Πολλές εταιρείες συχνά παραλείπουν ή αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικούς κινδύνους από τα οικονομικά τους στοιχεία ή τις προβλέψεις για το επόμενο έτος αναφέρει μια νέα ανεξάρτητη έρευνα.
Η ανασκόπηση των οικονομικών στοιχείων σε 107 μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, του τσιμέντου και των μεταφορών, διαπίστωσε ότι το 70% αυτών δεν λαμβάνει υπόψη τη κλιματική αλλαγή. Αυτό αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι οι επενδυτές «δεν μπορούν να λάβουν αποτελεσματικές αποφάσεις», καθώς οι εταιρείες μπορεί να υπερεκτιμούν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή να υποτιμούν τις υποχρεώσεις τους, δήλωσε ο Morgan Slebos, διευθυντής βιώσιμων αγορών στην υπηρεσία του ΟΗΕ για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
Η BMW, για παράδειγμα, δεν εξήγησε στις οικονομικές της καταστάσεις για το 2020 εάν ή πώς ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η σταδιακή κατάργηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, επηρέασαν την αξία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων. Η Airbus δεν δήλωσε αν είχε λάβει υπόψη τις επιπτώσεις των στόχων μείωσης των εκπομπών του άνθρακα. Η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Repsol, εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε σε τιμή πετρελαίου 50 δολάρια το βαρέλι στις προβλέψεις της στο πρώτο εξάμηνο της ετήσιας έκθεσής της για το 2020, αλλά χρησιμοποίησε υψηλότερη τιμή πετρελαίου στη συνέχεια.
Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να συγκεκριμενοποιήσουν αξιόπιστα σχέδια για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να τα επιτύχουν.
Η ανασκόπηση των οικονομικών στοιχείων περισσότερων από 100 εταιρειών έδειξε ότι το 70% δεν εκτιμά σωστά ή αποκρύπτει περιβαλλοντικούς κινδύνους.