κλιματική αλλαγή

Η Εβδομάδα Δράσης για το Κλίμα στο Λονδίνο διπλασιάζει το μέγεθός της με περισσότερες από 700 εκδηλώσεις σε όλη την πόλη

Ξεκίνησε η 7η Εβδομάδα Δράσης για το Κλίμα του Λονδίνου 2025 (#LCAW2025) η οποία  διαρκέσει από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου 2025 και θα αναδείξει την ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

.

Το Amazonian design στο επίκεντρο της Εβδομάδας Δράσης για το Κλίμα στο Λονδίνπο

Καθώς η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να αναγνωρίζει τον αντίκτυπό της στο κλίμα, μια νέα έκθεση στο πλαίσιο της London Climate Action Week μετατοπίζει το επίκεντρο από τη ρητορική στην αναγέννηση και από τον βόρειο ημισφαίριο στην καρδιά του Αμαζονίου.

.

Τι σημαίνει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή για την κλιματική αλλαγή

Οι συνέπειες των ολοένα και πιο επείγουσων εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν είναι πολλαπλές — ανθρωπιστικές, γεωπολιτικές κ.λπ. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και, κατ' επέκταση, στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση.

.

Μόνο 3 χρόνια απομένουν για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, προειδοποιούν οι ειδικοί

Γη θα μπορούσε να είναι καταδικασμένη να υπερβεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε μόλις τρία χρόνια με τα σημερινά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

.

Η παραπληροφόρηση για το κλίμα μετατρέπει την κρίση σε καταστροφή

Η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση για το κλίμα μετατρέπει την κρίση σε καταστροφή, σύμφωνα με τους συντάκτες μιας νέας έκθεσης την οποία επικαλείται ο Guardian. 

.

Bάση της έκθεσης από τη Διεθνή Επιτροπή για το Περιβάλλον Πληροφοριών (IPIE) η δράση για το κλίμα έχει παρεμποδιστεί και καθυστερεί από ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που προέρχονται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, δεξιούς πολιτικούς και ορισμένα κράτη. 

Νέα δεδομένα της NASA δείχνουν δραματική αύξηση στην ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων

Νέα δεδομένα από τη NASA αποκαλύπτουν εντυπωσιακή αύξηση στην ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασίες και πλημμύρες, τα τελευταία πέντε χρόνια.

.

Η μελέτη της NASA δείχνει ότι τα φαινόμενα αυτά γίνονται ολοένα και συχνότερα, διαρκούν περισσότερο και είναι πιο σφοδρά, με τα στοιχεία του περασμένου έτους να είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της περιόδου 2003–2020.

WEF: Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για την κλιματική προσαρμογή;

Καθώς προετοιμαζόμαστε για την COP30 τον Νοέμβριο του 2025, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Προεδρία της COP30, την οποία ασκεί η Βραζιλία, η οποία ηγείται της ανάπτυξης ενός χάρτη πορείας για την κλιμάκωση της χρηματοδότησης για το κλίμα κατά την επόμενη δεκαετία. Ο στόχος, όπως συμφωνήθηκε στην πέρυσι COP στο Μπακού, είναι να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035 για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

.

Καλαμάτα: Το πρώτο λεωφορείο που ενημερώνει για την κλιματική αλλαγή

Το πρώτο λεωφορείο στην Ελλάδα που ενημερώνει για την κλιματική αλλαγή κυκλοφορεί στην Καλαμάτα, χάρη σε πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

.

Ένα πρωτοποριακό λεωφορείο κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στην Καλαμάτα, προσελκύοντας τα βλέμματα με τον μοναδικό του σχεδιασμό και τον ξεκάθαρο μηνυματικό χαρακτήρα που αφορά την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Copernicus: Στο «κόκκινο» ο πλανήτης – Ρεκόρ ζέστης για τον Μάιο 2025

Ο Μάιος του 2025 καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος μήνας στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

.

Το πρώτο μισό του έτους χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η βορειοδυτική Ευρώπη βίωσε μια εξαιρετικά ξηρή άνοιξη.

Πλανητικά Όρια και η Επιτακτική Ανάγκη για Βιώσιμα Επιχειρηματικά Μοντέλα

Submitted by teopanagoulis on Tue, 06/10/2025 - 13:10

Ο Πλανήτης σε Οριακό Σημείο

Η έννοια των πλανητικών ορίων (planetary boundaries) καθορίστηκε από την επιστημονική κοινότητα ως ένα πλαίσιο εννέα βασικών φυσικών συστημάτων που διασφαλίζουν τη σταθερότητα του πλανήτη Γη. Αυτά τα όρια σχετίζονται με κρίσιμες διεργασίες όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η χρήση νερού και η ρύπανση από αζωτούχες ενώσεις. Η υπέρβασή τους αυξάνει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων αλλαγών στο περιβάλλον.