράσεων για το Κλίμα στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιμέρους στόχοι είναι η επίτευξη του net zero (ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) το αργότερο ως το 2050, ο τερματισμός της καύσης αερίων, με την εξαίρεση συνθηκών ασφαλείας (zero routine flaring), ως το 2030 καθώς και η επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
- Το Industrial Transition Accelerator (ITA), που στοχεύει στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στους βιομηχανικούς τομείς που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές CO2. Μέσω του ΙΤΑ, κυβερνήσεις, τεχνικοί εμπειρογνώμονες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεργαστούν στενά με τις βιομηχανίες για τις απαιτούμενες επενδύσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωση των projects προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2.
Γιατί, πάντα θα προσπαθούμε να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε!
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ PROJECT: H αποθήκευση CO2 στον Πρίνο: ένα δώρο για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις!
Μέσα από το ETHOS μας, δεσμευόμαστε να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε! Αυτό σημαίνει να υποστηρίζουμε και να προσφέρουμε στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τις δραστηριότητές μας.
Το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο πηγαίνει πιο πέρα από το να στηρίζει την στρατηγική της Energean για το net zero, την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου αερίων του θερμοκηπίου.
Κι αυτό, καθώς, συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας, το project διασφαλίζει την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων και προστατεύει χιλιάδες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην περιοχή της Καβάλας αλλά ευρύτερα στον βιομηχανικό τομέα, οι μονάδες του οποίου χωρίς την απανθρακοποίηση θα υποχρεώνονταν σταδιακά να κλείσουν.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το πρώτο project αποθήκευσης CO2 στη ΝΑ. Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει ήδη άδεια έρευνας και σύντομα θα αποκτήσει και άδεια αποθήκευσης, είναι ένα μεγάλο δώρο για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις!
Ο σκοπός του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο είναι να συνεισφέρει στην τοπική και περιφερειακή απανθρακοποίηση με την αποθήκευση CO2 που θα δεσμεύεται από βιομηχανίες που δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την εκπομπή του (hard to abate industries), από την χρήση τεχνολογιών άμεσης σύλληψης CO2 στον αέρα, από βιοενέργεια, από την ναυτιλιακή βιομηχανία και άλλες πηγές.
Οι στόχοι του project
Οι βασικοί στόχοι του project είναι οι εξής:
- Να προσφέρει δυνατότητες απανθρακοποίησης στην περιοχή της Καβάλας, συμπεριλαμβανομένης της Energean.
- Να υποδέχεται CO2 σε συμπιεσμένη και υγρή μορφή από τοπικές & περιφερειακές πηγές, προσφέροντάς τους μακροπρόθεσμες ευκαιρίες απανθρακοποίησης με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους διεθνώς.
- Να ενισχύσει την κοινωνικοοικονομική δυναμική τοπικά και περιφερειακά, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη απασχόληση με την δημιουργία άμεσων και έμμεσων ευκαιριών. Η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας που αναπόφευκτα εκπέμπει CO2 διασφαλίζει απασχόληση υψηλών προδιαγραφών και περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή.
- Να δημιουργήσει αξία για ένα ευρύτερο σύνολο από κοινωνικούς εταίρους και τους μετόχους μέσα από νέες χρήσεις των βιομηχανικών υποδομών.
Η πρώτη φάση είναι εστιασμένη στην δημιουργία νέων χρήσεων για τις υφιστάμενες υποδομές και στην ταχεία επίτευξη δυναμικότητας της τάξης των 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως. Η εγκατάσταση θα είναι σε θέση να υποδέχεται CO2 σε συμπιεσμένη μορφή στα τέλη του 2025 – αρχές του 2026, ενώ θα επεκταθεί περαιτέρω για να υποδέχεται CO2 σε υγρή μορφή από τα τέλη του 2027-αρχές του 2028. Η πρώτη φάση θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει περίπου το 10% των εκπομπών CO2 της ελληνικής βιομηχανίας σε ετήσια βάση.
Η δεύτερη φάση έχει σχεδιαστεί για να υποδέχεται 3 εκατ. τόνους CO2 σε υγρή μορφή για 25 έτη, χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η επέκταση θα ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αυξητική ζήτηση για αποθήκευση και θα καταστήσει το project σε "κλειδί" για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας της ΝΑ. Ευρώπης που αναπόφευκτα εκπέμπει CO2.
Το project, συνολικής επένδυσης άνω των 900 εκατ. ευρώ, αποτελεί καθοριστικής σημασίας μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου για την Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα στη Μεσόγειο (Mediterranean CCS Strategic Plan), το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθεί ο πρώτος βιομηχανικός/ εμπορικός αποθηκευτικός κόμβος CO2 στη ΝΑ. Μεσόγειο.
Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει επισήμως ενταχθεί στην 6η Λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest - PCI) που έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη - Μέλη. Επίσης, έχουν υπογραφεί 9 μη δεσμευτικά Μνημόνια κατανόησης για συνολικά περίπου 5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, με επιχειρήσεις που αναπόφευκτα έχουν εκπομπές CO2 (τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια, βιομηχανίες διαχείρισης απορριμμάτων) από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και την Βουλγαρία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τις πρακτικές ESG των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.
Πάντα θα προσπαθούμε να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε!