Η Παπαστράτος έχει βασικό άξονα της επιχειρηματικής και επενδυτικής της στρατηγικής την προώθηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης με κεντρικό μήνυμα «Προς το Καλύτερο», ο οποίος πλαισιώνεται από αυστηρές δεσμεύσεις και στόχους.
Η εταιρεία, έχοντας θέσει, λοιπόν, τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, ακολουθεί αυστηρά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πολλές δράσεις τόσο για το περιβάλλον και την κοινωνία όσο και για τους ανθρώπους της. Ωστόσο, μίας και ο Μάρτιος είναι ο μήνας των δασών και του νερού θα επικεντρωθούμε σε αυτούς τους δύο πυλώνες.
Το μεγάλο έργο της αναδάσωσης 1.000 στρεμμάτων
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η Αττική ήρθε αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: έχασε τους δύο βασικούς πνεύμονες πρασίνου. Η Παπαστράτος, πιστή στη δέσμευσή της «για έναν κόσμο προς το καλύτερο», ανέλαβε άμεσα δράση για να συνεισφέρει στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου αναδάσωσης, το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αναδάσωσης. «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021» ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης.
Η πρωτοβουλία αυτή, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και όχι μία απλή δενδροφύτευση που εντάσσεται στην ευρύτερη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, και περιλαμβάνει τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής αλλά και την φροντίδα αυτών έως και το 2026.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη, που έχει ήδη ολοκληρωθεί, αφορούσε στη φύτευση 35.000 δέντρων σε δασική έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Στέφανου και η δεύτερη, η οποία είναι σε φάσης υλοποίησης με χρόνο ολοκλήρωσης εντός του 2024, που αφορά στη φύτευση 35.000 δέντρων σε δασική έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Πεντέλης.
Οι εργασίες εκτός από τη φύτευση, αφορούν τον καθαρισμό καμμένων εκτάσεων, τη φροντίδα και το πότισμα των νέων δέντρων. Βασικό κριτήριο της επιτυχίας του συγκεκριμένου προγράμματος είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Η εταιρεία παρακολουθεί στενά την πορεία των δέντρων μετά τη δεντροφύτευση και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, από τα 35.000 δέντρα τα 8.000 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τους εκτεταμένους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, για αυτό προχώρησαν στην αντικατάστασή τους. Στόχος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν, να επιβιώσουν, ποσοστό πολύ υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.
Την έναρξη της Β΄φάσης του έργου, στις 6 Μαρτίου, παρακολούθησε από κοντά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση - προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».
Στην έναρξη της δεύτερης φάσης συμμετείχαν 150 άνθρωποι της Παπαστράτος, οι οποίοι φύτευσαν τα πρώτα 800 δέντρα στο Δήμο Πεντέλης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε τόσοι πολλοί, μαζεμένοι εδώ και ξεκινάμε την 2η φάση του μεγάλου προγράμματος αναδάσωσης που πραγματοποιεί η Παπαστράτος στην Αττική» ανέφερε ο Χάρης, εργαζόμενος της εταιρείας. Η Αλεξάνδρα, εργαζόμενη και εθελόντρια της εταιρείας είπε «Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένας ακόμα λόγος που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι που ανήκουμε στην οικογένεια της Παπαστράτος», ενώ η Βιργινία, εργαζόμενη της Παπαστράτος, από την πλευρά της σημείωσε: «Σήμερα είναι η απόδειξη ότι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές».
Ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και …με τη βούλα!
Η εταιρεία επενδύει στην υπεύθυνη διαχείριση του νερού τόσο εντός των εγκαταστάσεών της όσο και συνολικά στην περιοχή του Θριασίου πεδίου όπου δραστηριοποιείται. Ειδικότερα, η στρατηγική για το νερό της Παπαστράτος έχει στόχο την ελαχιστοποιήση της ποσότητας νερού που χρησιµοποιείται ανά µονάδα παραγόµενου προϊόντος (θερµαινόµενων ράβδων καπνού) στο εργοστάσιό της, το οποίο εφαρµόζει Σύστηµα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 14001, πρότυπο που περιλαμβάνει και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, µέσω της µητρικής εταιρείας PMI, η εταιρεία προετοιµάζει και διατηρεί µε διαφάνεια αναφορές σχετικά µε τη χρήση νερού, µέσω της δηµοσιοποίησης στοιχείων στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό CDP.
H επιτυχημένη στρατηγική για το νερό της Παπαστράτος επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι είναι μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0, αποδεικνύοντας τη σταθερή δέσμευσή της για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Το AWS International Water Stewardship Standard (AWS Standard) είναι ένα παγκοσμίως εφαρμόσιμο πρότυπο για τους μεγάλους χρήστες νερού ώστε να κατανοήσουν τη σημασία του νερού και τις επιπτώσεις της σπατάλης και να εργαστούν με διαφάνεια για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων. Προκειμένου να δοθεί πιστοποίηση, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο από ανεξάρτητους φορείς και οργανισμούς πιστοποίησης, οι χρήστες νερού πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις κατά τρόπο που να τις μετακινεί σταδιακά στις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα εξής πέντε πεδία: Καλή διακυβέρνηση των υδάτων, Βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο, Καλή κατάσταση ποιότητας νερού, Σημαντικοί τομείς που σχετίζονται με το νερό και Ασφαλές νερό, αποχέτευση, υγιεινή για όλους.
Η εταιρεία, σύμφωνα με το πρότυπο AWS Standard 2.0, προσπαθεί να επιτυγχάνει συνεχή βελτίωση στα εξής πέντε πεδία:
- Η ορθή διακυβέρνηση των υδάτινων πόρων.
- Το βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο (το νερό που εισρέει σε μία περιοχή έναντι των απολήψεων), το οποίο στην περίπτωση του Θριασίου είναι αρνητικό.
- Η βελτίωση της ποιότητας του νερού, με την περιοχή να παρουσιάζει μόλυνση από αστικά λύματα και βιομηχανικά υγρά απόβλητα και φαινόμενα υφαλμύρινσης, με το αλμυρό νερό της θάλασσας να εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω της υπεράντλησης ύδατος.
- Η προστασία των σημαντικών περιοχών που σχετίζονται με το νερό, συμπεριλαμβανομένου υγροτόπων όπως η λίμνη Κουμουνδούρου.
- Το τελευταίο πεδίο του προτύπου αντιστοιχεί στον 6ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ) και αφορά την εξασφάλιση πόσιμου νερού και αποχέτευσης για όλους (WASH-Water, Sanitation & Hygiene).
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ειδικά για τη συµµόρφωση µε το πρότυπο AWS, έχει συσταθεί οµάδα αποτελούµενη από εκπροσώπους των τµηµάτων Βιωσιµότητας, Παραγωγής, Εξωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας.
Ο Μάρτιος, ως μήνας των δασών και του νερού, δεν θα μπορούσε να μην είναι αφιερωμένος στην εταιρεία, η οποία -τηρώντας τη δέσμευσή της να δημιουργεί αξία, τόσο για την εταιρεία, τους ανθρώπους της όσο και για το περιβάλλον και την κοινωνία- διακρίνεται τόσο για τις δράσεις για την προστασία των δασών όσο και για την ορθή διαχείριση του νερού.