Ποια γεγονότα θα επηρεάσουν τις πολιτικές ESG το 2022;

Body

Οι ρυθμιστικές αρχές, το πράσινο χρήμα και η βιοποικιλότητα θα είναι οι βασικοί παράγοντες σε θέματα περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών επενδύσεων το 2022, καθώς μια νέα έκθεση της Jefferies περιγράφει τι θεωρεί ως τις βασικές επιπτώσεις ESG για το μέλλον.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι, ενώ η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα συνεχίσει να επιταχύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα, βλέπει τη διεθνή συνεργασία να μειώνεται. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα γίνουν πιο δυναμικές στην πολιτική πράσινου χρήματος και ότι η βιοποικιλότητα θα γίνει η νέα κλιματική αλλαγή.

Παρακάτω αναλύονται oι καταλυτικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τις πολιτικές ESG για το 2022, όπως αυτοί περιγράφονται στην έκθεση.

Ο πρώτος καταλυτικός παράγοντας είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων ESG το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επεξεργαστεί τους κανονισμούς ESG το 2022 και θα τεθούν σε εφαρμογή έως το 2023. Οι κανονισμοί θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που καθορίζει η Task Force on Climate-related Financial Disclosures. Εκτιμάται επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει κληθεί να βοηθήσει τις εταιρείες να βελτιώσουν την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το ESG, υποστηρίζει τα πλαίσια SASB και International Sustainability Standards Boards, επειδή πολλοί επενδυτές και επιχειρήσεις υποστηρίζουν σθεναρά τις πρωτοβουλίες αυτές.

Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν καλύτερα πρότυπα ESG στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η οδηγία της Ε.Ε. για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2022. Η έκθεση λέει επίσης ότι η καθυστέρηση από την ΕΕ να εφαρμόσει τον κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης μέχρι το 2023 λόγω της πολυπλοκότητας όσον αφορά τις λεπτομέρειες των γνωστοποιήσεων θα έχει επίσης αντίκτυπο.

Η έκθεση σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις, καθώς οι εταιρείες έχουν πάνω από ένα χρόνο για να προετοιμαστούν και περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το κεφάλαιο «ESG» στην Ευρώπη.

Σε όλες τις γραμμές των γνωστοποιήσεων, αναένεται ότι το Ίδρυμα IFRS, το οποίο ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) το 2021, θα δημοσιεύσει το πρώτο σχέδιο γνωστοποιήσεων των προτύπων βιωσιμότητας το 2022. Η έκθεση λέει ότι βλέπει το ISSB να γίνεται το παγκόσμιο πρότυπο για τις γνωστοποιήσεις ESG και συνιστά στις επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με την συγκεκριμένη προσέγγιση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι τα κλιματικά σενάρια του Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System (NGFS) που θα διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής (άνοιξη 2022). Τα σενάρια αρχίζουν να επηρεάζουν τις δοκιμές αντοχής για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο και οδηγούν σε πιο πράσινη νομισματική πολιτική από το 2022 και έπειτα. Υπενθυμίζουμε ότι το NGFS, το δίκτυο για την οικολογική αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (NGFS) δημοσίευσε μια επικαιροποιημένη έκδοση των κλιματικών σεναρίων του για τις κεντρικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2021 και η έκθεση δείχνει ότι δράσεις όπως αυτή θα αποτελέσουν καταλύτη για το πράσινο χρήμα το 2022. Τα πράσινα, κοινωνικά και βιώσιμα ομόλογα και τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα αναμένεται να φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021 και η έκθεση αναφέρει ότι, καθώς το πλαίσιο NGFS εφαρμόζεται, η πολιτική πράσινου χρήματος θα μετατοπίσει την εστίαση των επενδυτών.

Ο 10ετής οδικός χάρτης για την αντιστροφή της απώλειας της φύσης που θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα τον Μάιο του 2022, είναι ένας ακόμη παράγοντας. Η απώλεια της φύσης γίνεται όλο και πιο επίκεντρο των κλιματικών ζητημάτων και οι κυβερνήσεις καλούνται να καταρτίσουν έναν 10ετή οδικό χάρτη για την αντιστροφή της. Θα περιλαμβάνει μηδενική καθαρή απώλεια της φύσης έως το 2030 και καθαρή αύξηση έως το 2050. Σύμφωνα με την έκθεση, το θέμα αυτό θα μπορούσε να ανοίξει μια εντελώς νέα εποχή για τις επενδύσεις ESG, διότι ενώ έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις  εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχουν γίνει πολλά για το φυσικό κεφάλαιο ή για το πώς η απώλεια της φύσης επηρεάζει τους στόχους του καθαρού μηδενικού κέρδους. Η Jefferies πιστεύει ότι αυτό θα αρχίσει να αλλάζει το 2022 και οι επενδυτικές ευκαιρίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι εκλογές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα έχουν επιπτώσεις στο ESG το επόμενο έτος. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών,  θα καθορίσουν την ενεργειακή μετάβαση της Γαλλίας (Απρίλιος 2022). Η πιθανή επανεκλογή του προέδρου Μακρόν θα είναι καταλυτική για την άνοδο του υδρογόνου και τη συνέχιση της στρατηγικής ηλεκτροκίνησης. Αναφορικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ, η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών  (Νοέμβριος 2022) θα μπορούσε να απειλήσει την ατζέντα ESG του Προέδρου Μπάιντεν. Αυτό γιατί υπάρχει μία διακομματική συναίνεση για το κλίμα, με το ενδιαφέρον των Ρεπουμπλικανών για τις λύσεις για το κλίμα να είναι αυξανόμενο.

Παράλληλα, οι προσπάθειες και η εστίαση στο ESG από την Κίνα και την Ινδία θα επηρεάσουν τους παγκόσμιους κανονισμούς και κινήσεις. Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την έκθεση η Ινδία προσπαθεί να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους μέσω των κατευθυντήριων γραμμών για τον παροπλισμό των ανθρακωρυχείων και την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ. Εκτιμάται ότι η Ινδία θα γίνει ο πιο σημαντικός δείκτης για τις δράσεις για το κλίμα. Το 2022, η Ινδία θα συνεχίζει να κάνει βήματα προς την επίτευξη των στόχων της για 175 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά είναι πίσω από τον στόχο. Η Κίνα από την άλλη, θα μπορούσε να γίνει ο δημιουργός τάσεων για τη δημιουργία εθνικών αγορών άνθρακα. Το ταχέως αναπτυσσόμενο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων της Κίνας θα επηρεάσει την αγορά. Σύμφωνα με την έκθεση η επιτυχία/αποτυχία της αγοράς ΣΕΔΕ της Κίνας να γίνει το κεντρικό τεστ για τις αναδυόμενες οικονομίες ως προς το πώς να σκέφτονται την εθνική πολιτική για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, η έκθεση λέει ότι η επιτυχία της COP27, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2022 στην Αίγυπτο, θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά εφαρμόζονται οι διεθνείς κανονισμοί και από το αν οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα επενδύσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλίμα προς τις αναδυόμενες οικονομίες, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά στην COP15. Η επένδυση σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος έχει θεωρηθεί ως βασικό κομμάτι για την πραγματοποίηση μεταβάσεων στην ενέργεια και τη βιωσιμότητα και η Jefferies λέει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζουν τη χρηματοδότηση τέτοιων προσπαθειών το 2022.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Ποια γεγονότα θα επηρεάσουν τις πολιτικές ESG το 2022;
Επικεφαλίδα

Νέα έκθεση περιγράφει τους καταλυτικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις πολιτικές ESG τη νέα χρονιά. 

Tags