Η ΕΚΤ «απειλεί» με πρόστιμα 20 τράπεζες που υστερούν στην κλιματική αλλαγή

Body

Αυστηρή προειδοποίηση για επιβολή προστίμων σε 20 τράπεζες εάν δεν αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τον κλιματικό κίνδυνο, εξέδωσε με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η EKT έδωσε στις τράπεζες «τελεσίγραφο», όπως για παράδειγμα μέχρι το τέλος Μαρτίου, για να διορθώσουν τα προβλήματα που εντόπισε. Μάλιστα, τα «πέναλτι» δείχνουν πως η ΕΚΤ κλιμακώνει τη στάση της για το ζήτημα και η υπομονή της εξαντλείται, καθώς έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών «σοκ» στις αξίες των assets του όπως.

Το τελευταίο διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν την πίεση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να βελτιώσει τη διαχείριση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ESG κινδύνων, με την ΕΚΤ εν προκειμένω, η οποία εκτός από τον καθορισμό των επιτοκίων είναι επίσης υπεύθυνη για την τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη να έχει στη διάθεσή της αρκετούς μοχλούς πίεσης.

Μεταξύ άλλων, μπορεί να υποχρεώσει τις ευρωτράπεζες να πληρώνουν έως και το 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων τους για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της, ακόμη και για διάστημα 6 μηνών. Η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα τις 109 πιο σημαντικές συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη και οι επιμέρους αρχές χειρίζονται την καθημερινή εποπτεία των μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γηραιάς Ηπείρου.

Πηγή: Insider.gr/Βloomberg

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η EKT έδωσε στις τράπεζες «τελεσίγραφο», όπως για παράδειγμα μέχρι το τέλος Μαρτίου, για να διορθώσουν τα προβλήματα που εντόπισε.