Στρατηγική φιλοσοφία της ΔΕΗ είναι το μοντέλο «Δημιουργία Διαμοιραζόμενης Αξίας»

Η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ βασίζεται στο ήδη καθιερωμένο μοντέλο «Δημιουργία Διαμοιραζόμενης Αξίας» (Creating Shared Value), το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία κοινής αξίας για την Εταιρεία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον. Αυτές οι παράμετροι αποτελούν σημεία αναφοράς για την αναπτυξιακή στρατηγική του Ομίλου ορίζοντας έναν βασικό οδηγό για την εκπλήρωση της αποστολής και των στρατηγικών στόχων του στα ουσιαστικά θέματα βιωσιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  • Δημιουργία κοινωνικοοικονομικής διαμοιραζόμενης αξίας (Socioeconomic shared value creation)
  • Λειτουργίες με θετικό πρόσημο για τη φύση (Nature positive operations)
  • Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα (Net zero)

Αυτές οι τρεις συνιστώσες αποτελούν τα σημεία αναφοράς για την υλοποίηση οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής στρατηγικής του Ομίλου ώστε να διασφαλίζεται η ενσωμάτωση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο μοντέλο λειτουργίας του σε ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ.

Βασικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία θέτει το βασικό πλαίσιο δεσμεύσεων του Ομίλου σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, με σκοπό τη διασφάλιση της ενσωμάτωσης των παραγόντων που σχετίζονται με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG) στην επιχειρηματική του στρατηγική, τη διακυβέρνηση και το λειτουργικό μοντέλο του Ομίλου (και των επίμέρους εταιρειών). Κύρια επιδίωξη είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την Κοινωνία, την Επιχείρηση και τα Ενδιαφερόμενα Μέρη, με τη λιγότερη δυνατή επίδραση στο Περιβάλλον καθώς και η βελτίωση των δημοσιοποιήσεων ESG, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις του Ομίλου ΔΕΗ.

ΔΕΗ

Με γνώμονα τα παραπάνω, και με απώτερο στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών) σχετικά με την επίδοσή της σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης, η ΔΕΗ:

  • Συμμετέχει σε δείκτες αξιολόγησης ESG, βάσει των αποτελεσμάτων των οποίων, προχωρά σε διορθωτικές ενέργειες.
  • Χρησιμοποιεί διεθνή πρότυπα (π.χ. GRI Standards) για την αναγνώριση και την ιεράρχηση των ουσιαστικών θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης που συνδέονται με το επιχειρηματικό της μοντέλο και για τη δημοσιοποίηση πληροφορίας που αφορά στον τρόπο διαχείρισης και την επίδοσή της σε αυτά.

Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα & Λειτουργίες µε θετικό πρόσημο για τη φύση

Βασική δέσμευση της ΔΕΗ, βάσει και της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της, αποτελεί η διασφάλιση της υπεύθυνης λειτουργίας της, με σεβασμό και μέριμνα για το περιβάλλον και τη χρήση των φυσικών πόρων μέσω συγκεκριμένων στόχων, και προγραμμάτων, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της. Παρακολουθώντας συνεχώς τις διεθνείς εξελίξεις που δύναται να επηρεάσουν το επιχειρηματικό της μοντέλο και σε ευθυγράμμιση με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε (SDGs), τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (2015) και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία - Green Deal (2019), η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του Ομίλου, καθώς και ο προσδιορισμός των κινδύνων και των ευκαιριών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, αποτελούν βασικές περιοχές εστίασης των προγραμμάτων του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιβαλλοντική στρατηγική της ΔΕΗ που είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην επίτευξη των εθνικών και διεθνών στόχων, μέσω της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στην παραγωγή, αλλά και στην αλυσίδα  αξίας της. Παράλληλα, η ΔΕΗ υποστηρίζει και υιοθετεί μία προληπτική προσέγγιση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Μέσω της συνεχούς υλοποίησης πρωτοβουλιών για την ευρύτερη προώθηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη διάδοση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών που στοχεύουν στην επίτευξη της ενεργειακής - πράσινης μετάβασης.

ΔΕΗ

∆ηµιουργία κοινωνικοοικονοµικής διαµοιραζόµενης αξίας

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό πολλαπλασιαστικό ρόλο του κοινωνικού κεφαλαίου, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει να επιτελέσει η ΔΕΗ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, τίθεται στο επίκεντρο της υπεύθυνης λειτουργίας της η προσφορά κινήτρων και οι επενδύσεις για την ενδυνάμωση και την στήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε, να γίνει διαφορετικά με γνώμονα την σημαντική συνεισφορά των τοπικών κοινωνιών στην εύρυθμη λειτουργία του, αφού σε πολλές περιπτώσεις η πλειοψηφία των μελών των τοπικών κοινοτήτων συνδέεται και εργασιακά με τον Όμιλο, είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επιδιώκει τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να συνεργάζεται, να επικοινωνεί, να διαβουλεύεται, να συν-διαμορφώνει και να συν-δημιουργεί δράσεις, επενδύσεις και αποφάσεις που μπορεί να έχουν επίδραση στα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην διασφάλιση ισότιμων ευκαιριών, καθώς αποτελούν τα βασικά συστατικά της φιλοσοφίας της ΔΕΗ για την δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος, όπου όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με βάση την αξιοκρατία, τις ισότιμες ευκαιρίες και την εμπιστοσύνη χωρίς καμία διάκριση και με σεβασμό πάντα στη διαφορετικότητα.

Παράλληλα, προσφέρει ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, της συστηματικής αξιολόγησης, και της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που έχουν αναπτύξει οι εργαζόμενοι σε νέες δραστηριότητες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στον εθνικό στόχο για συγκράτηση εξειδικευμένου προσωπικού στη χώρα μας, και στην επιστροφή έμπειρων στελεχών από το εξωτερικό, τα οποίαέφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (brain gain).

Ύψιστη προτεραιότητα για την εταιρεία αποτελεί η παροχή ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος ως μια από τις βασικές παραμέτρους διασφάλισης της αναπτυξιακής της πορείας, ώστε να αποτελεί πάντοτε μια από τις κορυφαίες εταιρείας στην Ελλάδα για επιλογή εργασίας.

Αναβάθμιση από τον CDP

Σημαντική βελτίωση στην αξιολόγησή της από τον διεθνή Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Carbon Disclosure Project (CDP) πέτυχε η ΔΕΗ καθώς έλαβε βαθμολογία Β- από D- σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Με τον μετασχηματισμό να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, ο Όμιλος ΔΕΗ βελτιώνει διαρκώς τις επιδόσεις του σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, και κατατάσσεται πλέον στο 37% των εταιρειών που αξιολογήθηκαν με «Β-» από τον CDP, θέση υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο παγκοσμίως.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ από τον CDP οφείλεται κυρίως στη σημαντική βελτίωση που επέδειξε σε κρίσιμους τομείς, όπως στη στρατηγική, την διακυβέρνηση και τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων και ευκαιριών, καθώς επίσης στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εκπομπές CO2 και υλοποιεί δράσεις και στρατηγικές που στοχεύουν στον μετριασμό του αρνητικού αντικτύπου στο κλίμα και το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 (Net Zero). Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του «πράσινου» μετασχηματισμού της που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει παρουσιάσει μείωση περίπου 30% της έντασης εκπομπών CO2 από το 2020.

Παγκοσμίως ο διεθνής Οργανισμός CDP θεωρείται πρότυπο περιβαλλοντικής αναφοράς, αξιολογώντας το 2023 περισσότερες από 23.000 εταιρείες, οργανισμούς, κράτη, περιφέρειες και πόλεις σε όλη την υφήλιο. Από την ίδρυσή του το 2000, μέχρι και σήμερα, ο CDP εστιάζει στην οικοδόμηση μίας βιώσιμης οικονομίας, εξετάζοντας δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιχειρήσεις και τα κράτη στο κλίμα, τα δάση και την ασφάλεια των υδάτων. Συνεργάζεται με επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που γνωστοποιούν τις δράσεις και τους στόχους τους σε θέματα σχετικά με την μείωση των εκπομπών ρύπων, τη διαχείριση κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, καθώς και τις πρακτικές βελτίωσης της βιωσιμότητάς τους.

ΔΕΗ

Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ

Ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε μία συνεχή πορεία «πράσινου» μετασχηματισμού με την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων να είναι στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού. Έχοντας ως στόχο να γίνει ηγέτης καθαρής ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ο Όμιλος αλλάζει και θέτει νέες βάσεις για το μέλλον.

Σύμφωνα με το business plan για την περίοδο 2024-2026 που παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, αφού το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος για τις πρακτικές ESG των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Δείτε όλο το αφιέρωμα

Image
Στρατηγική φιλοσοφία της ΔΕΗ είναι το μοντέλο «Δημιουργία Διαμοιραζόμενης Αξίας»
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Αρθρογράφος
Επικεφαλίδα

Η δημιουργία και η μέτρηση της διαμοιραζόμενης ωφέλειας μεταξύ επιχείρησης, κοινωνίας και περιβάλλοντος είναι ο τρόπος που η Επιχείρηση προσεγγίζει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σε απόλυτη συνάρτηση με το επιχειρηματικό της μοντέλο και τις ανάγκες μετασχηματισμού του.