Καθώς οι ηγέτες του κόσμου αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια τάξη που καταρρέει, οι επενδυτές επανεξετάζουν τον ρόλο των εταιρειών άμυνας στα χαρτοφυλάκιά τους με έμφαση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά ζητήματα, αναφέρει σε ανάλυση της η Morningstar.
Όταν τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τον Μάρτιο του 2021, οι αμυντικές βιομηχανίας δεν ήταν σίγουρα στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών. Μεταφερόμενοι στο Ιούλιο του 2025, η ήπειρος αγωνίζεται να συμβιβάσει τους στόχους βιωσιμότητας με τις επιταγές της ασφάλειας.
Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η έκθεση των ευρωπαϊκών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων ESG στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας (A&D) έχει αυξηθεί κατά 2,7 φορές κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Hortense Bioy, επικεφαλής της έρευνας για τις βιώσιμες επενδύσεις στη Morningstar Sustainalytics. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ReArm Europe» νωρίτερα φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, περίπου το 43% των ευρωπαϊκών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων ESG έχουν πλέον κάποια έκθεση στον τομέα A&D, μειώνοντας το χάσμα με τα αμοιβαία κεφάλαια που δεν είναι ESG, τα οποία έχουν έκθεση 56%. «Αν και δεν έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση της έκθεσης στον τομέα της άμυνας στα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του συνόλου των αμοιβαίων κεφαλαίων της ΕΕ, η έκθεση στον τομέα της άμυνας έχει αυξηθεί στα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 8», αναφέρει η Bioy.
Τα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 8, ή «ανοιχτό πράσινο», προωθούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, ενώ τα αυστηρότερα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9, ή «σκούρο πράσινο», υποχρεούνται να έχουν στόχο τη βιωσιμότητα και να τηρούν αυστηρότερα πρότυπα γνωστοποίησης. Τα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 6, από την άλλη πλευρά, δεν προωθούν χαρακτηριστικά ESG ούτε επιδιώκουν στόχους βιωσιμότητας σύμφωνα με τον SFDR.
Τι λέει η ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία στα ESG κεφάλαια;
Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών για μετοχές του τομέα της άμυνας με καλές επιδόσεις, αλλά και την αναπροσαρμογή των ρυθμιστικών ερμηνειών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίζει ότι ο SFDR δεν αποκλείει τις επενδύσεις στην άμυνα.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση, η Επιτροπή τόνισε ότι «το πλαίσιο της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι συμβατό με τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας». Οι γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας ισχύουν «οριζόντια σε όλους τους κλάδους» και το πλαίσιο «δεν θέτει περιορισμούς στη χρηματοδότηση οποιουδήποτε κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας». Κάθε επένδυση πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά και να μην απορρίπτεται με βάση μόνο την ταξινόμηση του κλάδου.
Αυτή η διευκρίνιση είναι ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με τον Bioy της Morningstar: Η Επιτροπή θέλει να εξαλείψει κάθε αμφιβολία ότι τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να περιλαμβάνουν εταιρείες του τομέα της άμυνας.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές του τομέα της άμυνας έχουν σημειώσει άνοδο από το 2022, και τα αμοιβαία κεφάλαια ESG το έχουν παρατηρήσει. Τα ενεργά ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ESG έχουν ηγηθεί αυτής της τάσης, τριπλασιάζοντας την έκθεσή τους στον τομέα τα τελευταία τρία χρόνια. Τον Μάρτιο του 2025, τα αμοιβαία κεφάλαια αυτά είχαν μέση κατανομή 1,9% σε μετοχές A&D, σε σύγκριση με 2,3% στα αμοιβαία κεφάλαια που δεν είναι ESG. Το κάποτε σημαντικό χάσμα μεταξύ των στρατηγικών ESG και των συμβατικών στρατηγικών έχει μειωθεί.
Τα παθητικά ESG αμοιβαία κεφάλαια διαθέτουν μόλις 0,6% στον τομέα, σε σύγκριση με 1,7% για τα μη ESG παθητικά αμοιβαία κεφάλαια. Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Για να κατανοήσουμε το πλαίσιο: Ο τομέας A&D αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 4% του δείκτη Morningstar Developed Europe, από 1,5% πριν από τρία χρόνια.
Τι θα ακολουθήσει στην άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών του τομέα της άμυνας;
Η αλλαγή οφείλεται εν μέρει στην απόδοση. Οι μετοχές εταιρειών όπως η Rheinmetall, η Saab και η Leonardo έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο από τις αρχές του 2022. «Εξετάζοντας την απόδοση, είναι σαφές ότι ο αποκλεισμός ή η υποεκτίμηση του τομέα της άμυνας έχει επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις. Και αυτό παρατηρείται τόσο στα ESG αμοιβαία κεφάλαια όσο και στα μη ESG αμοιβαία κεφάλαια», λέει η Bioy. Ωστόσο, η αύξηση της έκθεσης οφείλεται επίσης στην προληπτική αγορά περισσότερων μετοχών από τους διαχειριστές κεφαλαίων, προσθέτει.

Η τάση αυτή επιταχύνθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ReArm Europe» νωρίτερα φέτος.