Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι από τις πρώτες εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και όχι τυχαία, καθώς παρά το γεγονός ότι λόγω της δραστηριότητάς του συγκαταλέγεται στις βαριές βιομηχανίες, επενδύει ιδιαίτερα τόσο στους εργαζόμενους και στη κοινωνία ενώ παράλληλα εργάζεται σκληρά για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις αναγνωρίσεις που έχει λάβει από διεθνείς οργανισμούς, όπως από το CDP (Carbon Disclosure Project) και αξιολογητές, όπως το MSCI.
Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος, αδρανών υλικών, ιπτάμενης τέφρας, κονιαμάτων και άλλων δομικών υλικών. Απασχολεί περίπου 5.500 άτομα και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 15 χώρες, λειτουργώντας εργοστάσια τσιμέντου σε 10 από αυτές: ΗΠΑ, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Αίγυπτο, Τουρκία και Βραζιλία.
Εμείς συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Κατσιάμπουλα, Διευθυντή Επιδόσεων ESG του ομίλου TITAN, ο οποίος μας μίλησε για τους τέσσερις βασικούς πυλώνες που στηρίζεται η στρατηγική του ομίλου γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG αλλά και ποια είναι η θέση τους στην εποχή της «πράσινης μετάβασης». Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμπερίληψη τους στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στα μηνύματα που λαμβάνουν από την επενδυτική κοινότητα αναφορικά με τα κριτήρια ESG.
O κ. Κατσιάμπουλας μίλησε, επίσης, για τις πράσινες επενδύσεις που υλοποιούν στα πλαίσια της μείωσης εκπομπών CO2 και στην επίτευξη των στόχων για ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050 αλλά και για τη στροφή του ομίλου σε τσιμέντα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα. Τέλος ανέλυσε τη σημασία που έχει ένα σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης για την ανάπτυξη μιας εταιρείας.
-K. Κατσιάμπουλα, ως διευθυντής ESG του ομίλου ΤΙΤΑΝ, μπορείτε να αναφερθείτε στη στρατηγική του oμίλου γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG;
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει μακρά παράδοση στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκονται και οι στόχοι για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) που έχουμε θέσει για το 2025 και μετά, σε άμεση συνάρτηση με τη δέσμευσή μας στους Στόχους Βιώσιμης του ΟΗΕ και τις Δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών. Τα παραπάνω διέπονται από τις αρχές καλής διακυβέρνησης, διαφάνειας και επιχειρηματικής ηθικής και εμπίπτουν σε τέσσερις περιοχές προτεραιότητας: ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιακός μετασχηματισμός, εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη, θετικό αποτύπωμα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε και υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα.
Πρώτος πυλώνας, λοιπόν, είναι να επιτύχουμε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και παράλληλα ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο να μετασχηματίσουμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη λύσεων για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών μας, καθώς κατευθυνόμαστε προς έναν ψηφιακό κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Στον πυλώνα αυτό εντάσσεται για παράδειγμα ο νέος φιλόδοξος στόχος μας να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 35% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Και όταν λέμε «μείωση των εκπομπών» να διευκρινίσω ότι αναφερόμαστε σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας με κύρια μέτρα: την υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά καύσιμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την ανάπτυξη προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών.
Οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν ήδη από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). Η πρωτοβουλία SBTi αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού Carbon Disclosure Project (CDP), του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (World Resources Institute - WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).
Δεύτερος πυλώνας είναι να διαμορφώσουμε για τους εργαζόμενους μας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την εξέλιξη και εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους μας και βέβαια πρωτίστως ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση ενός περιβάλλοντος διαφορετικότητας και συμπερίληψης (D & I) με ίσες ευκαιρίες, στοχεύοντας ιδίως στην αύξηση συμμετοχής των γυναικών σε ανώτερες θέσεις. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης για όλους τους εργαζόμενους. Ενώ υλοποιούμε σταθερά πρωτοβουλίες για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων μας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε.
Τρίτος πυλώνας μας είναι η επίτευξη θετικού αποτυπώματος στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις δραστηριότητες μας και τους ανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να συνεισφέρουν έμπρακτα στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους ανησυχίες. Σε αυτόν τον πυλώνα εντάσσονται βέβαια τόσο η διατήρηση υψηλών επιδόσεων όσον αφορά στις αέριες εκπομπές όσο και η αποκατάσταση των λατομείων και η προστασία της βιοποικιλότητας. Υλοποιούμε σχέδια σύμπραξης με τις τοπικές κοινότητες σύμφωνα με τις προσδοκίες των συμμετόχων ενώ δεσμευόμαστε να διαθέτουμε τα 2/3 των συνολικών δαπανών μας σε τοπικούς προμηθευτές και στις τοπικές κοινότητες.
Τελευταίος πυλώνας είναι η υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα, μέσω του οποίου εστιάζουμε στην ενδυνάμωση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων μας ώστε να ενσωματώνουν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις και στις καθημερινές συμπεριφορές τους. Στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε ότι το 70% των κύριων προμηθευτών μας θα πληροί τα πρότυπα του Τιτάνα για θέματα ESG. Παράλληλα ενσωματώνουμε πρακτικές κυκλικής οικονομίας ώστε να αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους με υπευθυνότητα δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση και την ανακύκλωση του νερού, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εκτροπή των αποβλήτων από την ταφή αυξάνοντας την ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών.
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ καταγράφει λεπτομερώς την πορεία υλοποίησης των στόχων του στην Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού που δημοσιοποιεί κάθε χρόνο μετά από έλεγχο και διασφάλιση των στοιχείων από ανεξάρτητους φορείς. Σχετικές ετήσιες εκθέσεις δημοσιοποιούνται και σε τοπικό επίπεδο στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε.
-Ποια είναι η θέση του ομίλου στην εποχή της «πράσινης μετάβασης», ποιες είναι οι προκλήσεις και πώς διαφοροποιείται σε σχέση με τον ανταγωνισμό;
Καταρχήν να σημειώσουμε πως η τσιμεντοβιομηχανία συνολικά έχει ήδη επιτύχει μείωση εκπομπών CO2 κατά 15% (η εταιρεία μας κατά 16%) συγκριτικά με το 1990. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη που έχει αναπτύξει η τσιμεντοβιομηχανία τόσο πανευρωπαϊκά (CEMBUREAU) όσο και διεθνώς (Global Cement & Concrete Association), εργαζόμαστε για την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050.
Για το σκοπό αυτό ο όμιλος υπέγραψε τη Δέσμευση «Business Ambition for 1.5o C» για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5o C της οποίας ηγείται η Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) σε συνεργασία με το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UNGC) και τη συμμαχία We Mean Business. Με τον τρόπο αυτό ο Τιτάνας συμμετέχει και στην παγκόσμια εκστρατεία «Race to Zero» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC). Στόχος της Σύμβασης αυτής είναι η ενθάρρυνση κυβερνήσεων, χρηματοπιστωτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εταιρειών να αναλάβουν δράσεις για έναν πλανήτη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Η βασικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η διαμόρφωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά αλλά και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών προς τρίτες χώρες ώστε στη μετάβαση αυτή να αποτραπεί ο κίνδυνος της «διαρροής άνθρακα» (“carbon leakage”), δηλαδή της μείωσης της εγχώριας παραγωγής και των επενδύσεων προς όφελος τρίτων χωρών που δεν εφαρμόζουν σχετικούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα ανωτέρω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο επόμενο διάστημα που το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών – βασικός μηχανισμός της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της- βρίσκεται σε αναθεώρηση σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα.
-Τι σημαίνει για εσάς η συμπερίληψη στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τι συνεπάγεται για εσάς;
Ο δείκτης ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών που υιοθετούν πρακτικές και πρωτοβουλίες ESG έχοντας σκοπό την κινητοποίηση τόσο των ελληνικών εταιρειών όσο και των θεσμικών επενδυτών. Η ένταξή μας μεταξύ των πρώτων επιλέξιμων εταιρειών του συγκεκριμένου δείκτη, αποτελεί μια πολύ σημαντική αναγνώριση του έργου μας και της δέσμευσής μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Ο δείκτης ATHEX ESG αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που επιβάλλεται από την εποχή και την επικροτούμε.
Παράλληλα, το έργο μας έχει αναγνωριστεί και από διεθνείς αξιολογητές όπως το MSCI με ΑΑ και με πολύ καλές βαθμολογίες από Sustainalytics, S&P, ISS, Vigeo Eiris και Refinitiv.
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ ηγείται διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προς μία οικονομία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Μάλιστα, έχουμε αναγνωριστεί από το CDP (Carbon Disclosure Project), ως μία από τις εταιρίες που ηγούνται διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χάρη στη διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών της στοιχείων και στις δράσεις της προς μια οικονομία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Η αξιολόγηση «Α-» κατατάσσει τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στο ανώτατο 15% του συνόλου των εταιριών που δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους παγκοσμίως και μέσα στις 5 (από τις 27) εταιρείες του κλάδου που έχουν πετύχει αντίστοιχη βαθμολογία το 2021.
-Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την επενδυτική κοινότητα; Υπάρχει πίεση για μεγαλύτερη εστίαση γύρω από ζητήματα ESG;
Πράγματι, ισχύει αυτό που επισημαίνετε. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των συμμετόχων μας (επενδυτών, πελατών, προμηθευτών), όπως αυτό εκφράζεται και μέσω των ανεξαρτήτων οργανισμών αξιολόγησης ESG επιβεβαιώνει πως ο κόσμος αλλάζει και αυτή τη φορά από την ίδια την κοινωνία και την αγορά.
Προκειμένου, λοιπόν, να κρατούμε ενήμερους τους συμμετόχους μας γύρω από ζητήματα ESG δημοσιεύουμε από το 2016 την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού σε υψηλό επίπεδο διασφάλισης (Reasonable Assurance), η οποία ακολουθεί πλήρως τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS), τις αρχές του Διεθνούς Συμβουλίου Εκθέσεων Ολοκληρωμένης Πληροφόρησης (IIRC), τον Κώδικα Διακυβέρνησης του Βελγίου (2020) και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για την έκδοση Αναφορών Προόδου (UNGC CoP) και της Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA).
Συνδέουμε τα οικονομικά με τα μη χρηματοοικονομικά μέσω της δημοσιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τη «Δημιουργία Αξίας». Οι πληροφορίες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την προστιθέμενη αξία, πληρωμές σε μετόχους, συνολικές δαπάνες σε τοπικούς και διεθνείς προμηθευτές, φόρους, δαπάνες για δωρεές και πρωτοβουλίες κοινωνικής δράσης, περιβαλλοντικές επενδύσεις, μισθούς, συνεισφορά σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, επενδύσεις στην εκπαίδευση και στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και επενδυτικές δαπάνες. Με μια λέξη; Διαφάνεια.
Στο ίδιο πλαίσιο της εστίασης των επενδυτών σε θέματα ESG, φέτος, για πρώτη φορά ενσωματώσαμε στην Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού του 2021 τόσο την αξιολόγηση του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με το TCFD (Task Force on Climate- related Financial Disclosures) όσο και τον ευρωπαϊκό Κανονισμό Taxonomy αναφέροντας το ποσοστό δραστηριοτήτων που συνεισφέρουν στην επίτευξη ευρωπαϊκών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), πληροφορίες πολύ σημαντικές για τους επενδυτές.
-Πείτε μας λίγα λόγια για τις πράσινες επενδύσεις που σχεδιάζετε να υλοποιήσετε το επόμενο διάστημα καθώς και για τις δράσεις γύρω από την κυκλική οικονομία.
To 2021 oι ειδικές εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 4% (Scope 1 & 2) συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του ομίλου έως το 2030. Συνολικά οι εκπομπές μας μειώθηκαν κατά 43kgCO2/t τσιμεντοειδούς προϊόντος (Scope 1, 2 και 3), χάρη στην αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και τη μείωση του κλίνκερ στο τσιμέντο. Η στροφή σε τσιμέντα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Αίγυπτο και Βόρεια Μακεδονία επιταχύνθηκε και από τον Σεπτέμβριο του 2021 περίπου η μισή παραγωγή τσιμέντου της Titan America συνίσταται από το χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα τσιμέντο Type IL. Το 2021 ο όμιλος επένδυσε περίπου €20 εκ. σε εγκαταστάσεις εναλλακτικών καυσίμων σε αρκετές από τις επιχειρηματικές του μονάδες. Μάλιστα μία από τις επενδύσεις αφορά στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό μας στο Καμάρι Βοιωτίας με εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Ο όμιλος συνέχισε να επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία και να συμβάλλει στις δραστηριότητες του δικτύου ερευνών Innovandi της Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA). Κατά τη διάρκεια του έτους αξιολογήθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες δέσμευσης και αξιοποίησης διοξειδίου του άνθρακα και δοκιμάστηκε επιτυχώς η χρήση του υδρογόνου για τον εμπλουτισμό του καυσίμου στην παραγωγική διαδικασία. Το 2022 σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε πιλοτικά καινοτόμες τεχνολογίες δέσμευσης και αξιοποίησης CO2 στο εργοστάσιο Καμαρίου, στο πλαίσιο των έργων RECODE και CARMOF του προγράμματος Horizon2020 της ΕΕ.
Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι όλα τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου του Τιτάνα στην Ελλάδα (Καμάρι, Πάτρα, Θεσσαλονίκη) έλαβαν το ανώτατο σήμα Platinum (Μηδενικά απόβλητα) σύμφωνα με το πρότυπο ‘Zero Waste to Landfil’ για την εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων των εργοστασίων σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ορθή διαχείριση και δράσεις/πρωτοβουλίες πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που διαφορετικά θα οδηγούνταν σε χώρους ταφής.
Ανάλογη σημαντική για την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος διάκριση έχει λάβει το εργοστάσιο Pennsuco στις ΗΠΑ, το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στον κόσμο που έλαβε την υψηλότερη δυνατή πιστοποίηση στο σύστημα TRUE (Total Resource Use and Efficiency) για μηδενικά απόβλητα.
Επίσης στις ΗΠΑ ο όμιλος έθεσε σε λειτουργία την πρώτη στον κόσμο βιομηχανικής κλίμακας μονάδα για την ανάκτηση μέσω ξήρανσης και ηλεκτροστατικού διαχωρισμού ιπτάμενης τέφρας από χώρους απόθεσης, προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του τσιμέντου και του σκυροδέματος.
-Πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη μιας εταιρείας να ακολουθείται ένα σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης;
Ένα σύγχρονο μοντέλο ορθής εταιρικής διακυβέρνησης που διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και της επιχειρηματικής ηθικής είναι το απολύτως απαραίτητο συστατικό προς την ενσωμάτωση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης.
Κάθε απόφαση της διοίκησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των συμμετόχων μιας εταιρείας. Στον Όμιλο μας με την έγκαιρη αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση όλων των σημαντικών κινδύνων και ευκαιριών, προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας και την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων.
Για το λόγο αυτό σήμερα λειτουργούν 4 όργανα εταιρικής διακυβέρνησης βιώσιμης ανάπτυξης: η Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εκτελεστικής Επιτροπής, η Ομάδα Εργασίας Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Επιδόσεων ESG του ομίλου και το Δίκτυο Συνδέσμων ESG του ομίλου. Ο ρόλος της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου διευρύνθηκε στη Διεύθυνση Επιδόσεων ESG του ομίλου, ενώ συγκροτήθηκε και νέα ομάδα με αντικείμενο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που αναφέρεται απευθείας στον Ανώτερο Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή επιβλέπουν την εφαρμογή της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων μας σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντικατοπτρίζοντας την κουλτούρα της διαφάνειας και συνεργασίας που επικρατεί σε όλο το εύρος του ομίλου.
Επιπλέον ο ΤΙΤΑΝ αναγνωρίζει ότι η σύνδεση των επιδόσεων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) με τις αμοιβές μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της δέσμευσης των ανώτερων στελεχών της διοίκησης για την επίτευξη των στόχων ESG του ομίλου, ενισχύοντας παράλληλα την εποπτεία από το Διοικητικό Συμβούλιο των θεμάτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι στους στόχους επιδόσεων για τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής περιλαμβάνονται στόχοι μείωσης του CO₂ και του Δείκτη Συχνότητας Ατυχημάτων που οδήγησαν σε Απώλεια Χρόνου Εργασίας (LTIFR).
Η αδιαπραγμάτευτη προσήλωση σε θέματα ESG αποτελεί βασική προτεραιότητα με στόχο τη δημιουργία αξίας για όλους τους συμμετόχους μας, μετασχηματίζοντας τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες με στόχο την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών μας, καθώς κατευθυνόμαστε προς έναν ψηφιακό κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Who is who
Ο Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές MSc στις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες στο UMIST της Μ. Βρετανίας και με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ALBA, είναι σήμερα Διευθυντής Επιδόσεων ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Διακυβέρνησης) του ομίλου ΤΙΤΑΝ (Group ESG Performance Director).
Με 24 χρόνια εμπειρία στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, έχει διατελέσει υπεύθυνος σε θέσεις προστασίας περιβάλλοντος, υγείας & ασφάλειας, παραγωγής, ποιοτικού ελέγχου και βιώσιμης ανάπτυξης ενώ συμμετέχει σε ομάδες εργασίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον ως εκπρόσωπος της εταιρείας σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, ο ΣΕΒ, το Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ, CEMBUREAU, ERΤ και GCCA.
Έχει διατελέσει για 3 θητείες (από το 2015) Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων) συμβάλλοντας στην προώθηση των αρχών της ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
O Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Διευθυντής Επιδόσεων ESG του ομίλου TITAN, μιλάει στο ESG+ stories για τη στρατηγική του ομίλου γύρω από το ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος στη νέα εποχή της «πράσινης» μετάβασης, για τον χρηματιστηριακό δείκτη ATHEX ESG και για τις πιέσεις που ασκεί η επενδυτική κοινότητα για μεγαλύτερη εστίαση στα κριτήρια ESG, για τις «πράσινες» επενδύσεις και τις δράσεις που υλοποιούν στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας καθώς και για τη σημασία της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.