ατμοσφαιρική ρύπανση

Bloomberg: Η μείωση των εκπομπών αερίων της Κίνας ανοίγει νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας ενδέχεται να καταγράψουν την πρώτη τους ετήσια μείωση από το 2016, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου μπορεί ήδη να έχει κορυφωθεί στην πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου.

.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Γίνεται ολοένα και πιο φονική, σύμφωνα με έκθεση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σκοτώνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και είναι πλέον πιο φονική από το κάπνισμα, όπως έδειξε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Unicef.

.

Περιβάλλον: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε πάνω από 500.000 ανθρώπους το 2021 στην Ε.Ε.

«Τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021 μπορούν να αποδοθούν στην ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2,5) που είναι υψηλότερη από την συγκέντρωση των 5 µg/m3 που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια προκάλεσε τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται σήμερα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της στην Ινδία. Συγκεκριμένα, η μελέτη που διεξήχθη σε κατοίκους του Νέου Δελχί και του Τσενάι, διαπίστωσε ότι η εισπνοή αέρα με μεγάλες ποσότητες σωματιδίων PM2,5 οδήγησε σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

.

Εκθεση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η σοβαρότερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως

ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο επικίνδυνη για την παγκόσμια υγεία από ό,τι το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ με την απειλή αυτή να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως η Νότια Ασία και η Αφρική, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

.

Αυτή είναι η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο

Οι υπουργοί της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο πάσχει από βήχα εδώ και εβδομάδες και πρότειναν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με την επιδεινούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

.

Η είδηση ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου η ελβετική εταιρεία IQAir δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η ποιότητα του αέρα της Τζακάρτα επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και έγινε η χειρότερη στον κόσμο.

Μέτρα κατά του υπερτουρισμού: Τέλος τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο του Άμστερνταμ

Να απαγορεύσει τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ, καθώς η ολλανδική πρωτεύουσα προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών και να περιορίσει τη ρύπανση.

.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τερματικός σταθμός για τα κρουαζιερόπλοια στον ποταμό IJ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ θα κλείσει, καθώς οι αρχές δηλώνουν ότι τα πλοία αυτά δεν συνάδουν με τους στόχους βιωσιμότητας της πόλης.

«Ο ρυπαίνων πληρώνει» – Θα επιβληθεί πρόστιμο στους ιδιοκτήτες παλιών αυτοκινήτων;

Ακριβά θα πληρώνουν καθώς φαίνεται από το 2027, οι ιδιοκτήτες την κυκλοφορία του παλιού και ρυπογόνου αυτοκινήτου τους, καθώς η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι σε πλήρη εξέλιξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών (με την ένταξη των οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών) και του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, και νέο Κοινωνικό Ταμείο για το κλίμα.

Έρευνα: Αυξάνονται οι παγκόσμιες εκπομπές απαγορευμένων χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον

Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση πέντε χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον και των οποίων η χρήση έχει απαγορευτεί, είναι αυξημένη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Geoscience».  

.

Αυστραλία: Συμφωνία-ορόσημο στο κοινοβούλιο κατά των μεγάλων ρυπαντών

Η Αυστραλία υιοθέτησε σήμερα νόμους για το κλίμα εναντίον των μεγαλύτερων ρυπαντών, οι οποίοι θα αναγκάσουν τα ανθρακωρυχεία, τα χυτήρια και τα διυλιστήρια να μειώνουν κατά περίπου 5% κάθε χρόνο τις εκπομπές τους.

.

«Είναι η πρώτη φορά που η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εγγράφεται στην αυστραλιανή νομοθεσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμι Γουίντμαν, ειδικός στην αειφόρο ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.