Ένα έτος σταθμός για τον Όμιλο Motor Oil με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

O Ομίλος Motor Oil επενδύει για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αναπτύσσοντας ειδικευμένα προγράμματα και δράσεις για την επίτευξη των τωρινών και των μελλοντικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τον Οκτώβριο 2021 ξεκίνησε η στήριξη του Eθνικού Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Με την υιοθεσία του δασικού εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας, η προσδοκία της Motor Oil είναι ο εκσυγχρονισμός του να επιφέρει την εξέλιξη του σε μία πρότυπη Τράπεζα Δασικού Γενετικού Υλικού για  τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Χώρας, με μία μακρόχρονη και στέρεη συνεργασία.

Η περιβαλλοντική στρατηγική του Ομίλου εξελίχθηκε και με τη δεύτερη φάση της αναδάσωσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021. Μετά την πρώτη φάση αναδάσωσης 100 στρεμμάτων στο Πανόραμα 3 της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων, προχώρησε τον Νοέμβριο του 2021 η δεύτερη φάση στις Βενίστρες του οικισμού Γαλήνης. Η συνολική έκταση της περιοχής που αναδασώθηκε με την ολοκλήρωση του έργου, ανέρχεται σε 500 στρέμματα.

motor oil

Μάλιστα, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα μέρος της δασικής έκτασης αναδασώθηκε πιλοτικά με τη χρήση της τεχνολογίας Drone Seeding. Με αυτόν τρόπο εγκαινιάζεται ένας νέος, τεχνολογικά καινοτόμος κύκλος στην εκτέλεση δασικών έργων, ενώ ανοίγεται ο δρόμος για αναδασώσεις σε δύσβατες περιοχές.

Περαιτέρω, ο Όμιλος στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία, εμπράκτως και διαχρονικά, πρωτοπορώντας στις νέες προκλήσεις του ενεργειακού μέλλοντος και με πάγια στρατηγική επιδίωξη τη διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση των δραστηριοτήτων του.

Ηδη έχουν προχωρήσει επενδύσεις 3,6 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου. Το Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων πρόσφατα προχώρησε σε ανάπτυξη αυτοματισμών και διαδικασιών που αποφέρουν σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Το επίπεδο αυτοματισμού ξεπερνά το 90% με αποτέλεσμα την αυξημένη ευελιξία, τη μείωση των ανθρώπινων λαθών, την τυποποίηση διαδικασιών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου για περισσότερες δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας.

 Επιπλέον σε επίπεδο συνεργειών, ο Ομιλος εξελίσσει μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Επίσης, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο νεοσυσταθέν Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ), που αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ). 

Στον Ομιλο Motor Oil  τόσο η ασφάλεια όσο και η εκπαίδευση και εξέλιξη των εργαζομένων είναι προτεραιότητα αξίας. Με μήνυμα «Ανοίγουμε δρόμο στην εξέλιξή σας», προχώρησε στην ανάπτυξη ενός νέου και σύγχρονου συστήματος ανάπτυξης νέων ικανοτήτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μεταμορφώνεται διαρκώς, ακολουθώντας άμεσα και ταχύτατα τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η συνολική στρατηγική του Ομίλου Motor Oil στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή μετάβαση, με την εφαρμογή ενός προηγμένου μοντέλου λειτουργίας και επενδυτικού σχεδιασμού, το οποίο εξελίσσεται σε 4 πυλώνες:

Motor oil

Το καλοκαίρι του 2021 δημιουργήθηκε η MORE ( Motor Oil Renewable Energy ) στην οποία μεταφέρθηκαν οι Non – Oil δραστηριότητες του Ομίλου. H θυγατρική MORE λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, και αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Η εταιρεία έχει υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ 84 MW και άδειες προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.  

Τον Μάιο 2022 Ο Όμιλος Motor Oil προχωρώντας σταθερά και με συνέπεια σε έναν εκ των βασικών στρατηγικών πυλώνων ανάπτυξής του, για την εφαρμογή μεγάλων έργων και επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήρθε σε συμφωνία με τον Όμιλο Ελλάκτωρ στηρίζοντας το ευρύτερο επιχειρησιακό του πλάνο και την επενδυτική του αξία, και δείχνοντας εμπιστοσύνη στο μέλλον και την ανάπτυξη του.  Προχώρησε σε εξαγορά του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή του 1,75/μετοχή, με συνολικό τίμημα 182 εκατ.€  

Στις αρχές του 2022 η Motor Oil και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, έργων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Η συμμετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στο κοινό μετοχικό σχήμα θα είναι 51% και της ΔΕΗ 49%. 

Επενδύει επίσης και στη νέα κινητικότητα. Το 2021 η θυγατρική του Ομίλου nrg εισήλθε δυναμικά στην αγορά της ηλεκτροκίνησης και ανέπτυξε το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών στην Ελλάδα μέσω των πρατηρίων Shell και AVIN OIL. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 1.000 σημεία φόρτισης μέχρι το τέλος του 2022 και 2.000 σημεία σε μια πενταετία. Στόχος είναι η nrg να γίνει ο μεγαλύτερος και ταχύτερος «φορτιστής» ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καλύπτοντας όλους τους δρόμους της Ελλάδας.

Στον τομέα του φυσικού αερίου σχεδιάζεται η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E., είναι ένα στρατηγικό έργο διεθνούς εμβέλειας. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών σε τροφοδοσία φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα ενσωματώνει την δυνατότητα υποδοχής ανανεώσιμων καυσίμων του μέλλοντος, όπως το υδρογόνο.

 Ο Όμιλος τέλος, δραστηριοποιείται σημαντικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας. Επίσης μελετάται σε λεπτομέρεια η παραγωγή βιοκαυσίμων. 

Ο Ομιλος Motor Oil προχωρά με συνέπεια, σταθερότητα και σε όλα τα επίπεδα για την ενέργεια του μέλλοντος.  

Τρεις στόχοι διαμορφώνουν τη στρατηγική της Motor Oil που επιδιώκει να παραμείνει ηγέτιδα στον ενεργειακό κλάδο.  

  • Να καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας. 
  • Να οδηγήσει τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας, με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο. 
  • Να συνεχίσει, όπως κάνει διαχρονικά, να επιδεικνύει την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία. 

Μέσα από μια διαδρομή με όραμα συμβολής στην ελληνική οικονομία, στόχους και αποτελέσματα διαρκούς ανάπτυξης, προσφοράς με ευθύνη, ο Όμιλος προχωρά στο μέλλον δυναμικά και με συνέπεια. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τις πρακτικές ESG των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Ένα έτος σταθμός για τον Όμιλο Motor Oil με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Με τη συμπλήρωση των 50 ετών, ο κορυφαίος ενεργειακός Όμιλος της Ελλάδος χαράσσει νέα διαδρομή, μπροστά στις προκλήσεις. Με αποστολή να συνεισφέρει ενεργά στην κοινωνία και να στηρίζει τους ανθρώπους της και την οικονομία, σε ένα περιβάλλον που όλοι θα προστατεύουμε και θα αναπτύσσουμε, όπως κάνει από την πρώτη μέρα της δραστηριοποίησής του.