Αυστραλία: Συμφωνία-ορόσημο στο κοινοβούλιο κατά των μεγάλων ρυπαντών

Body

Η Αυστραλία υιοθέτησε σήμερα νόμους για το κλίμα εναντίον των μεγαλύτερων ρυπαντών, οι οποίοι θα αναγκάσουν τα ανθρακωρυχεία, τα χυτήρια και τα διυλιστήρια να μειώνουν κατά περίπου 5% κάθε χρόνο τις εκπομπές τους.

.

«Είναι η πρώτη φορά που η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εγγράφεται στην αυστραλιανή νομοθεσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμι Γουίντμαν, ειδικός στην αειφόρο ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αυτοί οι νόμοι ισχύουν για περίπου 215 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις -καθεμιά παράγει ετησίως πάνω από 100.000 τόνους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου – και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της δέσμευσης που ανέλαβε η Αυστραλία να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις αυτές να μειώνουν τις εκπομπές τους κατά 4,9% το χρόνο, η κυβέρνηση πιστεύει πως θα μπορέσει να εμποδίσει την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα 200 εκατ. τόνων άνθρακα στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

«Είναι προφανώς κάτι καλό. Έχουμε τώρα μια κλιματική πολιτική», δήλωσε ο Γουίντμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως αυτό το σχέδιο θα βάλει τέλος σε μια δεκαετία πολιτικών διενέξεων, οι οποίες έκαναν επανειλημμένα να αποτυγχάνουν οι απόπειρες μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Άντονι Αλμπανέζι  δήλωσε ότι η Αυστραλία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της μετά από «10 χρόνια άρνησης, καθυστέρησης και αδράνειας».

Κατέληξε σε μια συμφωνία για τον μηχανισμό έπειτα από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων με το αριστερό κόμμα των Πρασίνων. Για τον επικεφαλής των Πρασίνων Άνταμ Μπαντ, είναι η πρώτη φορά που περιλάμβάνεται στον νόμο η υποχρέωση για τους πετρελαϊκούς ομίλους και τους ομίλους φυσικού αερίου να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, Τεντ Ο’ Μπράιαν, δήλωσε ότι ο περιορισμός των εκπομπών θα αναγκάσει τις αυστραλιανές βιομηχανίες να μεταφερθούν στην Κίνα και την Ινδία και θα αυξήσει το κόστος για τους Αυστραλούς.

«Πρόκειται για έναν φόρο που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών εν μέσω μιας κρίσης κόστους ζωής, όπου κάθε νοικοκυριό σε όλη τη χώρα αισθάνεται πραγματικά τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών», δήλωσε ο Ο’ Μπράιαν στο Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στον ασυνήθιστα υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια στην Αυστραλία.

Οι Πράσινοι, που ήταν προηγουμένως επιφυλακτικοί ενώ η υποστήριξή τους ήταν απαραίτητη για την υιοθέτηση των νόμων, δέχθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο για τον άνθρακα αφού έπεισαν την κυβέρνηση να ορίσει ένα αυστηρό όριο για τις εκπομπές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP NEWS

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η κυβέρνηση πιστεύει πως θα μπορέσει να εμποδίσει την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα 200 εκατ. τόνων άνθρακα στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.