B. Αδαμίδου: Οι εταιρείες - ηγέτες που ανοίγουν βιώσιμους δρόμους στην ανάπτυξη δεν μπορούν παρά να επενδύουν σταθερά στο ESG

Η Lidl, πολυεθνική που δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση και έχει παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία 23 χρόνια, θέτει ως βασικό της πυλώνα τη βιώσιμη ανάπτυξη και εργάζεται για να αφήνει όλο και μεγαλύτερο θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και την οικονομία.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό, για το λόγο αυτό επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες. Παράλληλα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υπεύθυνη διαχείριση των πόρων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύουν κάθε χρόνο απολογισμό ανθρακικού αποτυπώματος, στον οποίο σταδιακά διευρύνουν το εύρος των κατηγοριών που παρακολουθούν.

Εμείς συναντήσαμε την Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας, Βασιλική Αδαμίδου, η οποία μας μίλησε για τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου, για τις δράσεις που υλοποιούν στα πλαίσια της ανάπτυξης και εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού, για τις πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης πόρων καθώς και για τα SDGs και τα κριτήρια ESG. 

Τα τελευταία χρόνια η Lidl Ελλάς έχει εστιάσει περισσότερο στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου γύρω από αυτά τα θέματα; 

Στη Lidl Ελλάς σχεδιάζουμε το αύριο και υλοποιούμε στο σήμερα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην αγορά, την κοινωνία, το περιβάλλον. Όλες μας οι δραστηριότητες είναι οργανωμένες με τρόπο ώστε να διασφαλίζουν την επιχειρηματική μας συνέχεια μέσα από την εξέλιξη στο βάθος του χρόνου. Ταυτόχρονα, διαχειριζόμαστε τους διαθέσιμους πόρους, φυσικούς και τεχνητούς, προσβλέποντας πάντα στο μελλοντικό απόθεμα. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της βιώσιμης ανάπτυξης για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Στα 23 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα καταφέραμε να αφήνουμε όλο και μεγαλύτερο θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και την οικονομία. Και αυτό το καταφέρνουμε χάρη στις βιώσιμες πρακτικές μας. Επενδύουμε σταθερά στη βελτιστοποίηση του μοναδικού, επιχειρηματικού μας μοντέλου. Έχουμε ως προτεραιότητα την  ενδυνάμωση των ανθρώπων μας, αλλά και των εξωτερικών συνεργατών μας, τη στήριξη της κοινωνίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προσφορά προστιθέμενης αξίας στην οικονομία του τόπου. Θέλουμε να προσφέρουμε «καλό για τον άνθρωπο» και «καλό για τον πλανήτη». Η αξιοποίηση του γραμμικού συστήματος ολικής ευθύνης που εφαρμόζουμε μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και στους επιμέρους τομείς. Η μείωση του πλαστικού, η καταπολέμηση της απώλειας και σπατάλης τροφίμων, η βιώσιμη και υγιεινή διατροφή, η κυκλική οικονομία και η ανακλύκλωση, η ορθολογική διαχείριση πόρων, ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και η δίκαιη ανταμοιβή,  παραμένουν κεντρικές δράσεις εταιρικής  υπευθυνότητας. 

Δίνετε μεγάλη σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό και αυτό αποτυπώνεται από τις διακρίσεις ως κορυφαίος εργοδότης για τη διαχείριση του προσωπικού και τη στρατηγική σας. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις δράσεις γύρω από αυτόν τον τομέα;

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά ανακηρυχθήκαμε κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα. Η βράβευση από το Top Employers Institute επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένουμε ένας ελκυστικός εργοδότης. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε σταθερά ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Προτεραιότητά μας είναι η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, μέσα από τις ίσες ευκαιρίες και με μοναδικό κριτήριο την προσωπική ικανότητα. Η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα, η ισότητα των φύλων είναι για εμάς εχέγγυα μακροχρόνιας επιτυχίας.

Lidl

Μπορείτε να αναφερθείτε στα εργαλεία με τα οποία προωθείτε τη βιώσιμη διαχείριση πόρων; 

Στη Lidl Ελλάς εφαρμόζουμε βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στα γραφεία, τα καταστήματα και τις αποθήκες μας. Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι η σύγχρονη τεχνολογία. Μειώνουμε τις συσκευασίες με έμφαση στο λιγότερο πλαστικό, ανακυκλώνουμε ύλες και περιορίζουμε την κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, στο πλαίσιο ανάπτυξης στρατηγικής για το κλίμα, βασισμένης στη μεθοδολογία της πρωτοβουλίας «Science Based Targets», η Lidl Ελλάς κάνει χρήση πράσινης ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις της στο 100%, ενώ από το 2019 μετράμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κατηγορίες εκπομπών σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο Greenhouse Gas Protocol (GHG) και εκδίδουμε ετήσιο απολογισμό ανθρακικού αποτυπώματος διευρύνοντας σταδιακά το εύρος των κατηγοριών που παρακολουθούμε.

Σε επίπεδο ομίλου, με ποιους από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης έχετε συνδέσει κατά βάση τη στρατηγική σας;

Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τους 17 στόχους. Είναι όλοι ενταγμένοι λειτουργικά στην αλυσίδα της αξίας μας, έτσι ώστε να συνθέτουν πρότυπα καθημερινής συμπεριφοράς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνουμε κάπως περισσότερη έμφαση σε αυτούς που αφορούν την παραγωγή, το περιβάλλον, τις υποδομές, το εργασιακό περιβάλλον, την υγεία και τα ατομικά δικαιώματα. Οι στόχοι όμως παραμένουν με τον ένα ή άλλο τρόπο αλληλένδετοι και αλληλο-τροφοδοτούμενοι. Είναι εκείνοι που τελικά ανανεώνουν τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον άνθρωπο, την αγορά, την κοινωνία, το περιβάλλον. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι η Lidl Eλλάς, ως μέλος του Ομίλου Schwarz, συμμετέχει στο Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζει με συνέπεια τις Δέκα Αρχές για την υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών προτύπων, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, ως ένα ακόμα θεσμικό όχημα βιώσιμης ανάπτυξης.

Καθώς εργάζεστε σε μία πολυεθνική, παρατηρείται διαφορές στο πώς ο όμιλος στις άλλες χώρες προσεγγίζουν το ESG;

Θα έλεγα ότι το πλαίσιο εφαρμογής παραμένει ενιαίο και συνεπές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κριτήρια ESG γίνονται πλέον στοιχεία ποιοτικής αναβάθμισης. Βοηθούν κάθε εταιρεία να ανατροφοδοτηθεί με «κοινωνική ενέργεια». Οι εταιρείες - ηγέτες, αυτές που ανοίγουν βιώσιμους δρόμους στην ανάπτυξη δεν μπορούν παρά να επενδύουν σταθερά σε αυτούς τους πυλώνες. Στη Lidl Ελλάς βαδίζουμε προς ένα καλύτερο αύριο με τη δύναμη των αξιών ESG. Θωρακίζουν εμάς και τους ανθρώπους μας και εγγυώνται το δικό μας μοντέλο ευθύνης, που είναι παράλληλα και μοντέλο επιχειρηματικού ήθους. 

Image
B. Αδαμίδου: Οι εταιρείες - ηγέτες που ανοίγουν βιώσιμους δρόμους στην ανάπτυξη δεν μπορούν παρά να επενδύουν σταθερά στο ESG
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς μιλάει για τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, για τις δράσεις που υλοποιούν στα πλαίσια της ανάπτυξης και εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού, για τις πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης πόρων καθώς και για τα SDGs και τα κριτήρια ESG.